Υλικά
12 φύλλα λαζάνια
3 χρωματιστές πιπεριές (όχι πράσινες)
2 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2½ φλ. τσαγιού κασέρι (ή ρεγκάτο ή γραβιέρα)
1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Για την κρέμα:
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
750 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας:
1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο
¼ φλ. ελαιόλαδο
Aλάτι, Πιπέρι
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο Â
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα, τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200οC στις αντιστάσεις για 15΄.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10΄.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο για 5΄, να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 2΄. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύοντας αφήνουμε την κρέμα να δέσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και αλατοπιπερώνουμε.
Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, προσθέτουμε λίγη σάλτσα, βάζουμε επάνω μέρος των λαχανικών και πασπαλίζουμε με μείγμα τυριών. Συνεχίζουμε με άλλες δύο στρώσεις λαζάνια, σάλτσα, λαχανικά, τυριά και τελειώνουμε με την κρέμα. Ψήνουμε το παστίτσιο για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσει ελαφρά, στους 200οC.