Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Μουντζουροδευτέρα στον Πολύσιτο και Αβδηρίτικη φασολάδα

Μουντζουροδευτέρα στον Πολύσιτο και Αβδηρίτικη φασολάδα

0
polisitos_1-empros

Ο Δήμος Αβδήρων γιόρτασε την Καθαρά Δευτέρα με εκδηλώσεις σε Πολύσιτο και Άβδηρα

Αυθεντικό και με πολύ σάτιρα το καρναβάλι στον Πολύσιτο. Αρκετοί επισκέπτες παρά το κρύο

Συννεφιασμένη και ιδιαίτερα κρύα από πλευράς καιρού ήταν η Καθαρά Δευτέρα στο νομό μας, παρόλα αυτά αρκετοί ήταν οι επισκέπτες που έσπευσαν στον Πολύσιτο του δήμου Αβδήρων να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της Μουντζουροδευτέρας.  Ένα έθιμο που αναβιώνει από τους συλλόγους του οικισμού σε συνεργασία με το δήμο αρκετά χρόνια τώρα. Οι …μουντζούρηδες, οι καρναβαλιστές – πληρώματα των 7 αρμάτων που παρέλασαν στις 12 το μεσημέρι –  καθώς και η θεματολογία του ιδιότυπου καρναβαλιού με κύριο χαρακτηριστικό την αυθεντικότητα έκφρασης, την έντονη σκωπτική και σατυρική διάθεση που εκφράστηκε με καυτηριασμό της πολιτικής, κοινωνικής έως και …αθλητικής επικαιρότητας «ζέσταναν» την παγωνιά λόγω του καιρού αλλά και της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας δημιουργώντας μια έκφραση κεφιού που μεγιστοποιήθηκε από το κρασί και τα πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα (φασολάδα , λαγάνα, χαλβά, τουρσί,  λουκουμάδες) που παρασκεύασαν και πρόσφεραν οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου Πολυσίτου.

Άρμα…μηνυμάτων η «Ψωροκώσταινα»
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Μιχάλης Χατζηεφραιμίδης και διοργανώθηκε από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου.
Παρών ήταν Δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης Τσολακίδης ο οποίος συγχάρηκε τους συντελεστές της διοργάνωσης: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δήμος μας πιστός στο ραντεβού του κάθε Κ. Δευτέρα διοργανώνει τους μουτζούρηδες στον Πολύστιο και εκδηλώσεις στα Άβδηρα όπου κάθε χρόνο μοιράζεται η παραδοσιακή αβδηρίτικη φασολάδα. Ο καιρός δεν βοήθησε αλλά παρόλα αυτά έχει αρκετό κόσμο. Αξίζουν συγχαρητήρια σ’ όλους όσους δούλεψαν τους συλλόγους τις γυναίκες που από χθες το βράδυ ετοίμασαν τους παραδοσιακούς λουκουμάδες, τα άρματα με τους μουτζούρηδες…Συγχαρητήρια στους συλλόγου στον πρόεδρο και όσους δούλεψαν για την σημερινή ημέρα».
Μουντζουροδευτέρα στον Πολύσιτο έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης ο οποίος πήρε αφορμή από το άρμα με τη βάρκα της «Ψωροκώσταινας» για να στείλει μηνύματα ενότητας και συνεργασίας: «Το καρναβάλι του Πολισίτου είναι αυθεντικό καρναβάλι βγαλμένο μέσα από την παράδοση φτιαγμένο με υλικά που έχει το ίδιο το χωριό.  Σχολιάζουν πολύ καυστικά την επικαιρότητα…αν δείτε το καράβι στην Ψωροκώσταινα που το διεκδικούν οι δύο μονομάχοι της πολιτικής να το κυβερνήσουν και από πίσω ο λαός να σύρεται…άρα λοιπόν νομίζω ότι σ’ αυτή την κρίση αντί να ενωθούμε εμείς προσπαθούμε να πάμε ο καθένας χωριστά. Το μήνυμα λοιπόν το δίνουν με απλό τρόπο Σ’ αυτό το πράγμα θα πρέπει να λειτουργήσουμε κάτω από το πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας».

avdira_1-emprosΑβδηρίτικη φασολάδα…τραγούδι και χορός στα Άβδηρα
«Λαός χωρίς πανηγύρια , δρόμος μακρύς χωρίς πανδοχείο», λέει ένα απόφθεγμα του αβδηρίτη φιλόσοφου Δημόκριτου και τα Άβδηρα και φέτος γιόρτασαν με τραγούδι από τους «Ταξιδιώτες της παράδοσης», χορό, άφθονο κρασί και οι αρκετοί επισκέπτες γεύτηκαν την ονομαστή και ιδιαίτερα γευστική αβδηρίτικη φασολάδα που ετοίμασαν αποβραδίς στο θεόρατο καζάνι δυο …μάστοροι της γεύσης και μοίρασαν την Καθαρά Δευτέρα οι γυναίκες του συλλόγου. . Περισσότερες από 700 μερίδες φασολάδα, μοιράστηκαν και όπως μας έιπε ο κ. Παντέλης, ένας από τους μαγείρους το μυστικό είναι στο ότι βράζει στο καζάνι με φωτιά από ξύλα όλη νύχτα σιγά – σιγά αλλά και στη δοσολογία των υλικών. Έτσι δένουν όλα τα υλικά και η φασολάδα χυλώνει και γίνεται νοστιμότατη.
Ιδιαίτερα την ευχαριστήθηκε ο δήμαρχος Αβδήρων Τσολακίδης (όπως φαίνεται στην φωτογραφία) αλλά και ο κ. Καραλίδης και ο κ. Μπένης που επισκέφτηκαν τα Άβδηρα ευχόμενοι «Καλή Σαρακοστή».
Τόσο ο κ. Τσολακίδης όσο και ο κ. Καραλίδης έδειξαν και τις χορευτικές τους επιδόσεις στην Μπαϊντούσκα…

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…