Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Όλα «μέλι – γάλα» στη ΡΟΔΟΠΗ

Όλα «μέλι – γάλα» στη ΡΟΔΟΠΗ

0

Τα βρήκαν μεταξύ τους εργοδοσία και εργαζόμενοι κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις

Διαλύεται η Ένωση προσώπων και συστήνεται νέα στην οποία θα συμμετέχει το σωματείο. Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν μειώσεις μισθών της τάξης του 10%

«Τα βρήκαν» εργαζόμενοι και εργοδοσία στην γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ και τώρα διάγουν μέρες εργασιακής ειρήνης. Μετά από μερικούς μήνες «όξυνσης « των σχέσεών τους τελικά και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ‘βάλουν νερό στο κρασί τους και να «καπνίσουν την πίπα της ειρήνης, γεγονός που αναμφισβήτητα αποτελεί θετική εξέλιξη για το καλό της εταιρείας και των εργαζομένων σ’ αυτή αλλά και αναδεικνύει την αξία του διαλόγου και της διαλλακτικότητας όταν μάλιστα διακυβεύονται κοινά συμφέροντα.

Έκαναν και οι δυο ένα βήμα πίσω…
Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΡΟΔΟΠΗ κ. Νίκος Κιατίπης η παρέμβαση του προέδρου του Ομίλου κ. Μιχάλη Σαράντη ήταν καθοριστική. Ήρθε ο ίδιος στην εταιρεία και συζήτησε μαζί τους για όλο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την σύσταση της Ένωσης προσώπων.
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι αντιδικούσαν με τη διοίκηση εξαιτίας των 4 απολύσεων συναδέλφων τους καθώς και για τη σύσταση της «Ένωσης Προσώπων» από τη διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο παρέκαμψε το σωματείο, προκειμένου να καταστείλει οποιαδήποτε αντίδραση και να εφαρμόσει μια επιχειρησιακή σύμβαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Μάλιστα κατέθεσε καταγγελία στο Πρωτοδικείο Ξάνθης υποβάλλοντας αίτηση για σύσταση της «Ένωσης» σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 1264, σύμφωνα με την οποία αμφισβητείται ο τρόπος και η διαδικασία. Στο μεταξύ και η διοίκηση είχε προχωρήσει το θέμα της επιχειρησιακής σύμβασης και ήδη έχει κατατεθεί η πρόταση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η σύμβαση αυτή περιελάμβανε μειώσεις μισθών όχι της τάξης του 10% που προβλέπεται από την επιχειρησιακή σύμβαση αλλά μισθούς σύμφωνα με την εθνική συλλογική σύμβαση που προβλέπει κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Και ενώ όλα έδειχναν ότι δεν υπήρχε σημείο προσέγγισης, οι δυο πλευρές έκαναν από …ένα βήμα πίσω και επήλθε συμφωνία

«Ένωση» με το σωματείο και 10% μειώσεις μισθών
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διάλυση της ‘Ένωσης και τη σύσταση νέας με τη συμμετοχή του σωματείου, υποχώρηση που έκανε ο κ. Σαράντης και 10% μειώσεις μισθού όπως προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση, υποχώρηση που έκανε το σωματείο αλλά και ο κ. Σαράντης που αρχικά επιζητούσε μεγαλύτερη μείωση.  Επίσης στάλθηκε εξώδικο στους 4 απολυμένους από την διοίκηση με το οποίο τους ζητά να επανέλθουν στη δουλειά, μόνο που εκείνοι δήλωσαν ότι δεν δέχονται για προσωπικούς τους λόγους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…