Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γονείς και εργαζόμενοι μαζί για την Εργατική Εστία- Εργατική Κατοικία

Γονείς και εργαζόμενοι μαζί για την Εργατική Εστία- Εργατική Κατοικία

0
oee_diamartyria-empros

Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας χθες στον παιδικό σταθμό του ΟΕΕ

Αναστάτωση και αγανάκτηση από τους γονείς των 40 παιδιών που φιλοξενούνται. Του χρόνου θα λειτουργούσε και βρεφικό τμήμα    

Για «τραγικό λάθος» και «κατάφωρη αδικία» έκαναν λόγο εργαζόμενοι και γονείς που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στον παιδικό σταθμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, προκειμένου να ενημερωθούν για την αιφνιδιαστική απόφαση της κατάργησης των οργανισμών εργατικής εστίας- εργατικής κατοικίας και να διαμαρτυρηθούν, καθώς, όπως σημείωσαν και στη συνάντηση, όχι μόνο δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά με το «λουκέτο» οι εργαζόμενοι θα απολυθούν, ενώ και τα φιλοξενούμενα παιδιά θα πρέπει να αναζητήσουν νέα στέγη, είτε σε κάποια δημοτική δομή παιδικού σταθμού, είτε σε ιδιωτική.
Στην Ξάνθη, ο παιδικός σταθμός δυναμικότητας 80 παιδιών, φιλοξενεί σήμερα 40 παιδιά στο κτίριο που πρόσφατα ανακατασκευάστηκε, ενώ από του χρόνου είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει και βρεφικό τμήμα, προκειμένου να καλυφθούν και αυτές οι ανάγκες των γονέων.  
«Χάνεται το δεύτερο σπίτι»
«Είναι ένας χώρος που λειτουργεί σαν δεύτερο σπίτι για τις μάνες που μας εμπιστεύονται το παιδί τους», σημείωσε ο βρεφονηπιοκόμος Φλώρα Κοντοστόλη, τονίζοντας ότι γι’ αυτές τις 40 οικογένειες η στήριξη και η φύλαξη γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Με τη σειρά της και η νηπιαγωγός Ειρήνη Σπαθαρίδου επεσήμανε ότι τον παιδικό σταθμό κρατούν «ζωντανό» οι εισφορές των εργαζομένων και ότι δεν επιβαρύνεται ούτε κατ’ ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός.
Στο χώρο του παιδικού σταθμού του ΟΕΕ βρέθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης ο οποίος μίλησε για «τραγικό λάθος», αλλά και για επιλογή που κανείς δεν περίμενε, αφού σε πρόσφατη επίσκεψη στην πρόεδρο του Οργανισμού Βάσω Τσιμπίδα έγινε λόγος για συγχώνευση των δύο οργανισμών και όχι για κατάργηση. Πάντως, άφησε μία μικρή ελπίδα για πιθανή αναστολή ή ακύρωση της απόφασης.
Αναστάτωση και οργή εξέφρασαν και οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στον παιδικό σταθμό, αφού και οι ίδιοι νιώθουν ότι οι υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών τους παρέχονται εξαιτίας των εισφορών που πληρώνουν, αλλά και επειδή μένουν τώρα, στο μέσον της χρονιάς, χωρίς τη δομή φιλοξενίας των παιδιών τους.  
Γιατί λέμε «όχι» στο κλείσιμο του ΟΕΕ
Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΟΕΕ εξηγούν τους λόγους που λένε «όχι» στο κλείσιμο του ΟΕΕ σημειώνοντας:
Ο ΟΕΕ είναι ένας οργανισμός που δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση το δημοσιονομικό χρέος της χώρας. Τα έσοδα του οργανισμού προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Ο ΟΕΕ δεν είναι ζημιογόνος, αλλά πλεονασματικός. Το αποθεματικό του οργανισμού αυτή τη στιγμή είναι 200 εκ. ευρώ και τα ετήσια έσοδα του οργανισμού ανέρχονται σε 80 εκ. ευρώ.
Ο ΟΕΕ έχει περισσότερους από 1 εκ. δικαιούχους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ΑμΕΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 380.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού κάθε έτος, που στηρίζουν τη λειτουργία 3.683 τουριστικών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, 150.000 δελτία θεάματος (θεατρικές παραστάσεις, παιδικές σκηνές και συναυλίες) στην Αττική και 58.000 στην περιφέρεια.
Οργανωμένες ειδικές εκδρομές που δίνουν την ευκαιρία κάθε χρόνο σε περίπου 50.000 δικαιούχους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ΑμΕΑ, καθώς επίσης και σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και άγαμους γονείς).
Οι 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα φιλοξενούν περισσότερα από 2.000 παιδιά, παρέχοντας εντελώς δωρεάν φύλαξη, σίτιση και δημιουργική απασχόληση.
Μέχρι το 2010 ο ΟΕΕ χορηγούσε κάθε χρόνο 140.000 δελτία για την αγορά βιβλίων, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον πολιτισμό και τα τοπικά βιβλιοπωλεία.
Στην πόλη της Ξάνθης λειτουργεί ένας βρεφονηπιακός σταθμός με δυνατότητα να φιλοξενεί 100 παιδιά εργαζομένων κάθε έτος, εντελώς δωρεάν.
Ο μέσος όρος δικαιούχων των δελτίων κοινωνικού τουρισμού στην Ξάνθη, κάθε χρόνο ανέρχεται σε 9.000 άτομα.

 
Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…