Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 22 τόνοι πατάτας στη διάθεση των ξανθιωτών

22 τόνοι πατάτας στη διάθεση των ξανθιωτών

0
patata_3-empros

496 διαδικτυακές παραγγελίες μέσω του «κινήματος της πατάτας» στην πόλη μας

Εντυπωσιακή ανταπόκριση. Επιτυχές χαρακτηρίζουν το πρώτο εγχείρημα οι εθελοντές της Κίνησης Ενεργών Πολιτών

Το «κίνημα της πατάτας» κλήθηκαν για πρώτη φορά να στηρίξουν οι ξανθιώτες, που ανταποκρίθηκαν εντυπωσιακά στο πρώτο εγχείρημα που διοργάνωσε η Κίνηση Ενεργών Πολιτών για τη διανομή πατάτας Νευροκοπίου απευθείας από τον παραγωγό στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες. Συνολικά, πωλήθηκαν 22 τόνοι πατάτας προς 0,30 €/κιλό.

496 διαδικτυακές παραγγελίες
Η διανομή έγινε χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε χώρο που ορίστηκε απέναντι από το γήπεδο ΑΟΞ, όπου υπήρχε αρκετός χώρος ώστε οι ξανθιώτες να φορτώνουν στα οχήματά τους και να μεταφέρουν τις πατάτες που, πωλούνταν σε σακιά των 20 κιλών. Οι παραγγελίες που πραγματοποιήθηκαν από το διαδίκτυο το προηγούμενο διάστημα έφτασαν τον εντυπωσιακό αριθμό των 496, ενώ σε αυτές δε συμπεριλαμβάνονταν μόνο άτομα νεαρής ηλικίας με εξοικείωση στο διαδίκτυο, αντίθετα οι νεότεροι βοήθησαν τους μεγαλύτερους κι έτσι όλοι μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν.

Εκτινάχθηκε η ζήτηση την ημέρα της διανομής
Από το πρωί κιόλας που «κυκλοφόρησε» η είδηση της διανομής πατάτας στην πόλη, πολλοί πολίτες, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, επαγγελματίες, αλλά και νεαροί που πήραν την «εντολή» της οικογένειας συρρέανε στο χώρο του πάρκινγκ για να προμηθευτούν φτηνή πατάτα Νευροκοπίου. Ο πατατοπαραγωγός είχε μεταφέρει και επιπλέον ποσότητα, ωστόσο λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν όλοι.
Η διαδικασία εκτυλίχθηκε χωρίς προβλήματα και ήταν υποδειγματική τόσο η στάση των πολιτών, όσο και η διεκπεραίωση από πλευράς παραγωγού και εθελοντών. Όσοι είχαν προβλέψει να κάνουν παραγγελία ήταν συνεπείς και κατέφτασαν στο σημείο πώλησης, προκειμένου να αγοράσουν τις ποσότητες που είχαν δηλώσει, ενώ η συνολική ανταπόκριση που έφτασε σε αυξημένα επίπεδα έδωσε την εντύπωση ότι η προσπάθεια «έπιασε τόπο» για τον πρόσθετο λόγο ότι εξυπηρετήθηκαν κυρίως άτομα με χαμηλά εισοδήματα, σύμφωνα με την έκκληση της Κίνησης που είχε προηγηθεί.

«Στέλνουμε μήνυμα, δεν παρεμβαίνουμε στην αγορά»
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον όσων προμηθευόταν πατάτα και για αντίστοιχες κινήσεις σε άλλα προϊόντα, κυρίως λάδι και αμνοερίφια. Από την πλευρά της η Κίνηση Ενεργών Πολιτών προγραμματίζει την πώληση ρυζιού ή και λαδιού με την ίδια διαδικασία, ίσως και εποχιακών φρούτων από το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα μέλη της τονίζουν με έμφαση ότι ο ρόλος της πρωτοβουλία δεν είναι η παρέμβαση στην αγορά με μόνιμο χαρακτήρα, αλλά η αποστολή ενός μηνύματος για την άσκηση εποπτείας και ελέγχου στις τιμές της αγοράς.
Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος, μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης σημειώνει ότι αυτό το ρόλο μπορεί να παίξει μία μόνιμη δομή με μόνιμη στέγη, όπως μία ένωση καταναλωτών, ώστε να ασκεί μία μόνιμη παρέμβαση στην εναλλακτική αγορά, η οποία ασκεί και την επιρροή της στο παραδοσιακό εμπορικό δίκτυο, εμποδίζοντας την εκτίναξη των τιμών και το υπερβολικό κέρδος από τους μεσάζοντες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…