Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ΕΒΕ Ξάνθης: «Κλείνουμε το δρόμο…»

ΕΒΕ Ξάνθης: «Κλείνουμε το δρόμο…»

0

Ελήφθη απόφαση για κλείσιμο της διόδου του Αγ. Κωνσταντίνου τις μέρες του Καρναβαλιού για να σταματήσει το παρεμπόριο

Και νέες μειώσεις στις συνδρομές ζητούν τα μέλη. Θα το επανεξετάσουν…
«Ψόγος» της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Ουσιαστική συζήτηση και λήψη σημαντικών αποφάσεων που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το Επιμελητήριο Ξάνθης με κύριο χαρακτηριστικό μια δυναμική συγκρουσιακή πολιτική, πραγματοποιήθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα. Με κύρια θέματα το παρεμπόριο, το πρόγραμμα Ψηφιακό Επιμελητήριο και τις συνδρομές των μελών, συμπολίτευση και αντιπολίτευση προσπάθησαν μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο που εμπεριείχε κατάθεση απόψεων από πολλά μέλη του Δ.Σ. να βρουν την «χρυσή τομή» με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του Επιμελητηρίου. Έτσι «πέρασε» με την σιωπηλή συναίνεση της αντιπολίτευσης παρότι εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις της, η πρόταση του προέδρου κ. Στέλιου Μωραϊτη για δυναμική κινητοποίηση και κλείσιμο του Μεθοριακού Σταθμού της διόδου Αγ. Κωνσταντίνου στα μέσα Φεβρουαρίου προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί ελέγχου της πολιτείας (ΚΕΛΑΥΕ – ΣΔΟΕ), ενώ παράλληλα υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο κ. Μωραϊτη πρόταση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και προέδρου της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Σωτήρη Τσδικιρογλου περί ποινικοποίησης του παρεμπορίου, μέσω τροπολογίας στο ισχύοντα νόμο(αίτημα που κατέθεσε η ΓΕΣΕΒΕκαι οι ΟΕΒΕ Α.Μ – Θ)

Μωραϊτης: «Δεν πάει άλλο …θα κλείσουμε το δρόμο και ας έρθουν να μας βάλουν μέσα…»
Δίνοντας δραματικό τόνο, με την αναφορά του για «αιμορραγία του εμπορίου στο νομό μας»  και περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού και του πλήγματος που δέχονται από το ανεξέλεγκτο παρεμπόριο: «γίνεται πλιάτσικο από τους βουλγάρους …και κλείνουν τα δικά μας μαγαζιά» και παράλληλα ασκώντας σκληρή κριτική στις αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα στην Αποκεντρωμένη διοίκηση που ανέλαβε τη σύσταση των ΚΕΛΑΥΕ σημειώνοντας ότι: «είπαν ότι θα έχουμε αποτελέσματα τον Οκτώβριο όμως μέχρι τώρα δεν είδαμε κανένα έλεγχο», ο κ. Μωραϊτης ζήτησε την εξουσιοδότηση του σώματος στη Διοικούσα Επιτροπή να οργανώσει μια κινητοποίηση  στα μέσα του Φλεβάρη κατά την περίοδο του Καρναβαλιού, κλείνοντας την δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου προκειμένου να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι και να σταματήσει το «κύμα παρεμπόρων» που πρόκειται να κατακλύσει το νομό μας με αφορμή το Καρναβάλι. Ο κ. Τσιακίρογλου παρότι παραδέχτηκε ότι τα ΚΕΛΑΥΕ δεν έχουν κάνει κανένα έλεγχο και ότι ο υπεύθυνος που όρισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την Ξάνθη ο ίδιος δήλωσε άγνοια, αντλώντας πληροφόρηση από σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» ωστόσο σημείωσε ότι μια τέτοια κινητοποίηση ελλοχεύει τον κίνδυνο να επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας Παράλληλα πληροφόρησε το σώμα ότι στον καινούργιο νόμο η αρμοδιότητα των ΚΕΛΑΥΕ περνά στην αιρετή περιφέρεια και στις κατά τόπους Περιφερικές ενότητες ενώ κάλεσε το σώμα να στηρίζει το αίτημα να γίνει τροπολογία που θα ποινικοποιεί το παρεμπόριο. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε πολιτικούς…ατραπούς και από τον κ. Κοσμίδη και τον κ. Σπανίδη αναζητήθηκαν πολιτικές ευθύνες για την «επιπόλαια» και «άνευ σχεδιασμού» όπως τονίστηκε, εσπευσμένη διάνοιξη της διόδου, αλλά και για την ανυπαρξία αναλογιστικών μελετών για την ωφελιμότητα μια τέτοιας διάνοιξης.  Ευθύνες τόσο στον κ. Παυλίδη όσο  και στον κ. Μωραΐτη που ως αντινομάρχης στήριξε την υλοποίηση του έργου. Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε υπερήφανος για τη θητεία του στην Νομαρχία και επέρριψε ευθύνες μιλώντας για κομματική και πολιτική εκμετάλλευση από τον τότε πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου που εγκαινίασε «εσπευσμένα» όπως είπε το δρόμο μαζί με τον βούλγαρο πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ. Με παρεμβάσεις τόσο της κας Γρηγορίου όσο και του κ. Βαγγέλη Βασιλειάδη διευκρινίστηκαν τα «όρια» μεταξύ του νόμιμου εμπορίου μεταξύ δύο χωρών της Ε.Ε. με τελωνιακή σύνδεση και του παρεμπορίου. Παρόλα αυτά ο κύβος για κινητοποίηση ερρίφθη με την σιωπηλή – όπως προαναφέρθηκε – συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Τα μέλη ζητούν μείωση των συνδρομών τους
Η άμεση αναγκαιότητα για μείωση των συνδρομών των μελών του Επιμελητηρίου, ως απόρροια της δυσχερούς κατάστασης των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης συζητήθηκε εκτενώς από το σώμα. Η Διοικούσα επιτροπή επεξεργάστηκε τον επαναπροσδιορισμό των τιμών για όλες τις επιχειρήσεις σε κατώτερα επίπεδα και εισηγήθηκε στο σώμα τις ακόλουθες εισφορές:
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ: Από 60 η συνδρομή θα φτάσει στα 50 ευρώ
ΟΜΟΡΥΘΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Από 120 η συνδρομή μειώνεται στα 100 ευρώ.
ΑΕ με Μ/Κ  μέχρι 145.000 : Από 225 μειώνεται στα 203
ΑΕ με Μ/Κ μέχρι 293.000 : Από 301 μειώνεται στα 271
ΑΕ με Μ/Κ μέχρι  1 εκατ. ευρώ: Από τα 601 ευρώ μειώνεται στα  500 ευρώ
ΑΕ με Μ/Κ άνω του 1 εκατ. ευρώ: Από τα 900 ευρώ μειώνεται στα 700 ευρώ
Επίσης ανακοινώθηκε ότι για την διευκόλυνση των μελών οι συνδρομές πάνω από 100 ευρώ θα πληρώνονται σε δύο δόσεις.  Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σημαντική μείωση της τάξης του 20% ωστόσο εκπρόσωποι εταιρειών με μετοχικό κεφάλαιο που παρενέβησαν στη συζήτηση ζήτησαν περαιτέρω μειώσεις και εισφορά με βάση τον τζίρο τους αναδεικνύοντας το πρόβλημα που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο του νομού. Απ’ την πλευρά του ο κ. Μωραΐτης προσπάθησε να πείσει τα μέλη ότι υπάρχει «χρεία χρημάτων» στο Επιμελητήριο ιδιαίτερα τώρα που έχασαν 93.000 ευρώ με το «κούρεμα» των αποθεματικών που είχαν μετατραπεί σε ομόλογα σε ποσοστό 61% όμως τελικά υπέκυψε στην επιμονή των μελών και το θέμα αποσύρθηκε για να επανεξεταστεί.

Προβληματισμός και «ψόγοι» για  το Ψηφιακό Επιμελητήριο
Για μια ακόμη φορά απασχόλησε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου το πρόγραμμα 
ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ που έφτασε στην τελική του φάση μια από τις τρεις προσφορές. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της συμβούλου της αντιπολίτευσης Χρυσούλας Γρηγορίου η οποία ανέφερε ότι αυτά που το πρόγραμμα κοστολογεί περίπου 200.000, με μια πρόχειρη έρευνα κοστολογούνται περίπου στις 50.000 ευρώ.
Παράλληλα έκανε λόγο για «φωτογραφικό διαγωνισμό» και επέστησε την προσοχή στον πρόεδρο μήπως αναζητηθούν ευθύνες από το Επιμελητήριο. Ο κ. Μωραΐτης της απάντησε ότι τα κριτήρια και οι προδιαγραφές του διαγωνισμού καθορίζονται από το υπουργείο και ουδεμία ευθύνη φέρει το Επιμελητήριο. Έτσι «πέρασε» κατά πλειοψηφία η επικύρωση του  πρακτικού αποσφράγισης της προσφοράς μιας Θεσσαλονικιώτικης εταιρείας.

Μωραϊτης – Χακάν – Μπιρόλ πρόεδροι τμημάτων
Το σώμα εξέλεξε προέδρους των τμημάτων τους εξής: Στέλιος Μωραΐτης πρόεδρος  του τμήματος Υπηρεσιών, Σινάπογλου Μπιρόλ, πρόεδρος του τμήματος μεταποίησης και Ισμέτογλου Χακάν, πάρεδρος του εμπορικού τμήματος. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μωραϊτης αρχικά πρότεινε στον κ. Τσιακίρογλου ως πρόεδρο του τμήματος μεταποίησης όμως εκείνος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και αρνήθηκε ευχαριστώντας όμως τον κ. Μωραϊτη για την πρόταση του.
Τέλος το σώμα έκανε ομόφωνα δεκτή την παραίτηση του  κ. Αθανασιάδη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…