Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Κρίση και κριτική στο «Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2012»

Κρίση και κριτική στο «Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2012»

0
karnavali_29_-_2_-_2012_047-empros

«Τσίρκο η Ελλάς» με μικρότερη συμμετοχή και λιγότερους επισκέπτες

«Έκλεψε» την παράσταση η Βασίλισσα Εμινέ Γεσήρ. «Ηχηρές» απουσίες των βουλευτών

«Έριξε» αυλαία το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2012 και μαζί του και το διάλειμμα ξενοιασιάς, ξέφρενου γλεντιού και μιας ευκαιρίας για διέξοδο απ’ τα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας. Παρότι  η κρίση και τα παρελκόμενά της επηρέασαν το φετινό Καρναβάλι της Ξάνθης και ως θεματολογία (η επιλογή του θέματος «Τσίρκο η Ελλάς» με κύριο χαρακτηριστικό την πολιτική σάτιρα)   αλλά και στο γενικότερο «φαίνεσθαι» που εκδηλώθηκε με τη μικρότερη παρέλαση αρμάτων (7 συνολικά), τη μικρότερη συμμετοχή καρναβαλιστών (περίπου 10.000) αλλά και τη μικρότερη συμμετοχή του κόσμου που παρακολουθούσε, όπως επίσης και των επισκεπτών που ήρθαν φέτος για το τριήμερο της Αποκριάς, ωστόσο  δεν εξέλιπε η ζωντάνια, ο παλμός, αλλά και η φαντασία στην ενδυματολογική παρουσίαση που έβγαλε προς τα έξω μια λαμπερή εικόνα γεγονός που καταδεικνύει ότι ο θεσμός έχει αποκτήσει άμυνα και αντοχές στις αντιξοότητες, κυρίως την οικονομική καθώς φέτος τα χρήματα που διατέθηκαν για τη διοργάνωση ήταν στο 1/3 άλλων εποχών.

karnavali_29_-_2_-_2012_039-emprosΤα χαρακτηριστικά του φετινού καρναβαλιού
Από θέμα οργάνωσης όλος ο μηχανισμός λειτούργησε σωστά και γενικά η παρέλαση κύλησε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέραν κάποιων περιστατικών  – κυρίως λόγω μέθης – που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τα νοσοκομειακά κλιμάκια και τον Ερυθρό Σταυρό. Στην λαμπερή εικόνα του καρναβαλιού της Ξάνθης έτσι όπως φάνηκε και από τα Μέσα που το κάλυπταν – ζωντανή μετάδοση από την ΕΤ3 όπως επίσης και από όλα τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα –   συνέβαλε πολύ και η παρουσία της Βασίλισσας του καρναβαλιού της Ξανθιώτισσας Εμινέ Γεσήρ, η οποία κατά γενική ομολογία απέσπασε τις καλύτερες κριτικές τόσο για την εμφάνισή της που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή χωρίς όμως να είναι φτηνά προκλητική αλλά και με την γενικότερη παρουσία της και τον τρόπο που χειρίστηκε, στήριξε και προώθησε τη διαφήμιση του θεσμού που χαρακτηρίστηκε από απλότητα, αμεσότητα αλλά και ποιότητα, αναδεικνύοντας την επιλογή της ως Βασίλισσα μετά από πρόταση του αντιδημάρχου κ. Τσεγγελίδη και αποδοχή από το Κέντρο Πολιτισμού,  ιδιαίτερα επιτυχημένη. Θετική εντύπωση επίσης προκάλεσε και η …εγκατάλειψη της εξέδρας των επισήμων αφού η παρουσία τους ήταν ιδιαίτερα διακριτική και περιορίστηκε μπροστά από το σιντριβάνι. Την παρέλαση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης , ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης,ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης, και ο πολιτευτής κ. Φ. Τσαλίδης, ενώ υπήρχαν και «ηχηρές» απουσίες όπως αυτές των βουλευτών του νομού αλλά και των επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά.
Στις δηλώσεις τους ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας» Είναι γεγονός ότι η Ξάνθη δίνει αυτό τον τόνο παρά τις δύσκολες μέρες που περνάμε και τις μικρότερες οικονομικές δυνατότητες και του δήμου και της περιφέρειας που φέτος για πρώτη φορά στηρίζει το θεσμό και οικονομικά. Νομίζω ότι θα δώσουμε την ξεχωριστή νότα και στον κόσμο την ανάσα που χρειάζεται. Είναι γεγονός ότι η κρίση ακόμη δεν μας φόβισε και δεν θα μας φοβίσει για τι η Ξάνθη ξέρει να ζει και το γλέντι και τη χαρά και τη διασκέδαση», επεσήμανε ο κ. Καραλίδης. .

karnavali_29_-_2_-_2012_010-emprosΕκπλήξεις  και «μελανά» σημεία
Ο κ. Τσεγγελίδης έκανε έκπληξη ακόμη και στον δήμαρχο αφού συμμετείχε και ο ίδιος στην παρέλαση μεταμφιεσμένος στο άρμα την Βασίλισσας Εμινέ Γεσήρ δίνοντας το μήνυμα της συμμετοχής όλων στο θεσμό ενώ τόσο το άρμα όσο και οι στολές αυτών που περιστοίχιζαν τη Βασίλισσα με έμμεσες παραπομπές στο βυζάντιο έφερε το συμβολισμούς της πολυπολιτισμικότητας αλλά και της ενότητας της ξανθιώτικης κοινωνίας. Τέλος να σημειώσουμε ότι μια «μελανή» νότα και από αισθητικής άποψη αλλά και λειτουργικής  ήταν η εικόνα των τρακτέρ που έσυραν τα άρματα, επιλογή της τελευταίας στιγμής μετά την άρνηση του στρατού να διαθέσει τα τζίπ. Αυτή η επιλογή στέρησε και τη δυνατότητα να περιστοιχίζονται τα άρματα από καρναβαλιστές και να είναι πιο «γεμάτη» η εικόνα καθώς για λόγους πρόληψης και προστασίας επιλέχτηκε να προπορευτούν τα άρματα και να ακολουθήσουν οι 32 συνολικά σύλλογοι.
Αναφορικά με τους καρναβαλιστές χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος …έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων με παιδιά και εφήβους να αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία ενώ περιορίστηκε αισθητά η συμμετοχή οικογενειών όπως άλλα χρόνια. Ως προς αυτό αρνητική ήταν η συμβολή των συλλόγων αφού μόνο η τιμή των στολών έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση και κυμάνθηκε στα ίδια σχεδόν επίπεδα με άλλες χρονιές, γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά για την συμμετοχή οικογενειών. Εξαίρεση από τους άλλους συλλόγους ήταν οι Πρόσκοποι (με στολή των 5 ευρώ).

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…