Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αλλάζουν τα πάντα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Αλλάζουν τα πάντα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

0
panelladikes-empros

Μείωση των μαθημάτων και στις τρεις τάξεις του λυκείου, εισαγωγή της «ερευνητικής» ή «συνθετικής εργασίας» και διαχωρισμό του απολυτηρίου από τις εξετάσεις πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ο βαθμός του οποίου θα προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των μαθητών στην Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου, προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παράλληλα, δημιουργείται Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, τα μαθήματα προς εξέταση για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα είναι τρία έως πέντε (η ελληνική γλώσσα θα είναι υποχρεωτικά ένα από αυτά) και οι συντελεστές βαρύτητας για καθένα από αυτά θα διαμορφώνονται από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Γ ‘ τάξη του Γυμνασίου. Παράλληλα, οι μαθητές που πηγαίνουν σήμερα στην Α΄τάξη του Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις στο υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν θα έχει ιδρυθεί ακόμη ο νέος εξεταστικός φορέας, ενώ αυτοί που φοιτούν σήμερα στη Β’ Λυκείου, όπως και τα παιδιά που θα εξεταστούν κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2012, θα δοκιμαστούν με τα τωρινά δεδομένα.

Ακολουθούν οι αλλαγές του νέου συστήματος:
-Σε δύο ομάδες θα γίνονται οι εξετάσεις. Η πρώτη θα εξετάζεται ενδοσχολικά και θα αφορά τους μαθητές που θέλουν απλά να πάρουν το απολυτήριο τους. Η δεύτερη ομάδα θα έχει 3 έως 5 μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
-Κοινά για όλους θα είναι τα θέματα της πρώτης ομάδας που σχετίζονται με το απολυτήριο.
-Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Παράλληλα, επιλογές μαθημάτων θα μπορούν να κάνουν οι μαθητές, ενώ θα διδάσκονται 8 μαθήματα στην Γ’ Λυκείου. Σημειώνεται ότι αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας θεμάτων.
-Οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μπορούν να δίνονται περισσότερες από μια φορά ετησίως. Πιο συγκεκριμένα, 2 ή και 3 φορές το χρόνο θα έχουν τη δυνατότητα εξέτασης οι υποψήφιοι προκειμένου να πετύχουν την βαθμολογία που απαιτείται.
-Μαθήματα και βαθμό βαρύτητας θα καθορίζουν τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία για πρώτη φορά εμπλέκονται στην διαδικασία επιλογής των φοιτητών τους. Υπενθυμίζεται ότι επί σειρά ετών διεκδικούσαν οι διοικήσεις τους τη συγκεκριμένη αλλαγή.
-Τη μορφή πολλαπλών ερωτήσεων, οι οποίες θα πηγάζουν από τράπεζα θεμάτων, αναμένεται να λάβει το νέο σύστημα εξέτασης.
-Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας θα συνυπολογίζεται ο βαθμός κάθε υποψηφίου από την απόδοση του και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Ωστόσο, δεν θα είναι σημαντικό το ποσοστό αυτό στην συμμετοχή της τελικής βαθμολογίας.
-Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις προτείνεται για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που έχουν χαμηλή ζήτηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…