Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Η ΦιλοξενίαΗ Φιλοξενία

Η ΦιλοξενίαΗ Φιλοξενία

0
episkeptes_p.poli-empros

Με τον ένα ή άλλο τρόπο, τα ξενοδοχεία της πόλης, όπως και οι διάσπαρτοι ξενώνες στο Νομό, για τις μέρες που κορυφώνονται οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, παρουσιάζουν πληρότητα.
Οι ξενοδόχοι έριξαν από αρκετά έως πολύ τις τιμές. Από εκεί και μετά όμως, τόσο τις μέρες των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, όσο και εκείνες των Εορτών Παλιάς Πόλης, θα πρέπει με νηφαλιότητα, οι θεσμοθετημένοι φορείς όπως Δήμοι, Επιμελητήριο, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, να δούμε όλοι από κοινού, τί κάνουμε για τους επισκέπτες μας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η φιλοξενία είναι ευρύτατη έννοια, περιλαμβάνει πέρα από τους φορείς, όλους εμάς, που δεν είναι απαραίτητο να συνυφαίνεται ο επισιτισμός μας με την παρουσία των επισκεπτών. Με άλλα λόγια τί κάνουμε για τους φιλοξενούμενους, τους επισκέπτες μας; Έχουμε στη διάθεσή τους οδηγούς με τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα γενικότερα ή μερικότερα διαφέροντά τους τα καταστήματα, οτιδήποτε τέλος πάντων είναι αυτό που έφερε τα βήματα του επισκέπτη στον τόπο μας; Είμαστε οι ίδιοι στη διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν; Είναι σωστό οι δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών της παλιάς πόλης να περιφέρονται τα στενά, τους δρόμους, τα αρχοντικά χωρίς ένα οδηγό στα χέρια τους; Και έναν άνθρωπο του Δήμου δίπλα τους, να προσθέσω.
Είναι θέμα στοιχειώδους ευγένειας, ένδειξη αρχοντιάς, πολιτισμού. Μάλιστα, μάλιστα κύριε Δήμαρχε. Ένα από τα ξύλινα σπιτάκια να είναι μόνιμα στους πρόποδες της παλιάς πόλης, με δύο – τρεις  καλοντυμένες κοπέλες που θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών με έντυπο, ηλεκτρονικό υλικό, μα προ πάντων με την παρουσία τους. Μετράει πολύ. Δείχνει ότι τιμούμε τον επισκέπτη, τα χρήματα που θα μας αφήσει, γι αυτό και θα πρέπει να φύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Να μεταφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του καλές εντυπώσεις που θα επηρεάσουν θετικά τους συνομιλητές του. Ο καλός λόγος του επισκέπτη φέρνει και άλλους επισκέπτες. Η δυσφορία τους απομακρύνει.
Απαραίτητη είναι η παρουσία της Ομοσπονδίας και του ΕΒΕ. Τα σωματεία έχουν τρόπο να βάλλουν στο παιχνίδι τους προμηθευτές πρώτων υλών, για να προκύψουν πόροι.
Όσο για το ΕΒΕ; Πρώτα θα πρέπει να φροντίζει για την παρουσία των ξένων στην Ξάνθη και ύστερα για τα ταξίδια και τις σουλάτσες των μελών του Διοικητικού. Ο Στέλιος Μωραΐτης, ο νέος πρόεδρος, επιχειρηματίας επί σειρά δεκαετιών να αφήσει στην άκρη τις όποιες συμβουλές και νουθεσίες και μέσα από την εμπειρία του να αντλεί σοφία. Είναι ο καλύτερος σύμβουλος.
Από κοινού Δήμος, Ομοσπονδία, ΕΒΕ να κάνουν την πλατεία φιλόξενη στους επισκέπτες, φιλική στους ξανθιώτες. Μόνο από αβυσσαλέο μίσος στην τοπική κοινωνία μπορούσε να γίνει αυτό το έκτρωμα. Τί περιμένεις Δήμαρχε; Την συντέλεια του κόσμου; Από τους συνδημότες σου θα έρθει. Ή νομίζεις ότι επειδή είναι η τελευταία σου θητεία, περασμένα – ξεχασμένα. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» έλεγε ένας τρελός στην αρχαιότητα. Όταν πέθανε, τον κατέταξαν ανάμεσα στους μεγαλύτερους εφτά σοφούς του αρχαίου κόσμου.
Πριν από μερικές μέρες, συνομιλώντας με τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου και την Χρύσα Μπαΐρα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, έλεγα ότι αν οι συμπολίτες μας τιμήθηκαν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για τον εθελοντισμό, τώρα κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να έχουμε σαν  στόχο για τις ξεναγήσεις των επισκεπτών μας, για την γενικότερη μέριμνα και φροντίδα σχετικά με τα ενδιαφέροντα των φιλοξενουμένων μας.
Εσύ κι εγώ θα τραβήξουμε τον αραμπά, θα μπούμε μπροστά φίλε συνδημότη, στην υπηρεσία του επισκέπτη, του φιλοξενούμενου. Για να τον έχουμε κοντά μας και την άλλη και την παραάλλη φορά.  

ΓΡΥΠΑΣ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • gripas abdiron

    Ευχή Γρύπα

      Με την πτώση της θερμοκρασίας, άλλαξαν οι προτιμήσεις, τα γούστα των πελατών στο τα…
  • Βασιλόπιτες και στικάκια

    Πίτες και βασιλόπιτες, εν μέσω στικακίων, κόβουνε καθιστώντας μας, αφόρητον τον βίον. &nbs…
  • Ο Μικρός Τυμπανιστής

    Ημέρες ανάτασης, γαλήνης ψυχικής, προσδοκιών για κάτι καλύτερο οι ημέρες που διανύουμε. Οι…
Περισσότερα άρθρα από ΓΡΥΠΑΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…