Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κοινωνικό φόρουμ για την Αλληλεγγύη

Κοινωνικό φόρουμ για την Αλληλεγγύη

0
foreis_siskepsi_1-empros

Σύσκεψη φορέων της Ξάνθης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης

Προτάσεις για Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κοινωνικό Ιατρείο – Κοινωνικό Φαρμακείο  – Ανταλλακτήριο Εργασίας. Εντυπωσιακή συμμετοχή

Η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής με παράλληλη έκφραση σε φραστικό αλλά και πρακτικό επίπεδο,  κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την φτώχεια, την πείνα, την εξαθλίωση μέσα από δράσεις και την δημιουργία κοινωνικών δομών που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια, αποτέλεσε το αντικείμενο διερεύνησης και πρακτικής εφαρμογής της σύσκεψης φορέων  που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.- τη Δευτέρα 6 το απόγευμα στην Περιφερειακής Ενότητα Ξάνθης. Την πρωτοβουλία είχε η Επιτροπή επεξεργασίας, εισήγησης και παρακολούθησης μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Απ’ την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Αρχέλαος Γρανάς και Θανάσης Μακρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιρφάν Ουζούν, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού- Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς, όπως επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Ζαγναφέρης, Γεωργία Μαραγκού, Τουρκές Χατζημεμίς, Γιώργος  Γερομάρκος.

Παρόντες όλοι οι φορείς – Απών ο …Δήμος Ξάνθης  
Έλαμψε δια της απουσίας του ο δήμος Ξάνθης που δεν είχε ούτε έναν εκπρόσωπο στη σύσκεψη, γεγονός που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά αλλά και αλγεινή εντύπωση. Ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος που ήταν παρών, ήταν ο κ. Βορίδης ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι  εκπροσωπεί τη δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» και βρίσκεται εκεί για να καταθέσει μια σειρά από  προτάσεις της που εντάσσονται στον προγραμματισμό της.

Πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις στο τραπέζι
Στη σύσκεψη από τον προεδρεύοντα κ. Γρανά δόθηκε ο λόγος σ’ όλους τους εκπροσώπους φορέων και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις ενώ απ’ όλους εκφράστηκε η βούληση να συνδράμουν στην προσπάθεια ανακούφισης των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση και τους λείπουν τα στοιχειώδη προς το ζην. Έτσι ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζαγναφέρης ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη σίτιση των ανθρώπων αυτών και να δημιουργηθεί ένα ταμείο βοήθειας. Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τουρκές υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν επενδυτικές προσπάθειες και να δοθεί βαρύτητα στην απασχόληση των νέων και των γυναικών, που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία σημειώνοντας χαρακτηριστικά  ότι οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης είναι οι πιο φτωχοί νομοί της Ευρώπης ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη  να διοργανωθεί ένα δίκτυο που θα μπορούν ν’ απευθύνονται όλοι αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν.

Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κοινωνικό Ιατρείο – Κοινωνικό Φαρμακείο Ανταλλακτήριο Εργασίας
Ο κ. Βορίδης πρότεινε τη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και  Ανταλλακτηρίου εργασίας, σημειώνοντας ότι οι Πολίτες για την Αλλαγή πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις αυτές άμεσα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αν δεν συναινέσει ο δήμος σχεδιάζουν να τις υλοποιήσουν οι ίδιοι. Επίσης ο κ. Βορίδης προέτρεψε το Επιμελητήριο : «αντί να ασχολείται με το κλείσιμο του δρόμου του Αγ. Κωνσταντίνου να κάνει μια καμπάνια για να ενισχυθεί η κατανάλωση τοπικών προϊόντων για να δέσει η κοινωνία» όπως είπε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας το …γάντι στον κ. Μωραϊτη. Ο κ. Μωραϊτης το …σήκωσε λέγοντας ότι με το παρεμπόριο από τα βόρεια σύνορά μας το κράτος έχει απώλεια εσόδων 1,5 δις το χρόνο και κλείνουν οι τοπικές επιχειρήσεις από αθέμιτο ανταγωνισμό. Παράλληλα σημείωσε ότι το Επιμελητήριο υλοποιεί δράσεις προώθησης των τοπικών προϊόντων. Δήλωσε επίσης την πρόθεσή του Επιμελητηρίου να παραχωρήσει ένα κτίριο του για τη στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου και ότι θα διαθέσει χρήματα για φάρμακα. Τέλος κάλεσε όλους τους αιρετούς να διαθέσουν ένα μέρος των αντιμισθιών τους για ένα Ταμείο Αλληλεγγύης. Υπέρ της δημιουργίας Κοινωνικού Ιατρείου τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης και σημείωσε ότι υπάρχει  συνεργασία με την Μητρόπολη Ξάνθης ενώ η κα Κάλφα, πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης τόνισε ότι ο σύλλογος θα συνδράμει στην προσπάθεια δημιουργίας Κοινωνικού φαρμακείου. Τη  στήριξή του στο Ανταλλακτήριο Εργασίας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου σημειώνοντας ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας είναι πρόθυμα να στηρίξουν αυτή τη δομή. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ένα ψήφισμα προκειμένου να χορηγείται φτηνό πετρέλαιο καθώς η έλλειψη θέρμανσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί πολλά νοικοκυριά.

Αποκεντρωμένο Τραπέζι Αγάπης από το Γηροκομείο
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Γηροκομείου Ξάνθης κ. Γιάννη Παπαχρόνης εξέφρασε τη βούληση του Γηροκομείου να διαθέσει 15 – 20 μερίδες φαγητό κάθε μέρα ενισχύοντας  έτσι το Τραπέζι Αγάπης της Μητρόπολης και παρέχοντας φαγητό σε απόρους της περιοχής του Γηροκομείου. Παράλληλα σημείωσε ότι το ίδρυμα δεν μπορεί μεν να στεγάσει αστέγους αλλα μπορέι να παρέχει εξοπλισμό σε κουβέρτες, κλίνες αλλά και φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο. Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού – Παράρτημα Ξάνθης κα Χαρίκλεια Μαραγαριτοπούλου σημείωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός είναι οργανωμένος και προβαίνει συνεχώς στη διανομή δεμάτων. Έκανε έκκληση σ’ όποιον μπορεί να βοηθήσει τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι σχεδόν απελπιστική». Τέλος ζήτησε να γίνει μια καταμέτρηση των αστέγων στην Ξάνθης αλλά και να ληφθεί κάποια μέριμνα και τα παιδιά των φαναριών αλλά και κάποιοι έλεγχοι για την οργανωμένη επαιτεία.

Τα κοινωνικό έργο της Μητρόπολης
Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης π. Παντελεήμων, αναφέρθηκε στο έργο της Μητρόπολης όπως το τραπέζι της Αγάπης επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε πριν 15 χρόνια με 50 μερίδες και έχει φτάσει στις 150 μερίδες που προσφέρονται καθημερινά σε χριστιανούς και μουσουλμάνους ενώ πληθαίνουν συνεχώς οι αιτήσεις. Επίσης αναφέρθηκε στη λειτουργία ενός τύπου Κοινωνικού Παντοπωλείου  που λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο (στον Ναό της Του Θεού Σοφίας) λέγοντας ότι φέτος μοιράστηκαν 2.000 δέματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη που υπάρχει για βοήθεια.
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας πρότεινε ένα φιλανθρωπικό μπαζάαρ (υπάρχει η ανάλογη εμπειρία) που μπορεί να γίνει σε συντονισμό με άλλους φορείς. Τέλος η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας επεσήμανε ότι χρειάζεται πολύ ψυχολογική στήριξη όσων βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης.

Πρόταση για επαναδραστηριοποίηση της «ΣΤΗΡΙΞΗΣ»
Το θέμα της επαναδραστηριοποίησης του φορέα ΣΤΗΡΙΞΗ που δημιουργήθηκε από την πρώην Νομαρχία Ξάνθη τέθηκε από πολλές πλευρές. Απαντώντας ο Φώτης Καραλίδης σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος φορέας αντιμετώπισε σοβαρά λειτουργικά ζητήματα και τώρα επανασυστήνεται, χωρίς όμως να θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη δομή αυτή τη στιγμή.
Με τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Ξάνθη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος  επικοινωνίας με τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στον σχεδιασμό κατά της οικονομικής κρίσης και όπως αποτιμούν οι διοργανωτές στις πέντε συναντήσεις συμμετείχαν περίπου εκατό φορείς από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί την Περιφέρεια «πιλότο» που μπαίνει δυναμικά στον στίβο των πραγματικών αναγκών των πολιτών της δημιουργώντας ένα δίκτυο ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο Αρχέλαος Γρανάς μετέφερε την  πρόθεση της συντονιστικής επιτροπής την ηγεσία και τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας να την έχει ο Δήμος Ξάνθης.
Ο Ιρφάν Ουζούν σχολίασε θετικά την ουσιαστική παρουσία στη σύσκεψη εκπροσώπων πολλών φορέων, ανάμεσά τους εκπρόσωποι και από φορείς της μειονότητας καθώς στην παρούσα κρίση, όπως είπε, όλοι οι πολίτες έχουν ανάγκες και η οικονομική ανέχεια δεν διαχωρίζει τους πολίτες ανάλογα με την καταγωγή και τη θρησκεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…