Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κ. Ουράς: «Στρατηγική η Ξάνθη για τουριστική και εμπορική συνεργασία»

Κ. Ουράς: «Στρατηγική η Ξάνθη για τουριστική και εμπορική συνεργασία»

0
umas_ambassador_9-empros

Το δήμαρχο Ξάνθης επισκέφθηκε ο νέος τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

«Ν’ αφήσουμε πίσω τα παλιά και να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας ενώνει», είπε ο Μ. Στυλιανίδης και προσυπέγραψε ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης

Στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θράκη την Ξάνθη επισκέφθηκε την Παρασκευή ο νέος πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, συνοδευόμενος από τον απερχόμενο πρόξενο στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς και το διάδοχό του Ιλχάν Σενέρ.
Ο Κ. Ουράς επισκέφθηκε τον δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, αφού προηγουμένως είχε μία σύντομη συνάντηση με τον διευθυντή του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή, πράγμα που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει και μία «μίνι» περιήγηση στην παλιά Πόλη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον δήμαρχο Μύκης Μουσταφά Τζουκάλ, καθώς και τον Αχμέτ Μετέ στην έδρα του στην Ξάνθη.

Γνωριμία με ιστορία και ποδόσφαιρο
Κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο ο τούρκος πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θαυμασμό για το κτίριο του δημαρχείου και τα υπόλοιπα νεοκλασικά της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε και στο καπνεμπορικό παρελθόν της πόλης. Ρώτησε για τις αδελφοποιήσεις του δήμου Ξάνθης, με δήμους της Τουρκίας και με αφορμή την αδελφοποίηση του δήμου με το δήμο Μπεσίκτας, απ’ όπου κατάγεται ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις ποδοσφαιρικές επιδόσεις της ομάδας του τουρκικού δήμου και τις αντίστοιχες της ξανθιώτικης ομάδας, αφού και οι δύο έδειξαν να γνωρίζουν για τα πρωταθλήματα της άλλης χώρας και μάλιστα αμφότεροι εκδήλωσαν τα συναισθήματά τους για τη μη ικανοποιητική παρουσία των ομάδων τους.

Ελλάδα: ένα προορισμός παρθένος για τους τούρκους
Ο τούρκος πρέσβης, αναφερόμενος στην Ξάνθη, μίλησε για μία περιοχή που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, ανάμεσα σε Αθήνα- Κωνσταντινούπολη- Βαλκάνια και Αιγαίο και τόνισε ότι η Ξάνθη θα είναι από τις πρώτες περιοχές που θα επωφεληθούν από τις διευκολύνσεις έκδοσης βίζα σε τούρκους πολίτες. «Για τους Τούρκους η Ελλάδα είναι μία παρθένα περιοχή, δε τη γνωρίζουν ακόμα, αν και υπάρχει πρόθεση αφού πρόπερσι η τουριστική κίνηση προς Ελλάδα αυξήθηκε 180% και πέρυσι 50%», σημείωσε ο Κερίμ Ουράς, αναφέροντας παράλληλα και τη δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων, μιας και ήδη υπάρχει ικανοποιητική εμπορική συνεργασία με το εμπορικό ισοζύγιο να φτάνει τα 4 δις ευρώ και το 1 δις να είναι υπέρ της Ελλάδας.

Κοιτάμε μπροστά, συμφώνησαν δήμαρχος και πρέσβης
Με την προοπτική περαιτέρω εμπορικής συνεργασίας συμφώνησε και ο δήμαρχος, ο οποίος επεσήμανε: «πρέπει να αφήσουμε πίσω τα παλιά και να βρούμε αυτά που μας φέρνουν κοντά». «Προσυπογράφω», σχολίασε ο τούρκος πρέσβης και ο δήμαρχος συνέχισε: «η αυτοδιοίκηση είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις κυβερνήσεις. Θεωρώ ότι οι αδελφοποιημένοι δήμοι, πλέον των αμοιβαίων επισκέψεων αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και εμπορικά και τουριστικά»

Αμοιβαία ικανοποίηση από τη συνάντηση
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κερίμ Ουράς ευχαρίστησε το δήμαρχο για την επίσκεψη, επανεπιβεβαιώνοντας την εμπορική προοπτική της συνεργασίας με την Τουρκία για την Ξάνθη και προσθέτοντας: «βλέπω στην περιοχή σας ότι όλα βρίσκονται εδώ για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση και να συνεργαστούμε όλοι μαζί».
Ο δήμαρχος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη, αλλά και για το ενδιαφέρον που έδειξε ο επισκέπτης για την Ξάνθη –που δεν επισκέπτεται βέβαια για πρώτη φορά-, τον παραδοσιακό οικισμό και το κτίριο του δημαρχείου και δήλωσε: «πιστεύω ότι η παρουσία του στην Ελλάδα θα προσθέσει ένα λιθαράκι στη βελτίωση των σχέσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι σε καλό επίπεδο, αλλά υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στον Έβρο

Αφού πραγματοποίησε επίσκεψη στον Σταθμό Μεταφόρτωσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FS…