Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οι «Σκιές Αγάπης» που μας φέρνουν κοντά

Οι «Σκιές Αγάπης» που μας φέρνουν κοντά

0
sonia_12-empros

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου σε μία μελωδική και νοσταλγική εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Καφετζή»

Παρουσιάστηκε το νέο cd “Shades of Love” με 12 μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από τον θρακιώτη συνθέτη Dr. Αθανάσιο Σίμογλου. Μαζί ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης και ο πιανίστας Μάρκος Κότσιας

Μία μουσική και ποιητική εκδήλωση με «χρώμα» νοσταλγίας και έντονο συναισθηματισμό απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο βιβλιοπωλείο «Καφετζή», όπου η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου,  παρουσίασε το νέο cd “Shades of Love” που περιλαμβάνει 12 μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη, από τον θρακιώτη συνθέτη Dr. Αθανάσιο Σίμογλου. Μαζί  τους ήταν ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης και ο πιανίστας Μάρκος Κότσιας, που συνόδευσε την μοναδική σοπράνο.
Στο νέο cd βρίσκονται 11 αναγνωρισμένα ποιήματα του Καβάφη και ένα ανέκδοτο. Ο ιστορικός και συγγραφέας Δημήτρης Βλάχος μίλησε για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και τη διαδικασία του να «ακούει» κανείς την ποίηση. «‘Ακούω’ την ποίηση σημαίνει αφήνομαι με εμπιστοσύνη στη συγκίνηση της μουσικής του ποιητικού λόγου», σημείωσε ο κ. Βλάχος, τονίζοντας ότι γι’ αυτή τη διαδικασία «προηγείται η διάθεση και έπεται η κατανόηση». Επίσης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ποίησης του Καβάφη και τη μοναδικότητα της συγγραφής του, τη δραματικότητα και την «κρυμμένη» μουσική των στίχων του, είτε κατά την «επιστροφή στην αρχέγονη εμπειρία της ονειροπόλησης», είτε κατά την εξιστόρηση της ιστορίας.
Για τους καλλιτέχνες ανέφερε λίγα λόγια ο Γιάννης Στεφανίδης που στη συνέχεια έδωσε το λόγο στη Σόνια Θεοδωρίδου. Η σοπράνο, που ζει στο Βερολίνο, δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι  βρίσκεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τη νέα της δουλειά. «Σήμερα είμαι διπλά συγκινημένη, γιατί είμαι μισή θρακιώτισσα», ανέφερε η Σόνια Θεοδωρίδου, εξηγώντας ότι αυτή η «μουσική διαδρομή» με τον Καβάφη είναι πολύ επίκαιρη. «Άλλωστε, η σημερινή κρίση είναι πέραν των άλλων, κρίση της υπόστασης και του πολιτισμού. Με αυτή την έννοια η νέα αυτή μουσική προσπάθεια είναι μία απάντηση στην βαρβαρότητα της καθημερινότητας. Είναι μ’ ένα τρόπο η δική μας απάντηση και η λαχτάρα μας να βρεθούμε εδώ στον τόπο μας, για να δώσουμε το έναυσμα ώστε να καταλάβουμε ότι όλοι, θέλοντας και μη, είμαστε μία αλυσίδα. Κι εμείς κουβαλάμε την πατρίδα μας και παρά την περηφάνια του Έλληνα που έχει θιχτεί το κάνουμε με τόσο πείσμα, κι ας μας έχει διώξει η χώρα μας», είπε με συναισθηματικό τόνο η ίδια.
Στη συνέχεια, έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν ορισμένες από τις μελωδίες του νέου cd, με την μαγευτική και νοσταλγική φωνή της και τη συνοδεία του πιάνου.
Στη συνέχεια μίλησαν ο εβρίτης Dr. Αθανάσιος Σίμογλου και ο Θεόδωρος Ορφανίδης.
Στον εξώστη του βιβλιοπωλείου συγκεντρώθηκε για την παράσταση πολύς κόσμος, και πολλά νέα παιδιά, κυρίως μαθητές λυκείου, που γοητεύτηκαν από τη μελωδική παρουσίαση και την συζήτηση σχετικά με την ανωτερότητα και τους συμβολισμούς της ποίησης του μεγάλου έλληνα ποιητή.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…