Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι επιχειρήσεις χρειάζονται «αναπτυξιακό σοκ»

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται «αναπτυξιακό σοκ»

0
mixalos_1-empros

Επίσκεψη του προέδρου του ΕΒΕ Αθηνών και υποψήφιου προέδρου της Κ.Ε.Ε.Ε. Κ. Μίχαλου στο Επιμελητήριο Ξάνθης

Υποστήριξε τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου. Έθεσε κοκκινες γραμμές για τις ΕΟΖ.  Νέα βολή κατά Ξυνίδη

«Το’ να χέρι νίβει τα’ άλλο …» και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης κάλεσε στην Ξάνθη, την Τέταρτη 21 Μαρτίου,  τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αθηνών και υποψήφιο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη στήριξή του ΕΒΕ Ξάνθης στην υποψηφιότητά του. Μαζί του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας και υποψήφιος στην παράταξη Μίχαλου για την ΚΕΕΕ κ. Άγγελος Τσατσούλης, που όπως ειπώθηκε είναι και μέλος του Επιμελητηρίου Ξάνθης λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων καθώς και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΕΒΕ Ξάνθης είχαν μια σύσκεψη με τον κ. Μίχαλο τον οποίο και ενημέρωσαν για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα του επιχειρείν στην περιοχή μας. Στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Πρόταση Μίχαλου για σύσταση Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου
Στην προσφώνηση του ο κ. Μωραϊτης είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Μίχαλος « φιλοδοξεί ν’ ανατρέψει τα δρώμενα στην ΚΕΕΕ, να της προσδώσει την δυναμικότητα που της λείπει και να την καταστήσει ένα όργανο με εξόχως παρεμβατικό ρόλο σε κεντρικές αποφάσεις προς όφελος της επιχειρηματικότητας», παρέχοντας …χείρα στήριξης στην υποψηφιότητά του. Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στους 4 πυλώνες του προγράμματος του που αποτελούν και την προεκλογική του πλατφόρμα.  Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υποστηρίζει την πρόταση των Επιμελητηρίων να δοθεί η διαχείριση των 3 δις που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για την τόνωση της ρευστότητας από τα ίδια τα 59 Επιμελητήρια και οι αιρετές διοικήσεις τους να έρχονται σε συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να δίνονται μικρά δάνεια σε πολλές επιχειρήσεις. Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος του αφορά την πάταξη του παρεμπορίου και επ’ αυτού ο κ. Μίχαλος κατέθεσε την πρόταση να  συσταθεί Σώμα Δίωξης Παρεμπορίου με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Επιμελητηρίων σημειώνοντας ότι έτσι θα έχει ευελιξία το σχήμα και δεν θα πωλείται η πληροφόρηση εκ των έσω, αναφέροντας το παράδειγμα της κατάσχεση 2. 275.000 τεμαχίων προϊόντων παραεμπορίου σε αποθήκη στην Αθήνα 21/12/2011 που έγινε σε συνεργασία με …ντεντέκτιβ. Στη σύσταση αυτού του σώματος συμφώνησε και ο κ. Μωραϊτης και αναφερόμενος στα ΚΕΛΑΥΕ τόνισε ότι είναι μια καλή αρχή όμως λείπει το κίνητρο σ’ αυτούς που απαρτίζουν το κλιμάκιο, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την αποτελεσματικότητα του έργου τους.    

Αντί ΕΟΖ…Αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες
Τόσο ο κ. Μίχαλος όσο και ο κ. Τσατσούλης υποστήριξαν ότι χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό σοκ» για να … «βάλουν μπρος» οι επιχειρήσεις όμως διαφοροποιήθηκαν σε πολλά σημεία με τα προτεινόμενα της μελέτης του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ για τις ΕΟΖ στην ΑΜΘ με τους θύλακες φορολογικών κινήτρων για ξένες επενδύσεις εξαγωγικές. Υποστήριξαν ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η βιωσιμότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων καθώς και το μισθολογικό καθεστώς που πρέπει να είναι σύμφωνα με τα ισχύοντα στην χώρα μας και πρότειναν αντί ΕΟΖ να δημιουργηθούν αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες όπου θα ενταχθούν επιχειρήσεις μεταποίησης και τουριστικές και θα έχουν τα φορολογικά κίνητρα των ΕΟΖ. Τέλος είπαν ότι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στις αρμόδιες επιτροπές που εκπονούν  την μελέτη της περιφέρειας ΑΜΘ και ότι υπάρχουν εκπρόσωποι των επιμελητηρίων στην επιτροπή.
Ως τέταρτο πυλώνα του προγράμματός του ο κ. Μίχαλος ανέφερε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση του επιμελητηριακού θεσμού.

Η κόντρα Μίχαλου – Ξυνίδη για τις δημοσιεύσεις ισολογισμών
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με την κόντρα του με τον κ. Ξυνίδη εξαιτίας της πρότασής του να παραταθεί για ένα χρόνο ακόμη η δημοσίευση των ισολογισμών των επιχειρήσεων με έκπτωση 40% σημείωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί αυτό ενόχλησε τον κ. Ξυνίδη και του άσκησε επίθεση πυροδοτώντας μια αντιπαράθεση μεταξύ τους αφήνοντας παράλληλα την αιχμή ότι: «προφανώς θεώρησε ότι έπρεπε να προστατεύσει τη λογική της τρόικας». Τέλος ο κ. Μίχαλος υποστήριξε την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών όχι όμως και τη μείωση των μισθολογικού κόστους επισημαίνοντας ότι αυτή θα περιοριστεί στην ανειδίκευτη εργασία και όχι στην εξειδικευμένη καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ο έξυπνος επιχειρηματίας δεν θα κάνει μειώσεις μισθών γιατί θέλει τους εργαζόμενους τους παραγωγικούς!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…