Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Βρυξέλλες: Ελλάδα εντός ευρωζώνης αλλά χρεοκοπημένη

Βρυξέλλες: Ελλάδα εντός ευρωζώνης αλλά χρεοκοπημένη

0
euro_europi-empros

Πολύ βαρύ είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες για την χώρα μας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που συλλέξαμε. Η αγανάκτηση αλλά και η υποβάθμιση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική και όλα δείχνουν πως εφεξής  η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίζεται μόνο ως ο παρίας της ευρωζώνης, αλλά ως μια πλήρως αναξιόπιστη χώρα με ένα αφερέγγυο πολιτικό σύστημα. Πέραν της ψυχρής αντιμετώπισης που έτυχε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, η αίσθηση που αποκομίσαμε μετά τις συνομιλίες που είχαμε με ανώτερα στελέχη της Κομισιόν, είναι ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα περισσότερο  ως ένα πτωχευμένο κράτος εντός όμως της ευρωζώνης, ορίζοντας παράλληλα λιγότερο ως αναγκαία συνθήκη την επιστροφή στην δραχμή με την ταυτόχρονη έξοδό μας από το ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως σύντομα και αυτό το σενάριο.
Χαρακτηριστικά, αυτό που μας είπαν, «όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα η κατάσταση, δεν θα αργήσει να γίνει και αυτό  και μάλιστα εφόσον οι εταίροι πιστέψουν πως τελικά είναι μάλλον καλό να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, παρά κακό». Προς το παρόν πάντως η απόφαση είναι να παραμείνει υπό προϋποθέσεις στο ευρώ, και πως τελικά εάν πτωχεύσει ως κράτος, αυτοί από την πλευρά τους θα έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες και θα έχουν δώσει την απαραίτητη βοήθεια να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, που αν τελικά καταρρεύσει, τότε δεν αποκλείεται ακόμη και εσωτερική διάλυση του κράτους. Το θέμα όμως είναι πως φτάσαμε ως εδώ και με πιο τρόπο καλλιεργήθηκε αυτό το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ελλάδα. Η απάντηση από  το περιβάλλον της Κομισιόν ήταν ότι το ελληνικό σύστημα ευθύνεται αποκλειστικά που η χώρα έφτασε σε αυτό το χάλι, με την ΝΔ να δημιουργεί τις μαύρες τρύπες και το ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο.
Το ρητό λοιπόν που ολοένα και περισσότερο καλλιεργείται στην Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα «καρκίνωμα» και πως «δεν έγινε και τίποτα αν φύγει από την ευρωζώνη». «Τα πάντα είναι ανοιχτά και κάθε ενδεχόμενο πιθανολογείται», μας διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά τα στελέχη της Κομισιόν. Και όλα εξαρτώνται από το αν η Ελλάδα παραμείνει ένα αυτιστικό κράτος όπου όλα γίνονται και επιτρέπονται ή αν τελικά θέλει να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει σταδιακά την αναπτυξιακή πορεία. Οργή και αγανάκτηση λοιπόν από τις Βρυξέλλες. Αμηχανία των κυβερνώντων και οργή από τους Έλληνες πολίτες για την διακυβέρνηση της χώρας όλα αυτά τα χρόνια από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Λέτε να αλλάξει σύντομα αυτό το χάλι, όπως χαρακτηριστικά  αποκάλεσαν  την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας οι αξιωματούχοι της Κομισιόν; Η απάντηση αναμένεται να δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τις αποφάσεις της.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι όλα εξαρτώνται από εμάς και όχι από τους δανειστές, οι οποίοι σε τελική ανάλυση, όπως ας είπαν, «δεν δημιούργησαν αυτοί την κατάσταση». «Η μπάλα είναι  στο δικό μας γήπεδο», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες». Τα μηνύματα των Βρυξελλών είναι ολοφάνερα: «Πάρτε μέτρα και σωπάστε!» Η ελληνική κυβέρνηση πάντως κάνει πως δεν ακούει και οι ενδοκυβερνητικές διενέξεις γίνονται περισσότερο προς λαϊκή κατανάλωση και επίδειξη αντιμνημονιακής στάσης. Και αυτό δεν αποτελεί παρά υποκρισία και ξεκάθαρη απόσειση ευθυνών. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, ο πρώτος και τελευταίος αποδέκτης της νέας σκληρής λιτότητας θα είναι ο λαός.  

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
  • Ο «σωτήρας» της παλιάς Ξάνθης

    Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, καθηγητής Τον έλεγαν Κωνσταντίνο Θανόπουλο κι ήταν απ’…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…