Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δωρεά οργάνων: δώρο ζωής για τους τυχερούς συνανθρώπους μας

Δωρεά οργάνων: δώρο ζωής για τους τυχερούς συνανθρώπους μας

0
dorea_organon_2-empros

Ημερίδα στο νοσοκομείο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων

Στάση στην Ξάνθη για την ενημερωτική εκστρατεία στη Βόρεια Ελλάδα. Εγχείρημα ευαισθητοποίησης και κοινωνικής αφύπνισης μέσα από τη σωστή γνώση του νοσοκομειακού προσωπικού

«Η υγεία είναι σαν ένα νόμισμα, έχει δύο όψεις», αναφέρει στο «Ε» την ημέρα διεξαγωγής της ημερίδας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο υπεύθυνος του γραφείου της Βόρειας Ελλάδας, διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Γιώργος Βέργουλας, και εξηγεί: «σήμερα είμαστε υγιείς όσοι βρισκόμαστε εδώ και συζητάμε για τη δωρεά οργάνων, όμως αύριο μπορεί να είμαστε εμείς που θα έχουμε ανάγκη από μία μεταμόσχευση για να κρατηθούμε στη ζωή».

Χωρίς την κοινωνία, δεν υπάρχουν μεταμοσχεύσεις
Στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας, πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Ξάνθης ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με θέμα: «δωρεά οργάνων- εγκεφαλικός θάνατος», προκειμένου το προσωπικό του Νοσοκομείου, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί σωστά και να αντλήσει πληροφορίες για τις ιατρικές, αλλά και τις κοινωνικές προεκτάσεις των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων.

«Είναι δεδομένο το ιατρικό θέμα», σημειώνει ο κ. Βέργουλας, «αλλά απαιτείται και η συναίνεση της κοινωνίας. Αν η κοινωνία δεν προσφέρει όργανα, δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις. Η ελληνική κοινωνία και η κοινωνία της Ξάνθης, μιας και σήμερα βρισκόμαστε εδώ, θα πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς τη δωρεά οργάνων, συνάνθρωποί μας πεθαίνουν επειδή κάποια όργανά τους έχουν καταστραφεί». Ο κ. Βέργουλας μίλησε με παραδείγματα που συναντώνται στα νοσοκομεία, ανθρώπους που πεθαίνουν από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια επειδή δεν υπάρχει μόσχευμα και ανθρώπους με νεφρική ανεπάρκεια που ταλαιπωρούνται μια ζωή, επιβαρύνοντας και τους γύρω τους, τη στιγμή που αν δεχθούν ένα μόσχευμα θα αλλάξει η ζωή η δική τους και των συγγενών τους, θα μπορούν να δουλέψουν, να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Γι’ αυτό και ο συντονιστής του ΕΟΜ υπογράμμισε ότι η κυρίαρχη σκέψη για να αποφασίσουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων θα πρέπει να είναι για όλους μας ότι ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση ανάγκης ζωής και επιβίωσης.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη εκστρατεία ανέφερε ότι ξεκίνησε από το φθινόπωρο και πραγματοποιεί μια αθόρυβη αλλά πολύ σοβαρή δουλειά, η οποία έχει οδηγήσει στην αύξηση των δωρητών οργάνων στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα κυμαίνονται στο 12,5 ανά 1 εκατομμύριο και ο ΕΟΜ ευελπιστεί έως το τέλος του 2012 να φτάσει τους 20 ανά εκατομμύριο, ποσοστό ικανοποιητικό ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ανέφερε και ο κ. Βέργουλας.

Κύριο ζήτημα η διευρυμένη ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων
Η ημερίδα ξεκίνησε με προβολή σκηνής από την πιο πρόσφατη ταινία του ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, που αναφέρεται στο θέμα της μεταμόσχευσης και αποτυπώνει σκηνές νοσοκομείου, όπου εκτυλίσσονται ανάλογες υποθέσεις. Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα σχετικά με τη μεταμόσχευση και τη δωρεά οργάνων, τα στάδια που προηγούνται της επέμβασης μεταμόσχευσης, τη βιοψία που πραγματοποιείται και τον έλεγχο συμβατότητας, το πώς η σύγχρονη ιατρική προσεγγίζει τον εγκεφαλικό θάνατο, αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε και στις κοινωνικές προεκτάσεις της δωρεάς οργάνων, με πυρήνα τη συναίνεση των συγγενών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εκφρασμένη βούληση του υποψήφιου δότη.

Στο χώρο του αμφιθεάτρου παραβρέθηκαν μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, σπουδαστές της νοσηλευτικής σχολής και άλλοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι κατέθεσαν τις ερωτήσεις τους στο τέλος των εισηγήσεων. Βασικό θέμα που απασχόλησε τους εμπλεκόμενους της Υγείας στο Νοσοκομείο της Ξάνθης ήταν σχετικά με τον τρόπο που οργανώνεται η σωστή ενημέρωση των πολιτών, πώς παρουσιάζεται το ζήτημα και αν υπάρχουν άλλες μέθοδοι για την ευρύτερη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση πέρα των ημερίδων και κεντρικών συζητήσεων.

Στο νοσοκομείο της Ξάνθης προγραμματίζεται και νέα εκδήλωση στις αρχές Μαρτίου με θέμα τις κατακλύσεις, τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν και τον τρόπο διαχείρισής τους.

Πώς κατάφερε η Ισπανία να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης στη δωρεά οργάνων;
Αν και θα ήταν εξαιρετικά όμορφο να συζητήσουμε για τα αλτρουιστικά κίνητρα της Ιβηρικής πολιτείας, δεν θα λέγαμε όλη την αλήθεια. Η μεταμόσχευση, λοιπόν, όχι μόνο χαρίζει ζωή στους τυχερούς συνανθρώπους μας, όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, όχι μόνο θεραπεύει και επαναφέρει στην οικογένεια, στην εργασία, στην ίδια την κοινωνία το συνάνθρωπο που νοσεί, αλλά αποτελεί και την πιο οικονομική λύση για το σύστημα υγείας. Αυτό ακριβώς συνειδητοποιήθηκε πριν από αρκετά χρόνια από την πολιτική ηγεσία αυτών των χωρών και μετουσιώθηκε από όραμα σε πρόγραμμα, με στόχους, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και με μια συνολική κινητοποίηση του συστήματος υγείας και της ίδιας της κοινωνίας.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …