Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 25η Μαρτίου & εκλογική πρόβα τζενεράλε

25η Μαρτίου & εκλογική πρόβα τζενεράλε

0
parelasi-empros

Μπερδεμένα τα πράγματα εις ότι αφορά την 25η Μαρτίου, καθώς η παρέλαση αναμένεται, σύμφωνα με τις ως τώρα αξιολόγηση των πληροφοριών, να αποτελέσει το ορμητήριο εκδηλώσεων κατά των πολιτικών και όλων όσων  βρεθούν στις εξέδρες των επισήμων και που θεωρούνται υπαίτιοι των καταστάσεων που περνάει η χώρα και οι πολίτες της. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στην Ρόδο και ήδη τα πρώτα σοβαρά μέτρα λαμβάνονται από την αστυνομία σε αλλεπάλληλες μυστικές συσκέψεις, όπως μαθαίνουμε. Ένα μεγάλο άγημα της παρέλασης  θα αποτελείται λοιπόν  από αστυνομικούς που με ή χωρίς στολή θα στέκεται σχεδόν σε όλο το μήκος της παρέλασης μπρος και πίσω από κάγκελα, που από ότι πληροφορούμαστε πρόκειται να στηθούν παντού, στο χώρο του Συντάγματος αλλά και στις κάθετες και παράλληλες οδούς.
Η τοποθέτηση αυτών των κάγκελων αναμένεται να αποτελέσει την αφορμή για συγκρούσεις και επιθέσεις από αγανακτισμένους πολίτες, που δεν θα τους επιτρέπεται να κάνουν την δική τους παρέλαση που βέβαια δεν θα είναι μετά Βαΐων και κλάδων. Ακούγεται ακόμη και η πρόσβαση  με την επίδειξη ταυτότητας σε αυτούς που θέλουν να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Αυτά για την Αθήνα. Γιατί και στην Περιφέρεια, απ΄ότι μαθαίνω, υπάρχει αρκετά σημαντική κινητοποίηση. Πολλές πάντως είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπεραμύνονται της πραγματοποίησης της παρέλασης και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που και το ΛΑΟΣ τον φωτογραφίζει ως υποκινητή των όποιων επεισοδίων, μετά την, όπως είπαν, «αποτυχημένη πραγματοποίηση του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στον Α. Παντελεήμονα που «αποκρούστηκε από τους ίδιους τους πολίτες…»
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση με την ακόλουθη ανακοίνωση που μιλά ανοιχτά για προβοκάτσιες: «Εδώ και δυο βδομάδες ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. μας έχουν προϊδεάσει ότι θα ετοιμάσουν προβοκάτσιες ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Τις περιμένουμε νηφάλιοι και προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε. Συστηματικά, ανώνυμα και επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν τις τελευταίες ώρες και ημέρες με δηλώσεις τους ένα επικίνδυνο κλίμα περί δήθεν οργάνωσης αντισυγκεντρώσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια αήθη γκρίζα σπερμολογία που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η διοργάνωση κομματικών αντισυγκεντρώσεων υπήρξε πράγματι η λογική των παρακρατικών στην προδικτατορική περίοδο που ποτέ η Αριστερά δεν υιοθέτησε». Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα, καθώς τελικά δεν έλαβαν χώρα επεισόδια ή προπηλακισμοί κατά στελεχών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, το θέμα των προπηλακισμών βουλευτών και πολιτικών στελεχών έφερε πρόσφατα για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης.  Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν μικρές, ακραίες ομάδες να εμποδίζουν τις κοινωνικές, εθνικές και όποιες άλλες δραστηριότητες σε αυτή τη χώρα», κάνοντας λόγο για «ισχνές μειοψηφίες, οι οποίες επιχειρούν εν μέσω της κρίσης, εν μέσω του πανικού, εν μέσω της αγωνίας που υπάρχει στους πολίτες να εκμεταλλευτούν και να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις». Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και πριν από λίγες ημέρες  υπό τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης των αντιδράσεων στις παρελάσεις εν όψει της 25ης Μαρτίου.
Εντύπωση πάντως προκαλεί σχολιασμός από την οργάνωση «Χρυσή Αυγή» εις ότι αφορά τις παρελάσεις. Κάποιοι εντός της θεωρούν ότι οι παρελάσεις όπως και κάθε τι που συμβολίζει την σημερινή παρακμή και την απόλυτη υποταγή όλων των θεσμών και της κοινωνίας στον κοινοβουλευτισμό των κλεφτών και των πουλημένων, πρέπει να καταργηθούν! Σε αυτό το περίεργο κλίμα και με τεταμένη την ατμόσφαιρα από τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα αναμένεται τελικά να διεξαχθεί η παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Άλλοι ζητούν την συνέχισή τη, άλλη την κατάργησή της γιατί δεν χρειάζεται μιλιταριστική επίδειξη, και άλλοι πως επειδή χάθηκε το πατριωτικό ιδεώδες από τις πολιτικές ατασθαλίες, πως δεν πρέπει να γίνονται! Χωρίς να αποκλείονται επεισόδια, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως μάλλον θα υπάρξουν κάποιες σποραδικές  διαμαρτυρίες και πως στο τέλος δεν θα συμβούν έκτακτα γεγονότα.
Από την ΔΗΜΑΡ μας πληροφόρησαν πως το ζήτημα της διεξαγωγής των παρελάσεων σηκώνει πολλή και μεγάλη συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «άλλο πράγμα οι διαμαρτυρίες και άλλο τα επεισόδια». Σαφώς πρόκειται για μια συνετή και ήπια στάση. Οι μέρες όμως περνούν. Και η 25η Μαρτίου έφτασε. Θα δούμε κατά πόσο η αγανάκτηση θα επιλεγεί να εκτονωθεί την συγκεκριμένη μέρα, που για κάποιους θεωρείται ιερή, για άλλους οπερέτα και περιττός εορτασμός. Γεγονός είναι ένα: Με όσους και αν μίλησα από όλες τις παρατάξεις, κανείς – εκτός ίσως από την ΔΗΜΑΡ – δεν μίλησε βάζοντας στην ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά μια τέτοιας εκδήλωσης, που θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γίνει.
Ίσως τα περισσότερα κόμματα περιμένουν να εκτιμήσουν τις δυνάμεις τους από την συμμετοχή ή μη των αγανακτισμένων στις παρελάσεις. Άλλοι θεωρούν πως από την παρέλαση θα φανεί ποιοι σκέπτονται το καλό της πατρίδας και ποιοι όχι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα θα γίνουν με κάγκελα, ΜΑΤ, προστατευτικά κιγκλιδώματα και πυροσβεστικές αντλίες. Σε μια χώρα όπου το τοπίο είναι θολό και εξόχως ακραίο λίγο πριν τις εκλογές. Και με μια παρέλαση που θα λειτουργήσει ως πρόβα – τζενεράλε για την ομαλή διεξαγωγή τους.

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …