Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η έλλειψη γιατρών «μπλοκάρει» τον ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη

Η έλλειψη γιατρών «μπλοκάρει» τον ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη

0

Αργή η ανάπτυξη του νέου φορέα, με μόλις 8 γιατρούς να έχουν συμβληθεί. Μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους

Ο διευθυντής ΕΟΠΥΥ Ξάνθης Ν. Ιωσηφίδης εξηγεί σε τι διαφέρει ο ΕΟΠΥΥ από το ΙΚΑ, μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και σχολιάζει τα αιτήματα των διαφωνούντων γιατρών

Μεγάλα προβλήματα και ταλαιπωρία για ασφαλισμένους και προσωπικό έχει προκαλέσει η απροθυμία των γιατρών της Ξάνθης να συμβληθούν με το νέο ενοποιημένο φορέα του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το διευθυντή της νομαρχιακής μονάδας ΕΟΠΥΥ- ΙΚΑ Ξάνθης κ. Νίκο Ιωσηφίδη. «Δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτό. Στην Κομοτηνή έχουν συμβληθεί 4 γιατροί, στην Ξάνθη 8, στην Πάτρα 300, στην Αθήνα 2.400 και στη Θεσσαλονίκη 750», σημειώνει και εξηγεί ότι με βάση τον περιορισμό στις επισκέψεις, που είναι 200 ανά γιατρό το μήνα οι μόλις 8 γιατροί που έχουν συμβληθεί (με άλλους να έχουν συμβληθεί και να αποσύρουν την υπογραφή τους) δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ενώ φυσικό είναι ότι δεν καλύπτουν όλες τις ειδικότητες. Δηλαδή, όπως αναφέρει παραδειγματικά ο ίδιος: «αν είχαμε 20 γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με 200 επισκέψεις ο καθένας, θα είχαμε στη διάθεση των ασφαλισμένων 4.000 επισκέψεις που δεν έχουμε σήμερα».
Το πρόβλημα επιτείνεται και αναφορικά με τις συνταγογραφήσεις, επειδή, όπως αναλύει ο κ. Ιωσηφίδης, στο νοσοκομείο εφαρμόζεται περιορισμένα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στον ΕΟΠΥΥ δεν έχει παρασχεθεί ακόμη αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο, ο φορέας στην Ξάνθη βρίσκεται σε ετοιμότητα, αφού έχει γίνει η προμήθεια 30 εκτυπωτών για τους γιατρούς που υπηρετούν στο υποκατάστημα και απομένει μόνο η χορήγηση username και password από το υπουργείο Υγείας, πράγμα που, όπως εκτιμά ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο.
«Είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί που κινούμαστε και άρα πολύ αργή η ανάπτυξη του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη. Ο κόσμος ταλαιπωρείται κι εμείς περισσότερο  γιατί βρισκόμαστε σε αδυναμία να παρέχουμε αυτό για το οποίο είμαστε εντεταλμένοι να κάνουμε», σημειώνει ο ίδιος.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι ΙΚΑ
Ο κ. Ιωσηφίδης εξηγεί ακόμη γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι απλά ένας φορέας που υποκαθιστά το ΙΚΑ, αλλά πρόκειται για ένα φορέα με διαφορετική λειτουργία. «Το ΙΚΑ ήταν ένα κλειστό σύστημα περίθαλψης που κατανάλωνε ότι παρήγαγαν οι υπηρεσίες του. Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης υπηρεσιών υγείας που τις αγοράζει από εξωτερικά ιατρεία και τις μοιράζει στους δικαιούχους, που είναι οι ασφαλισμένοι ταμείων που απαρτίζουν ΕΟΠΥΥ», αναφέρει.

Πώς εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι
Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Ιωσηφίδη, από τη μια όλοι οι  ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να πηγαίνουν στο ΙΚΑ με ραντεβού και να δέχονται τις υπηρεσίες που παρέχει, σαν να ήταν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και από την άλλη μπορούν να πηγαίνουν σε όλους τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 200 επισκέψεων για κάθε γιατρό. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται οποιοδήποτε εξωτερικό γιατρό μη συμβεβλημένο, πληρώνοντας όμως για την επίσκεψη 20 ευρώ και να τους συνταγογραφεί με ηλεκτρονική συνταγογράφηση φάρμακα και εξετάσεις, τα οποία θα καταβάλλονται από τα ταμεία σαν να ήταν ασφαλισμένοι. Αυτή η τελευταία δυνατότητα προέκυψε μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών της χώρας κατά του ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, ο καθένας μπορεί να απευθυνθεί σε όλα τα κοινοτικά ή αγροτικά ιατρεία και εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Ίδιο εργασιακό καθεστώς υπό τον ΕΟΠΥΥ
Αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς των γιατρών υπό το νέο φορέα του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ιωσηφίδης διευκρινίζει ότι δεν αλλάζει κάτι για τους γιατρούς που σήμερα εργάζονται στο ΙΚΑ. Παραμένουν με μόνιμη απασχόληση οι 5 που εργάζονται στο υποκατάστημα της Ξάνθης. Επίσης, η αόριστη σύμβαση μεταβάλλεται σε μονιμότητα και η περιορισμένη σύμβαση (ενός μήνα) επεκτείνεται για ένα χρόνο ακόμη. Δηλαδή,  συμβάσεις που έληγαν σε 4 μήνες για κάποιες ειδικότητες παίρνουν παράταση ένα χρόνο ακόμη.

Και η… «ταμπακιέρα» που αποτελεί το σημείο αντίδρασης για τους γιατρούς
Ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη κλήθηκε επίσης από το «Ε» να σχολιάσει τη διαμαρτυρία των γιατρών σχετικά με την, κατά τη γνώμη τους, μικρή αποζημίωση από το νέο φορέα, την οποία έχουν χαρακτηρίσει «απαξίωση του επαγγέλματός τους». Ο κ. Ιωσηφίδης, αν και λακωνικός έδωσε μία καθ’ όλα μεστή απάντηση: «Εγώ τώρα παίρνω μισθό 1.012 ευρώ με 33 χρόνια υπηρεσίας. Γιατροί με ετήσια σύμβαση έχουν αποζημίωση 1.500 ευρώ. Γιατροί με αόριστη σύμβαση παίρνουν 1000-1500 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα, τα χρόνια κλπ. Ο ΕΟΠΥΥ σαν διαχειριστής υγείας προσπαθεί να αγοράσει υπηρεσίες με 10 ευρώ κατά ασθενή. Το ποσό αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ λίγο για μια ιατρική επίσκεψη, αλλά πάρα πολύ μεγάλο όταν αφορά μόνο μία συνταγογράφηση».  

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…