Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η νέα εποχή της Αγροτικής Ανάπτυξης σε ημερίδα της ΠΕΔ

Η νέα εποχή της Αγροτικής Ανάπτυξης σε ημερίδα της ΠΕΔ

0
tsolakidis_v-empros

Το Σάββατο στις 11.00, στο «Μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμάτων των Βαλκανίων», Γενισέα

Θα μιλήσει το κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αγροτικά θέματα Τάσος Χανιώτης. Η νέα ΚΑΠ, οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα, η συμβολή των δήμων και άλλα επίκαιρα θέματα θα τεθούν σε συζήτηση


Με την αγροτική ανάπτυξη στο επίκεντρο προχωρά στην πρώτη της πρωτοβουλία η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνοντας ημερίδα με κεντρικό θέμα την ενημέρωση των πολιτών για τη νέα κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020 και τις επιπτώσεις της στο χώρο της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Ως τόπος διεξαγωγής της ημερίδας επελέγη ο δήμος Αβδήρων, που αποτελεί αφενός ένα κεντρικό σημείο της Περιφέρειας και αφετέρου μία περιοχή που βασίζεται κατά κόρον στην αγροτική οικονομία.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012, στις 11 πμ, στην αίθουσα του Μουσείου Παραδοσιακών Ενδυμάτων των Βαλκανίων, στη Γενισέα και διοργανώνεται από την ΠΕΔ- ΑΜΘ σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή άλλων φορέων, όπως τον δήμο Αβδήρων, την Ένωση Νέων Αγροτών, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πληροφόρησης.

Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 στην Περιφέρεια ΑΜΘ
Για τα επιμέρους σημεία που θα συζητηθούν στην εκδήλωση, αλλά και τα κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα παραβρεθούν ως ομιλητές, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος εξήγησε τόσο τη φιλοσοφία της δραστηριοποίησης της ΠΕΔ, ως αντιπρόεδρός της, όσο και την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής που αφορά ιδιαίτερα την περιοχή της ΑΜΘ.
Καταρχάς, ο κ. Τσολακίδης ανέφερε ότι: «η ΠΕΔ-ΑΜΘ είναι το διάδοχο σχήμα των 5 ΤΕΔΚ των Νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του πρώτου ετήσιου Προγράμματος Δράσης της, η ΠΕΔ αναδεικνύει ζητήματα που έχουν βαρύτητα στην ανάπτυξη με τοπική διάσταση και περιφερειακή δυναμική. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι η ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα» και εξήγησε: «ο ρόλος του Αγροτικού Τομέα στην Περιφέρεια ΑΜΘ  είναι πολυλειτουργικός αφού οι Δήμοι διαθέτουν εκείνα τα γεωγραφικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που ευνοούν ταυτόχρονα τον τουρισμό, την γεωργία, την ανάπτυξη της υπαίθρου, σε ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ταυτόχρονα την περίοδο αυτή οι Δήμοι αναλαμβάνουν σταδιακά νέες αρμοδιότητες στον Αγροτικό Τομέα τις οποίες καλούνται να ασκήσουν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται.Αυτό το νέο πλαίσιο αφορά στη διαμόρφωση της Νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που θα ισχύσει την περίοδο 2014-2020. Τα κείμενα είναι σε διαβούλευση και η τελική απόφαση θα ληφθεί το φθινόπωρο του 2012».

Κεντρικός ομιλητής ο Τάσος Χανιώτης
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αβδήρων, κεντρικός ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικών Αναλύσεων, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, ο οποίος θα μεταφέρει στους συμμετέχοντες τις τελευταίες εξελίξεις των συζητήσεων και αποφάσεων όσον αφορά στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων που θα ισχύουν για την Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική  2014-2020.
Από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Ειδικός Γραμματέας Βαγγέλης Διβάρης θα αναφερθεί στην αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα, τις προοπτικές και προσδοκίες για την επόμενη περίοδο 2014-2020.
Εισηγήση θα κάνει επίσης ο Δημήτρης Μιχαηλίδης για την Πανελλήνια Ένωση Αγροτών καθώς και ο Γιώργος Ούστογλου θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής παραγωγής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ώστε να εντοπισθούν οι επιπτώσεις των αλλαγών στο χώρο της Περιφέρειας μας.

Νέο μοντέλο αγρότη, νέα εποχή στην αγροτική ανάπτυξη
Ο Βασίλης Τσολακίδης έδωσε βαρύτητα στην προσπάθεια που γίνεται η νοοτροπία και η στάση του αγρότη να μεταβληθούν σε ένα νέο μοντέλο δραστηριοποίησης. «Το πνεύμα είναι να αλλάξουμε αυτό το κακέκτυπο του αγρότη, να εξετάσουμε πώς θα σχεδιάσουμε την γεωργία τα επόμενα χρόνια. Εγώ δε θέλω να τα ισοπεδώνω όλα, αλλά είναι σαφές πια ότι δε μπορούμε να προχωρήσουμε με το προηγούμενο μοντέλο. Η νέα ΚΑΠ είναι μια χρυσή ευκαιρία να χαράξουμε νέους τόπους.
Ανέφερε επίσης αναλυτικά, τα ερωτήματα που θα τεθούν προς συζήτηση και τα οποία ενδιαφέρουν τους αγρότες αλλά και όλους του πολίτες των Δήμων, όπως :
– Πως θα στηριχθεί το εισόδημα των αγροτών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης;
– Πως θα ενισχυθούν οι αγρότες σε ευάλωτες περιοχές ;
– Πως θα ανταμειφθεί ο αγρότης όταν λαμβάνει μέτρα για την προστασία των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από την γεωργία και την δασοκομία ;
– Πως θα ενισχυθεί η απ’ ευθείας σχέση (χωρίς μεσάζοντες) καταναλωτών και παραγωγών ;
– Πως διευκολύνεται η εγκατάσταση νέων αγροτών, η υποστήριξη για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, η βελτίωση των εκμεταλλεύσεων και η παραγωγή προϊόντων ποιότητας;
– Ποια κίνητρα θα δοθούν για την οικονομική δραστηριότητα στις αγροτικές περιοχές, τη μείωση της φτώχειας και τις πρωτοβουλίες για την τοπική ανάπτυξη. Πως οι Δήμοι μπορούν να συνδράμουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση;
Ακόμη, σημείωσε ότι οι δράσεις που θα στηρίξουν τα προγράμματα θα συμπεριλάβουν και καινοτόμες καλλιέργειες, που αποτελούν ένα πρόσφορο πεδίο ενασχόλησης.
Τέλος, τόνισε ότι η εκδήλωση απευθύνεται στους αγρότες, αιρετούς, υπηρεσιακά στελέχη, μέλη συλλογικών δομών αγροτών, ενώσεων καταναλωτών κ.λπ., είναι δε ανοικτή στο κοινό.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κώστας Σκρέκας: Ίδιες ή και χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι

Το αρνί θα είναι κάτω από 10 ευρώ στο «Καλάθι του Πάσχα» Για τιμές ίδιες ή και χαμηλότερες…