Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Εκλογές χωρίς δημοτικούς υπαλλήλους

Εκλογές χωρίς δημοτικούς υπαλλήλους

0
ekloges_psifoi-empros

Απειλούν με αποχή από την εκλογική διαδικασία αν εξαιρεθούν από την εκλογική αποζημίωση

Δραστική μείωση δαπανών για τις επικείμενες εκλογές. «Κουρεμένες» οι αποζημιώσεις όλων όσων τις λάμβαναν

Με αποχή από την εκλογική προετοιμασία και διαδικασία απειλούν οι δημοτικοί υπάλληλοι, που μένουν εκτός της εκλογικής αποζημίωσης, εξαιτίας της περικοπής του επιδόματος κίνησης, όπου εντασσόταν και η εν λόγω αποζημίωση.
Η ΠΟΕ- ΟΤΑ απέστειλε εξώδικη γνωστοποίηση, πρόσκληση και δήλωση της Εκτελεστικής της Επιτροπής στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και την ΚΕΔΕ για τον αποκλεισμό των εργαζομένων στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού από την εδική εκλογική αποζημίωση. Μάλιστα καλούν το σύνολο των εργαζομένων μελών της ΠΟΕ- ΟΤΑ να απέχουν από κάθε εργασία που έχει να κάνει με  την προετοιμασία, τη διεξαγωγή και τη μεταφορά των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών.

«Κόπηκε» το επίδομα, «κόπηκε» και η αποζημίωση
Όλοι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ λάμβαναν ως εκλογική αποζημίωση το ποσό των 500 ευρώ στις εκλογές του 2004. Ωστόσο με νόμο το 2005 η «εκλογική αποζημίωση» μετατράπηκε σε μηνιαίο επίδομα ύψους 32 ευρώ από 1/1/2005 και 64 ευρώ από 1/7/2005, που ενσωματώθηκε στον μισθό τους ως «έξοδα κίνησης». Ωστόσο, από τον Νοέμβριο του 2011 καταργήθηκαν τα «έξοδα κίνησης» ως επίδομα, με αποτέλεσμα μαζί να καταργηθεί και η εκλογική αποζημίωση. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ- ΟΤΑ με επιστολή τους προς τον ΥΠΕΣ Τ. Γιαννίτση ζητούν άμεσα με παρέμβασή του να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του ψηφισθέντος σχεδίου νόμου και στους δικαιούχους να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού
Μάλιστα, αναφέρουν ότι μετά την ένταξη της εκλογικής αποζημίωσης στα μηνιαία κατ’ αποκοπή έξοδα κίνησης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ουδέποτε διεκδίκησε εκλογική αποζημίωση εκτός από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Νοέμβριο του 2010, όπου λόγω των αποφάσεων της τότε κυβέρνησης τα μηνιαία κατ’ αποκοπή έξοδα κίνησης μειώθηκαν κατά 20% μηνιαίως, από 365,00 σε 295,00 ευρώ.

Ζήτημα η συμμετοχή στην απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Για το λόγο αυτό στην Αθήνα και στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης Δημήτρης Γαλανόπουλος, όπου θα συζητηθεί η οργάνωση της κινητοποίησης, αλλά και η εν γένει στάση που θα κρατήσει η Ομοσπονδία. «Μένουμε εντελώς έξω από την εκλογική αποζημίωση, ενώ οι «εκλογές» περνάνε από τα ‘χέρια’ μας», σημειώνει ο κ. Γαλανόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι: «εμείς εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της οικονομικής κρίσης κάναμε την πρόταση, αν είναι να γίνει αυτή η περικοπή να γίνει από όλους και όχι μόνο από εμάς. Δε γίνεται να λαμβάνουν αυτοί που συμμετέχουν έμμεσα και όχι εμείς που εμπλεκόμαστε άμεσα στην εκλογική διαδικασία, πριν και μετά».
Παρόλα αυτά, ο κ. Γαλανόπουλος παραδέχεται ότι η πειθαρχία στην απόφαση της Ομοσπονδίας θα είναι μία δύσκολη υπόθεση, ειδικά για την επαρχία, όπου υπάρχουν διαπροσωπικές σχέσεις και στενές γνωριμίες. Άλλωστε, και στις δημοτικές εκλογές του 2009, η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε καλέσει σε μη συμμετοχή, αλλά τελικά ασκήθηκαν πιέσεις και υποχώρησαν τα μέλη της Ομοσπονδίας. «Εμείς ελπίζουμε ότι οι υπάλληλοι θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Εξάλλου και παλιότερα τα χρήματα της αποζημίωσης ήταν λιγότερα από τους άλλους, αλλά πολύ δε περισσότερο τώρα τα κόβουν όλα».

Περικοπές παντού. 83,3 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν στις εκλογές του 2009
Εν τω μεταξύ, από το «κούρεμα» δεν ξεφεύγουν οι εκλογικές αποζημιώσεις όλων όσων το λάμβαναν εφάπαξ και σε αυτούς συγκαταλέγονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, δικαστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί που εργάστηκαν την εβδομάδα πριν από τις εκλογές και τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» οι βουλευτικές εκλογές του 2009 (Οκτώβριος) στοίχισαν στον κρατικό προϋπολογισμό 83,3 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ -ως ανώτατο όριο- που μπορούν να δαπανηθούν για την προσεχή εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, στο προϋπολογισμό αυτό δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων ΟΤΑ που χορηγούνταν μέσω του επιδόματος.
Οι αποζημιώσεις αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια αφορούσαν τις προμήθειες που πραγματοποιήθηκαν για τη διενέργεια των εκλογών, όπως γραφική ύλη, σάκοι, φάκελοι κ.ά. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, 7 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για να «διαφημιστούν» οι εκλογές (σποτ ανακοίνωσης εκλογών, ενημερωτικά σποτ για τον τρόπο ψηφοφορίας, διαφημιστικά φυλλάδια ενημέρωσης κ.λπ.).
Όπως όριζε υπουργική απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου, όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι (γραμματείς, δακτυλογράφοι και επιμελητές δικαστηρίων) και όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, καθώς και οι καθαρίστριες που υπηρετούν στα δικαστήρια, προβλεπόταν να εισπράξουν εκλογική αποζημίωση 1.630 ευρώ έκαστος. Επίσης 2.600 ευρώ έκαστος έλαβαν για την έκτακτη εκλογική διαδικασία όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων όσων υπηρετούν στη Γραμματεία Ισότητας, καθώς και εκείνοι που υπηρετούν στο υπουργείο με απόσπαση, αλλά και όσοι πρώην υπάλληλοι του υπουργείου είχαν ενταχθεί στις περιφέρειες και στις νομαρχίες. Ακόμα, εκλογική αποζημίωση ύψους 2.600 το άτομο προβλεπόταν για ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες του υπουργού και των υφυπουργών Εσωτερικών, τους οδηγούς αυτοκινήτων τους και στο προσωπικό ασφαλείας τόσο των υπουργών όσο και των κτιρίων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Όσον αφορά τις νομαρχίες, εκλογική αποζημίωση προβλεπόταν για τους γενικούς διευθυντές και τους προϊσταμένους των διευθύνσεων στις οποίες υπάγονται τα αντίστοιχα τμήματα των εκλογών, καθώς και για συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων από κάθε νομαρχία. Τέλος, προβλεπόταν εκλογική αποζημίωση ύψους 950 ευρώ το άτομο για τους αστυνομικούς και πυροσβέστες που απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.
Οι εκτιμήσεις των δικηγόρων που παραβρίσκονται ως δικαστικοί αντιπρόσωποι αναφέρουν ότι η αποζημίωσή τους αναμένεται να περικοπεί στα 300-500 ευρώ, χωρίς κάτι να έχει οριστικοποιηθεί.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…