Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προτροπή Ροντούλη προς κτηνοτρόφους: «Φτιάξτε συνεταιρισμούς»

Προτροπή Ροντούλη προς κτηνοτρόφους: «Φτιάξτε συνεταιρισμούς»

0

Επίσκεψη στην Ξάνθη του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστέριου Ροντούλη

Συζήτησε με τους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ για τα προβλήματα του κλάδου

Ένα μήνα μετά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη στην Ξάνθη που σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματος μίσθωσης αγροτικής γης με την παράδοση των πρώτων 11 συμβολαίων στους αντίστοιχους δικαιούχους, την Ξάνθη επισκέφτηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση συνεργασίας κ. Αστέριος Ροντούλης. Όπως ο ίδιος είπε στη συνάντηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες το απόγευμα του Σαββάτου, θα συνεχίσει να επισκέπτεται πόλεις και νομούς προκειμένου να έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους φορείς και να ενημερώνεται και ν’ αντιμετωπίσει εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα: «…και σ’ όποιους αυτό δεν αρέσει ας πιουν …ξύδι», είπε χαρακτηριστικά ενισχύοντας έτσι τις υπόνοιες ότι αυτή του η πρωτοβουλία δημιουργεί αντιδράσεις πιθανότατα διότι εκλαμβάνεται ως προεκλογικής σκοπιμότητας.

Μήνυμα Ροντούλη: «Συνεταιριστείτε…»
Ο κ. Ροντούλης στην Ξάνθη είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των Κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τους οποίους συζήτησε όλα  τα προβλήματα του κλάδου, με βάση διαλόγου τα 13 αιτήματα που του κατέθεσαν υπό μορφή ψηφίσματος οι κτηνοτρόφοι. Μεταξύ αυτών οι κτηνοτρόφοι ζητούν να κατατεθεί νόμος στη Βουλή ώστε μέσα σ’ ένα μήνα να πληρώνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως ισχύει και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα των κτηνοτρόφων που μένουν 3 και πλέον μήνες απλήρωτοι από τις εταιρείες ή τους εμπόρους στους οποίους παραδίδουν τα προϊόντα τους και αποτέλεσε και το διεκδικητικό πλαίσιο των πρόσφατων κινητοποιήσεων τους σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό τέθηκε υπό μορφήν ερώτησης από το «Ε» στον κ. Ροντούλη ο οποίος απάντησε ότι είναι γνώστης του προβλήματος και ότι παρότι υπάρχει ο σχετικός νόμος του ενός μηνός στην πληρωμή,  στην πράξη όμως καταπατείται από τους εμπόρους και τις εταιρείες και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη βιωσιμότητα των μονάδων των κτηνοτρόφων. Ως λύση στο  εν λόγω πρόβλημα, όπως και το θέμα της μείωσης της τιμής στα κτηνοτροφικά προϊόντα που έχουν επιβάλλει κάποιες εταιρείες, την ίδια στιγμή που έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται το κέρδος του κτηνοτρόφου,   ο κ. Ροντούλης πρότεινε την δημιουργία συνεταιρισμών ώστε να πάψει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να είναι ανίσχυροι και έρμαια του κάθε εμπόρου.  Μάλιστα σημείωσε ότι έχει ψηφιστεί ο νόμος για τους συνεταιρισμούς και δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών και όχι συνεταιρισμών μόνο με …σφραγίδες που μπορούν να διαφυλάξουν τα συμφέρονται του κλάδου. Μεταξύ των άλλων αιτημάτων των κτηνοτρόφων είναι παράταση του άτοκου δανείου τους, διατίμηση στα κτηνοτροφικά φάρματα, εκπροσώπηση στον ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ-ΕΛΟΓΑΚ-ΕΦΕΤ, φορολογικά αιτήματα, προγράμματα εντατικοποίησης της κτηνοτροφίας.

Παρέμβαση Καραλίδης για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το αγροτεμάχιο του Σελέρου
Το άλλο θέμα που τέθηκε στον κ. Ροντούλη από τους δημοσιογράφους αφορούσε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Σέλερο και συγκεκριμένα την δυναμική αντίδραση των κτηνοτρόφων της περιοχής οι οποίοι …έδιωξαν τον αγρότη στον οποίο μισθώθηκε η γη, διεκδικώντας ένα βοσκότοπο τον οποίο χρησιμοποιούν 50 χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι αντιδράσεις υπήρξαν και από τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσολακίδη και τον αντιδήμαρχο κ. Μπηρόλ που τάχθηκαν με το μέρος των κτηνοτρόφων.  Στο θέμα παρενέβη ο κ. Καραλίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι: «είναι δημόσια έκταση, μη δηλωμένη στο ΟΣΔΕ και μη δηλωμένη ως βοσκόποτος και παρατύπως οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν για βοσκότοπο στο Δήμο. Είναι μη δηλωμένη στο ΟΣΔΕ και αυτός είναι ο λόγος που αναρτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Σημείωσε επίσης ότι στη συγκεκριμένη έκταση οι όποιες κατασκευές (μαντριά, ποτίστρες) υπάρχουν είναι αυθαίρετες ενώ παράλληλα σημείωσε ότι το θέμα χρησιμοποιήθηκε ως «σπέκουλα» για πολιτικούς λόγους από τον κ. Κοντό, « όταν η ουσία και η δυναμική του προγράμματος είναι πολύ διαφορετική» και ότι είναι στα χέρια του υπουργείου η διευθέτησή του.

Ροντούλης: «Θα δοθούν απαντήσεις στον κ. Κοντό»
Επί του πολιτικού σκέλους τοποθετήθηκε και ο κ. Ροντούλης ο οποίος υπεραμύνθηκε του προγράμματος διανομής δημόσιας αγροτικής γης τονίζοντας ότι οι διαδικασίες που τηρούνται είναι διαφανείς και ότι τα αγροτεμάχια που αναρτώνται στον ιστότοπο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε Πέμπτη έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο προηγουμένως έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με επιτόπιους ελέγχους. Σ’ ότι αφορά τον κ. Κοντό τόνισε ότι θα του δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…