Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Συσπείρωση, ανταρσίες & τέλος εποχής

Συσπείρωση, ανταρσίες & τέλος εποχής

0
arxizoyme-empros

O νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως το χαμένο έδαφος μπορεί και πρέπει να ανακτηθεί. Με την παρουσία 240.000 φίλων του κόμματος στις εκλογές, αριθμός που δεν περίμεναν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στην εκτελεστική επιτροπή, και την επιθυμητή συσπείρωση να επιτυγχάνεται στο έπακρο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναθάρρησε και μπήκε με άλλον αέρα στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να ανακοινώσει την αναγκαστική αποχώρησή του. Εκεί δήλωσε πως η 9μηνη  διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, βοήθησε στο να παρουσιαστεί άλλο έργο στη φορολογική και τη δημοσιονομική διοίκηση και πολιτική, σημαντικά μέτρα και προγεφυρώματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τη διαμόρφωση του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, πολύ αξιοσημείωτες πλευρές της δημοσιονομικής διοίκησης. «Για πρώτη φορά η χώρα», είπε, «απέκτησε προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης».
Φυσικά, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε στα προβλήματα που επέφεραν τα νέα μέτρα και τα βάσανα που επωμίστηκε ο Έλληνας πολίτης. Με αναπτερωμένο το ηθικό από την κατάληψη του προεδρικού θώκου και την παρουσία τόσων χιλιάδων υποστηρικτών παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε έκκληση για συνέχιση του κυβερνητικού έργου μέχρι πριν τις εκλογές, και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Θέλω να παρακαλέσω εσάς και την κυβέρνηση, όλη τη Δημόσια Διοίκηση, αυτούς τους μήνες μέχρι τις εκλογές, να μη χαλαρώσουμε καθόλου. Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε τους στόχους μας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να μη χαθεί ο ρυθμός είσπραξης δημοσίων εσόδων, να μη μειωθεί η επιμέλειά μας σε σχέση με τις δημόσιες  δαπάνες και να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος».
Η τήρηση των εντολών, λοιπόν, αποτελεί για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την ύψιστη ανάγκη. Και το λέει αυτό τώρα που διαπιστώνει ότι κάποιο τμήμα του κόσμου εγκρίνει τις ως τώρα ενέργειες. Γιατί, τι άλλο σημαίνει η ομολογία του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; «Ήθελα να σας ενημερώσω και επισήμως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η παράταξη απέδειξε χθες ότι υπάρχει, ότι η ψυχή της πάλλεται, ο λαός, η κοινωνική βάση μας ξεπερνά». Αλλά και εδώ δεν ξέχασε την εγρήγορση και την αποφυγή του χαλαρώματος: «Δεν πρέπει στο διάστημα από τώρα μέχρι τις εκλογές και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να χαλαρώσουμε, να χάσουμε δημόσια έσοδα, να μην ελέγξουμε τις δημόσιες δαπάνες, να μην προωθήσουμε τα μέτρα του νέου προγράμματος.  Γιατί ό,τι κάνουμε λάθος σε αυτά τα πεδία στρέφεται τελικά εναντίον των πιο φτωχών, των πιο αδύνατων, εναντίον της μεσαίας τάξης».
Ο κος Βενιζέλος, λοιπόν, προχωρά ακάθεκτος για την πρωτιά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην διακαναλική συνέντευξη, και δεν θέλει να κοιτάξει πίσω για τα συντρίμμια της ως τώρα ασκούμενης πολιτικής. Ξημέρωσε, λέτε, μια άλλη εποχή για το ΠΑΣΟΚ; Ξέχασαν τόσο εύκολα οι ψηφοφόροι του – αυτές οι 240 χιλιάδες, τι ακριβώς έγινε τα τελευταία δύο χρόνια; Όχι. Δεν ξέχασαν, απλά μπήκαν στον αστερισμό του νέου ηγέτη, που υπόσχεται την νέα εποχή, με τα ίδια μέτρα και εφάμιλλη μιζέρια. Γιατί τι καινούργιο, λέτε, θα εμφανιστεί στο ΠΑΣΟΚ; Ποιες οι νέες γραμμές και θεωρίες που παρακάμπτουν την μέχρι τώρα λανθασμένη πολιτική που έφερε την χώρα (μαζί με την προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή) ενώπιον του γενικευμένου χάους; «Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι βασικός συντελεστής της κυρίαρχης πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στα σημερινά πολλαπλά αδιέξοδα», μας θυμίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι « η αλλαγή αυτής της πολιτικής και η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών αποτελούν τις κύριες προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση».
Πράγματι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξακολουθεί να θεωρείται ο αρχιμάστορας της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, ένας υπουργός που έσκυψε το κεφάλι ως υπουργός πάμπολλες φορές απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους. Πλέον, εφεξής, από το νέο του πόστο και με στόχο την αναδόμηση του ΠΑΣΟΚ, θα επιδιώξει νέες συμμαχίες και συνέργειες. Ναι, οι χιλιάδες συμμετέχοντες για την εκλογή του προέδρου του κινήματος είναι μια αρχή. Μια αρχή όμως που δεν είναι το ήμισυ του παντός, καθώς μόλις πριν από λίγο δεν υπήρχε καν ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ. Μάλλον ένα τέλος δεν σημαίνει πάντα μια αρχή, θα έλεγα, φιλοσοφώντας την όλη ιστορία.
Γιατί η ιστορία του ΠΑΣΟΚ μάλλον τελείωσε στο διαφαινόμενο ιστορικό χαμηλό. Κατά πόδας ακολουθεί, βέβαια, και η ΝΔ, με τις αλλεπάλληλες ανταρσίες προς το δεξιότερων ή φιλελεύθερον του πράγματος. Κοινώς, ένας-ένας οι αρχιτέκτονες της οικονομικής αβύσσου παίρνουν την θέση που τους αξίζει. Και όχι μόνο αυτό, καθώς τώρα πια μιλούν για χιλιάδες και όχι εκατομμύρια ψηφοφόρους του παρελθόντος.

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Απαίτηση εφαρμογής της Συνταγματικής Πρακτικής Διορισμού Υπηρεσιακών Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την διενέργεια των Ευρωεκλογών

Στήλη “52 Εβδομάδες” Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-ΔΥΠΑ, LL.M., LL.M., Υ…