Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ελλάδα & αναπτυξιακές δυνατότητες

Ελλάδα & αναπτυξιακές δυνατότητες

0
greeceflageuro-empros

Όλοι μιλούν τελευταία για την χώρα εκείνη όπου τα χρέη σκέπασαν τις ομορφιές της, για τον τόπο εκείνο όπου οι αναπτυξιακές δυνατότητες  ξεχάστηκαν λόγω της έκτακτης ειδησεογραφίας, που δεν άφησε περιθώρια προβολής των δυνατοτήτων αυτών. Είχαμε πολλές ειδήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα που αναφέρονται πρωτίστως στην Ελλάδα της χρεοκοπίας, στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν επενδυτικά περιθώρια και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, ειδήσεις και έκτακτα ρεπορτάζ για έναν τόπο που το όποιο ελπιδοφόρο μέλλον παραχώρησε την θέση του στο σκοτεινό παρόν. Είχαμε αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντέυξεις ξένων παρατηρητών, οικονομολόγων αλλά και πολιτικών που υποδείκνυαν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Όμως Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο κακές ειδήσεις, δεν σημαίνει ούτε διαφθορά ούτε αδιαφάνεια. Όσοι μιλούν εύκολα για το «φακελάκι» στα νοσοκομεία, για τις μίζες και την κατασπατάληση των επιδοτήσεων, όσοι αναφέρονται χωρίς πολύ σκέψη στην ανεργία και τον πληθωρισμό που κανείς δεν αμφισβητεί ότι κατέχει νούμερα – ρεκόρ, θα πρέπει παράλληλα να σκέπτονται για ποια χώρα μιλούν, τι συμβολίζει, και ποια η σχέση της με τον πολιτισμό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει κανείς να υποβάλλεται σε υπερπατριωτικές ονειρώξεις, δεν θα πρέπει όμως και να λοιδορεί τον τόπο που ζει. Γιατί η χώρα που βρέθηκε τελευταία στο στόχαστρο της παγκόσμιας επικαιρότητας, έχει πολλές και μεγάλες δυνατότητες. Και αυτό σες πείσμα των κάθε λογής μαγισσών.

Βιολογική γεωργία & εναλλακτικές μορφές ενέργειας
Ποιος γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι στην Ελλάδα, η βιολογική καλλιέργεια βρίσκεται εδώ και χρόνια σε συνεχή ανάπτυξη; Ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην υγιεινή διατροφή, ωθώντας ολοένα και περισσότερους βιοκαλλιεργητές να παράγουν ποικιλοτρόπως; Η έκταση που καταλαμβάνουν οι εν λόγω καλλιέργειες στη χώρα, υπολογίζεται μαζί με τους βοσκότοπους ότι φτάνει περίπου τα 3 εκατ. στρέμματα, ενώ εκτιμάται ότι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα οι βιολογικές εκτάσεις, φτάνουν περίπου τα 700.000 στρέμματα. Σύμφωνα με έρευνες, σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα σε 170 εκατ. στρέμματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στην κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων, κατέχει η ΕΕ με 46%. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο τομέας. Οι επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι και αυτές σε άνθηση.
Στην χώρα όπου ο ήλιος λάμπει το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία, βρίσκονται σε συνεχή άνοδο (φωτοβολταικά). Η αιολική ενέργεια και τα αιολικά πάρκα δίνουν επίσης μια άλλη προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με έντονο αιολικό δυναμικό, προς το παρόν αναξιοποίητο. Αν και είναι ευρέως γνωστά τα ηπειρωτικά αιολικά πάρκα, μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στον ενεργειακό τομέα. Τα Αιγαίο πέλαγος, για παράδειγμα, προσφέρεται για τέτοιου είδους επενδύσεις. Ενεργειακή μελέτη για την Ελλάδα έδειξε ότι η χώρα μπορεί να καλύψει με 500 μεγάλες ανεμογεννήτριες τουλάχιστον το 10% των ενεργειακών αναγκών της, ενώ τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν πολύ υψηλό δυναμικό, εάν διασυνδεθούν με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο, μπορούν να αποτελέσουν αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντίστοιχους με τους θερμοηλεκτρικούς της ενδοχώρας. Υπάρχουν και άλλα όμως που συμβαίνουν στην Ελλάδα, μαι χώρα που ζει παρά τον κίνδυνο της χρεωκοπίας.

Αγροτική παραγωγή
Η Κομισιόν βλέπει ανάπτυξη στο τούνελ της ύφεσης από το 2013 και μετά, αναγνωρίζει όμως πρόοδο στις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ποιος γνωρίζει ότι η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, παρά την κρίση δεν έχασε τις ελπίδες της; Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία έχει μειωθεί σημαντικά, παραμένει σε υψηλά επίπεδα συγκρινόμενη με αυτή άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η συμβολή του εν λόγω τομέα στην οικονομία το 2010 ανέρχεται σε 4,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ενώ αντίστοιχα σε 2,9% στην ΕΕ-27 και στην Ευρωζώνη. Κατά την τελευταία δεκαετία, στις μεσογειακές χώρες η συμμετοχή της γεωργίας κινείται σε επίπεδα ανώτερα πάντα από αυτά της ΕΕ-27, λίγο χαμηλότερα από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα ζει!
Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να φέρουν ελπίδα για το μέλλον, να αποδείξουν ότι η Ελλάδα ζει. Ζει μέσα από τον οικοτουρισμό, τις εναλλακτικές δράσεις και την τέχνη που αν και επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, δεν σιωπά. Αν κάποιος βρεθεί στην Αθήνα για λίγες ημέρες, θα δει πολλές εκθέσεις καλλιτεχνών να του προσελκύουν το ενδιαφέρον, θα γνωρίσει από κοντά τον εθελοντισμό και τις δραστηριότητες πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα. Ναι, η Ελλάδα ζει πέρα από τα όρια της χρεοκοπίας. Ξεπροβάλλει μέσα από τα χρέη και την απελπισία για τον αύριο, μέσα από την απαισιοδοξία και εχθρότητα του κόσμου απέναντι στα πολιτικά κόμματα, την τηλεόραση, και την παραπληροφόρηση, μέσα από τις μεγάλες δυνατότητες των social media που βρίσκονται σε πλήρη άνθηση. Ο κόσμος αυτός βλέπει με ανοιχτά μάτια το αύριο. Δεν φοβάται, πιστεύει στο διαφορετικό, την γέννηση μιας νέας Ελλάδας. Ζει και αναπνέει με την ελπίδα πως τίποτε δεν μένει στάσιμο. Ακόμη και η χρεοκοπία.  

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil@zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Συμπαραστάτης του Αθλητή και της Αθλήτριας : η αναγκαία πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ενίσχυση της συνταγματικής εγγύησης του Αθλητισμού»

Ι.          α. Την 11.06.1975 με την δημοσίευση του Συντάγματος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατί…