Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Μετρούν τις «απώλειες» ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Μετρούν τις «απώλειες» ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

0
vouli_1-empros

Δεύτερο …κόμμα στη Βουλή  οι ανεξάρτητοι. Έφτασαν τους 45!
Συναγερμός στη Ν.Δ. που δεν περίμεναν τόσες διαρροές. Ψυχραιμία στο ΠΑΣΟΚ

Έχει χαρακτηριστεί ως «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για τα δύο μεγάλα κόμματα
 
Χαρακτηρίστηκε ως «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για τα δύο μεγάλα κόμματα η νύχτα της Κυριακής, με τη  ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο που «συνοδεύει» τη δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του χρέους. Η επόμενη μέρα βρίσκει τα δύο μεγάλα κόμματα βαθιά «λαβωμένα» μετά την απόφαση  και των τριών προέδρων τους (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ – ΛΑ.ΟΣ) να διαγράψουν όσους δεν πειθάρχησαν με την κομματική γραμμή. Έτσι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 22 βουλευτές του και έχει μείνει με130, η ΝΔ 21 βουλευτές μένοντας με 62 ενώ από τον ΛΑ.ΟΣ διαγράφηκαν Βορίδης Γεωργιάδης επειδή ψήφισαν «Ναι» αψηφώντας τον κ. Καρατζαφέρη που τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και καταψήφισε αυτό που αρχικά υποστήριζε.
Αυτό που επίσης προκαλεί αίσθηση και καταδεικνύει τις ακραίες στιγμές που περνά η πολιτική ζωή του τόπου είναι ότι για πρώτη φορά από ιδρύσεως του κράτους στη Βουλή των Ελλήνων δεύτερο κόμμα είναι …οι ανεξάρτητοι που συνολικά μετριούνται στους 45 βουλευτές!  
Τριγμοί σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Τριγμούς έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η απώλεια 22 βουλευτών τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν αρχίσει οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου προέδρου.
Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν δημοσιοποιήσει τις προθέσεις τους και ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενες κάποιες διαρροές ωστόσο ο αριθμός  των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν αποτέλεσε έκπληξη.
Αν στο ΠαΣοΚ οι διαρροές ήταν αναμενόμενες, στη ΝΔ τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι! Ανέμεναν περί τα 10 «όχι», το απόγευμα της Κυριακής εκτιμούσαν ότι ήταν 15 και τελικώς 21 βουλευτές ψήφισαν εκτός γραμμής, διεγράφησαν από την ΚΟ του κόμματος και αντιμετωπίζουν την οριστική διαγραφή και από τη ΝΔ. Οι συνέπειες πλέον είναι απρόβλεπτες για τη συνοχή της Ν.Δ., καθώς η αμφισβήτηση έχει εκλάβει διαστάσεις «ανταρσίας» δημιουργώντας έτσι μια πολύ κακή εικόνα για το κόμμα, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα, στην ενότητα ιδιαιτέρως μάλιστα όταν δημοσκοπικά το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας. Γι’ αυτό το λόγο και συμπεριφορά των «γαλάζιων» βουλευτών θα μπορούσε να θεωρηθεί παράδοξη καθώς ορισμένοι από αυτούς που διαγράφησαν είχαν βέβαιη υπουργική θητεία.  
Έκτατη σύσκεψη των προέδρων των ΝΟΔΕ στην Αθήνα
«Συναγερμός» χτύπησε στη Συγγρού και ήδη τη Δευτέρα το πρωί όλοι οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ κλήθηκαν εσπευσμένα σε σύσκεψη στην Αθήνα. Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κα Σούλα Ιακωβίδου με την οποία επικοινωνήσαμε λίγο πριν τη σύσκεψη με μια λακωνική δήλωσή της αποτυπώνει το κλίμα: «Ήταν αναμενόμενο ότι κάποιοι δεν θα ψηφίσουν. Ο καθένας ανάλογα με τις επιλογές θα κριθεί. Η Ν.Δ. προέταξε το καλό της χώρας και έβαλε στην άκρη το κομματικό συμφέρον». Να σημειώσουμε ότι από την περιφέρειά μας έχουν διαφοροποιηθεί και έχουν διαγραφεί από την Ν.Δ. ο βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και ο βουλευτής Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας.  
Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί …συγκρατημένη ψυχραιμία
Ψυχραιμία επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ καθώς είναι και πιο συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους «ανταρσίες». Ενδεικτική είναι η δήλωση του γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέα Τσασρτσάρα: «Χθες στη βουλή ψηφίστηκε το νέο πακέτο μέτρων και το PSI. Παρά τη σοβαρή απώλεια που κατέγραψαν και τα δύο μεγάλα κόμματα το 2/3 των βουλευτών υπερψήφισαν τα μέτρα κάνοντας το χρέος τους προς την πατρίδα. Είχαμε δηλώσει ότι σ’ αυτό το αγώνα όποιος αντέξει . Κάποιοι δεν άντεξαν…Πιστεύω ότι σήμερα δεν θα κοιμούνται ήσυχοι αφού τώρα που η πατρίδα τους χρειάστηκε αυτοί …σήκωσαν το μαντήλι. Πάντα το λέγαμε ότι δεν μας ενδιέφερε το κομματικό όφελος παρά η σωτηρία της χώρας. Ας σωθεί η πατρίδα και ας μην εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ…». Αναφερόμενος στα γεγονότα έξω από τη Βουλή ο κ. Τσαρτσάρας έκανε λόγο για «οργανωμένες ομάδες που είχαν σχέδιο να κάψουν την Αθήνα» και μάλιστα ότι «κάποιοι τους έκλειναν το μάτι» υπονοώντας μέσα από την …Βουλή: «Λυπάμαι που κάποιοι τους κλείνανε το μάτι να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο…να κάψουν την Αθήνα. Ακόμη περισσότερο λυπάμαι για το κομμάτι της αντιπολίτευσης που επιμένει να θέλει να βυθίσει τη χώρα στο χάος επιμένοντας να γυρίσουμε στη δραχμή. Αδιαφορούν πλήρως για το ότι αν συμβεί αυτό ο ελληνικός λαός θα χάσει τα πάντα. Σαφώς με το νέο μνημόνιο χάνουν όλοι αλλά σίγουρα όμως δεν χάνονται τα πάντα. Αδιαφορούν για το ότι από την επόμενη μέρα η χώρα δεν θα είχε νοσοκομεία ,ενέργεια, σχολεία ένοπλες δυνάμεις.
Τέλος της κριτικής του κ. Τσαρτσάρα δεν διέφυγε και η στάση Καρατζαφέρη και η «πολιτική κυβίστηση» που έκανε την τελευταία στιγμή: «Το θέατρο σκιών απέκτησε ένα νέο ήρωα. Οι αξιαγάπητοι Καραγκιόζης και Χατζηαβάτης απέκτησαν ένα νέο συμπρωταγωνιστή»!
Να σημειώσουμε ότι η διαρροή από το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρειά μας ήταν μόνο ο κ. Τσετίν Μάντατζη ο οποίος το είχε ανακοινώσει από πολύ νωρίς. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η νύχτα της Κυριακής θα γίνει απαρχή ραγδαίων εξελίξεων μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…