Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα ΚΕΛΑΥΕ βγαίνουν – επιτέλους – «παγανιά»…

Τα ΚΕΛΑΥΕ βγαίνουν – επιτέλους – «παγανιά»…

0
paraemporio_01-empros

«Πέρασε» η τροπολογία. Στα «χέρια της αιρετής περιφέρειας τα ΚΕΛΑΥΕ και οι έλεγχοι για το παρεμπόριο

Έτοιμα 12 κλιμάκια για όλο το νομό. Φυλάκιο στον Κίδαρη. Παράταση 15 ημερών δίνει το ΕΒΕ Ξάνθης για το κλείσιμο του δρόμου του Αγ. Κωνσταντίνου

Είδαν κι απόειδαν ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τη «δουλειά» με τον έλεγχο του παραεμπορίου αφού επί 6 μήνες από τότε που της ανατέθηκε η σύσταση των ΚΕΛΑΥΕ τίποτε δεν προχώρησε και ακόμη ψάχνουν τους υπεύθυνους που όρισαν ανά περιφερειακή ενότητα ενώ οι ίδιοι αγνοούν ότι είναι υπεύθυνοι…και έτσι το υπουργείο υιοθετώντας και την πρόταση των ΟΕΒΕ της ΑΜΘ «πέρασε»  τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα ΚΕΛΑΥΕ περνάνε στα «χέρια» της αιρετής περιφέρειας, η οποία θα έχει εφ’ εξής την αρμοδιότητα σύστασης, συντονισμού και λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών σύμφωνα  με τον νόμο για τον έλεγχο του παραεμπορίου. Να σημειώσουμε ότι αναμένεται το ΦΕΚ και αμέσως μετά αναλαμβάνουν δράση οι περιφερειακές ενότητες και οι αντιπεριφερειάρχες που θα είναι οι κατά τόπους αρμόδιοι της δράσης. 

Έτοιμα τα ΚΕΛΑΥΕ ετοιμάζονται να βγουν…
Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που είχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από την Ξάνθη 35 υπάλληλοι οι οποίοι και θα κατανεμηθούν ανά 2 – 3 άτομα στελεχώνοντας συνολικά 12 κλιμάκια. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε τρία σημεία της ορεινής περιοχής που πλήττεται ιδιαίτερα από το παρεμπόριο από τα βόρεια σύνορά μας και για το λόγο αυτό στον Κίδαρη θα στηθεί μια ξύλινη κατασκευή, τύπου φυλάκιο, όπου θα εγκατασταθεί ένα κλιμάκιο. Επίσης άλλα δύο κλιμάκια θα κάνουν ελέγχους στα χωριά της ορεινής ζώνης. Έλεγχοι όμως θα γίνονται και μέσα στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού καθώς το παρεμπόριο υπάρχει διάσπαρτο και στο παζάρι και στην πόλη και σε χωριά των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου. Οι διευρυμένες αρμοδιότητες που έχουν τα κλιμάκια, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος τα οποία μπορούν να προβούν σε κατάσχεση των προϊόντων και επιβολή προστίμου και κυρώσεων καθώς και οι επιστάμενοι συνεχείς έλεγχοι δημιουργούν την πεποίθηση ότι άμεσα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα και θα περιορίσουν το φαινόμενο του παράνομου εμπορίου που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω του ελλείμματος που υπήρχε σε ελέγχους.

Δεν θα κλείσουν το δρόμο μέχρι τέλος του μήνα 
Μπρος στις νέες εξελίξεις αναφορικά με την τροπολογία, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης κάλεσε σε σύσκεψη την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου τους προέδρους των ΕΒΕ της περιφέρειας. Στην σύσκεψη έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον ίδιο για το θέμα του παρεμπορίου αλλά και για την απόφαση που έχει ληφθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθης να κλείσουν το δρόμο του Αγ. Κωνσταντίνου της μέρες του Καρναβαλιού ασκώντας πίεση στους αρμόδιους.
Επειδή όμως «πέρασε» η τροπολογία και επισπεύδονται οι διαδικασίες με τα ΚΕΛΑΥΕ αποφασίστηκε να δοθεί η παράταση 15 ημερών (μέχρι το τέλος του μήνα) και αν μέσα σ’ αυτό το διάστημα διαπιστώσουν ότι δεν έγινε τίποτε από πλευράς ελέγχων τότε να κλείσουν το δρόμο του Αγ. Κνωσταντίνου προειδοποιητικά για 5 ώρες στην αρχή.  Σ’ αυτό μάλιστα συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν να το πράξουν όλοι οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων κλείνοντας τους τις διόδους των νομών τους προς την Βουλγαρία από την Εξοχή της Δράμας έως του Ορμενίου Έβρου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας μ’ αυτή την κινητοποίηση συμφωνεί και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών που εξέφρασε την πρόθεση του να συμμετέχει στην κινητοποίηση κλείνοντας την δίοδο της Προσοτσάνης.
Τέλος αποφασίστηκε οι πρόεδροι όλων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας να παραστούν στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και να καταθέσουν υπόμνημα  με τις θέσεις τους, αλλά και για την αντιμετώπιση τη «λαίλαπα» του παρεμπορίου που δημιουργεί πληγή για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…