Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λιγοστεύουν τα ψάρια στις θάλασσές μας

Λιγοστεύουν τα ψάρια στις θάλασσές μας

0
psarades-empros

Αυτό δείχνει διεθνής έρευνα αλλά και μαρτυρίες ψαράδων

Το φυτοπλαγκτόν έχει …διώξει ψάρια και χταπόδια. Σταδιακή μείωση αλιευμάτων στην ιχθυόσκαλα Καβάλας

«Λίγα τα ψάρια στο γιαλό», λένε οι ψαράδες μας, πιστοποιώντας τα στοιχεία διεθνούς έρευνας που καταδεικνύουν ότι οι θάλασσές μας …αργοπεθαίνουν και λιγοστεύουν επικίνδυνα τα ιχθυοαποθέματα! Αυτό επίσης πιστοποιείται και απ’ την διακίνηση ψαριών στις ιχθυόσκαλες στις οποίες υποχρεούνται να πωλούν τα αλιεύματα οι επαγγελματίες αλιείς ιδιοκτήτες μηχανότρατων.  
«Νεκρή»Θάλασσα το Αιγαίο
Σύμφωνα με την μελέτη (δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLOS ONE) που ερεύνησε όλη τη Μεσόγειο με πλήθος ερευνητών οι οποίοι επί τρία χρόνια πραγματοποιούσαν καταδύσεις και δειγματοληψίες,  τα νερά της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι σχεδόν νεκρά ενώ αντίθετα οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ψαριών απαντώνται στις θαλάσσιες περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κυριότερες απειλές των οικοσυστημάτων είναι η υπεραλίευση, η καταστροφή των ενδιαιτημάτων, η ρύπανση, η άνοδος της επιφανειακής θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς και τα 600 είδη που έχουν εισβάλει στην Μεσόγειο από την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Επίσης ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των πληθυσμών είναι τα φύκη τα οποία προσφέρουν τροφή στα ψάρια. Για παράδειγμα βρέθηκε ότι στην Τουρκία δυο ξενικά είδη ψαριών που τρέφονται με φύκια έχουν απονεκρώσει μεγάλες εκτάσεις βυθού.  
Μεγάλη ζημιά στις θάλασσές μας από το φυτοπλαγκτόν…
«Δεν υπάρχουν ψάρια…ρίχνουμε δίχτυα και τα βγάζουμε άδεια», μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων παράκτιας αλιείας Πόρτο Λάγος κ. Μανασαρίδης Συμεών, επιβεβαιώνοντας εμπειρικά τα στοιχεία της έρευνας. Ο κ. Μανασαρίδης «τρώει ψωμί» απ’ τη θάλασσα 40 χρόνια τώρα και η εμπειρία του έχει βαρύτητα καθώς έχει μέτρο σύγκρισης με παλιότερες εποχές: «Παραπάνω από 30 – 40 ευρώ μεροκάματο δεν μπορούμε να βγάλουμε. Ρίχνουμε δίκτυα και βγάζουμε 5 – 6 κιλά ψάρια. Σκεπτόμαστε να βγούμε γιατί τα πετρέλαια είναι ακριβά! Πολύ δύσκολο το μεροκάματο!», επιβεβαιώνει ο κ. Μανασαρίδης που αποδίδει αυτή την αισθητή μείωση των ιχθυοαποθεμάτων πάροδο των χρόνων στις θάλασσές μας, σε δύο αιτίες: Στο φυτοπλαγκτόν που παρουσιάστηκε στο Θρακικό Πέλαγος πριν 2 χρόνια και ευθύνεται για μετανάστευση των πληθυσμών αλλά και στην μείωση κατά 60 – 70% στον πληθυσμό των χταποδιών αλλά και στις μηχανότρατες που μαζεύουν το γόνο: «Το φυτοπλαγκτόν έκανε μεγάλη ζημιά στο Βόρειο Αιγαίο. Είχε καταλάβει μισό μέτρο από τον πυθμένα και έκανε πολλά ψάρια να μεταναστεύσουν. Μεγάλη μείωση έχουν τα χταπόδια που κάποτε ήταν σε μεγάλες ποσότητες. Μολύνθηκαν τα νερά μας και μάθαμε ότι μας ήρθε από εργοστάσιο της Βουλγαρίας μέσω του Έβρου και έτσι μολύνθηκαν τα νερά μας. Να σκεφτείτε ότι παλιά θυμάμαι ότι ερχόταν ψαράδες από την Λήμνο και την Μυτιλήνη και ψάρευαν στα Άβδηρα που φημίζονταν για τις πολλές και καλής ποιότητας γαρίδες και τώρα δεν επαρκούν για μας. Αλλά μεγάλη ζημιά κάνουν και οι μηχανότρατες γιατί μαζεύουν το γόνο και όταν ακόμη καθαρίζουν τα δίκτυα και ρίχνουν τα μικρά ψάρια στη θάλασσα είναι αργά…».  
Σταδιακή μείωση των αλιευμάτων που διακινούνται στην ιχθυόσκαλα Καβάλας
Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας , σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου Λάγος υπάρχουν 5 μηχανότρατες και τα υπόλοιπα σκάφη στο Λάγος και στη Σκάλα Αβδήρων είναι παράκτιας αλιείας. Οι μηχανότρατες εκ του νόμου υποχρεούνται να πωλούν τα αλιεύματα τους, εκδίδοντας παραστατικά(κάτι που δεν υποχρεούνται οι αλιείες παράκτιας αλιείας) στις ιχθυόσκαλες Καβάλας – Αλεξανδρούπολης (για την περιοχή μας)οι οποίες εποπτεύονται από τον δημόσιο φορέα διαχείρισης ΕΤΑΝΑΛ που ιδρύθηκε το 1970.  Ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει την σταδιακή μείωση των αλιευμάτων που αλιεύονται από τις μηχανότρατες είναι και ένας συγκριτικός πίνακας που κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό στην Διεύθυνση αλιείας του αρμόδιου υπουργείου.
Έτσι: Από την ιχθυόσκαλα Καβάλας διακινούνται αλιεύματα:  

Έτος   Ιχθυοκιβώτια   Βάρος σε κιλά  
2007   1.148.488   10.811.867  
2008   1.225.195   10.501.583  
2009   1.297.950   9.368.030  
2010   1.088.979   7.129.460  

      Τα είδη των αλιευμάτων που είναι στις πρώτες θέσεις διακίνησης από την ιχθυόσκαλα Καβάλας για τα 4 παραπάνω έτη είναι:
1)Τσιπούρες
2)Βακαλάοι
3)Γαρίδες
4) Τόνοι
5)Σαρδέλες
6)Χταπόδια
7)Κολιοί
8)Γαύροι

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμμετοχή του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης στην εορτή της Εθνικής Ημέρας των Η.Α.Ε.

Ο Νεζντέν Χεμσερή εκπροσώπησε τη Μουφτεία Ξάνθης στην εκδήλωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων …