Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γ. Τσιτιρίδης: «Υγεία δύο ταχυτήτων στο νομό»

Γ. Τσιτιρίδης: «Υγεία δύο ταχυτήτων στο νομό»

0
kendro_ygeias_Avdiron-empros

Διαμαρτυρία αντιπολίτευσης δήμου Αβδήρων για την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας του ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Αβδήρων

Έντονα διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση του δήμου Αβδήρων για την απόφαση του Νοσοκομείου Ξάνθης να καταργήσει τη νυχτερινή βάρδια του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Αβδήρων, με αιτιολογία το μικρό αριθμό περιστατικών και με σκοπό να ενισχύσει το δυναμικό του ΕΚΑΒ. Ο Γιώργος Τσιτιρίδης σε ανακοίνωσή του με τίτλο: «Από πότε οι κάτοικοι του οικισμού Αβδήρων και της ευρύτερης περιοχής θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας;» κάνει λόγο για κινήσεις προς τη δημιουργίας μιας κατάστασης «υγείας δύο ταχυτήτων στο νομό», ενώ αναφέρεται σε μια σειρά από ελλιπείς υποδομές υγείας στο δήμο Αβδήρων και ιδιαιτέρως της τοπικής κοινότητας Αβδήρων, που όχι μόνο δημιουργούν δυσκολίες και ανασφάλεια στους κατοίκους, αλλά δρουν εναντίον της τόνωσης του τουρισμού στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Γ. Τσιτιρίδη
Στα πλαίσια των περικοπών και της αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας καταργήθηκε η νυχτερινή βάρδια του ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να εξυπηρετούνται μετά τις 11 μμ. από ασθενοφόρα του Νοσοκομείου Ξάνθης. Αιτιολογία «ο μικρός αριθμός περιστατικών που εξυπηρετεί μηνιαίως τη χειμερινή περίοδο» το πλήρως εξοπλισμένο και υπερσύγχρονο ασθενοφόρο που παρέλαβε πρόσφατα το Κέντρο Υγείας Αβδήρων.
Πώς θέλουμε στο Νομό Ξάνθης και ειδικότερα στο Δήμο Αβδήρων να θεωρούμαστε πολιτισμικός και τουριστικός Δήμος; Πολιτισμός και Τουρισμός σημαίνει οργάνωση, υποδομές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , γρήγορη και ασφαλή μεταφορά ασθενών όλο το χρόνο, όλο το 24ωρο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εδώ υπάρχει και η μεγάλη αντίφαση. Από τη μια το άρτια καταρτισμένο και με υπεράνθρωπη διάθεση προσφοράς ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αβδήρων και από την άλλη να υπολειτουργεί το «μέσο» για την εκτέλεση του καθήκοντος τους. Μια απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Ξάνθης έως τα Άβδηρα,  είναι αρκετή για να καταστήσει επισφαλή και να στοιχίσει ακόμη και τη ζωή ασθενών, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει την αιτία για την υποβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας, καθόσον είναι προδιαγεγραμμένο ότι πέρα από τη διακοπή της νυχτερινής βάρδιας του ασθενοφόρου, θα αντικατασταθεί μελλοντικά και το ίδιο το ασθενοφόρο με ένα παλαιότερο και όχι τόσο άρτια εξοπλισμένο με το σημερινό.
Είναι άλλωστε στην ίδια λογική που εφάρμοσε ο Δήμαρχος Αβδήρων καταργώντας την απογευματινή βάρδια του ΚΕΠ στον οικισμό Αβδήρων. Έτσι από την προεκλογική του δέσμευση ότι θα ζητάει ο δημότης, ο υπερήλικας, ένα πιστοποιητικό τηλεφωνικά και θα το πηγαίνει ο υπάλληλος του Δήμου στο σπίτι του, φτάσαμε στη σημερινή  πραγματικότητα να υποχρεούται να πάει στην έδρα του  Δήμου για να εξυπηρετηθεί.
Είναι στην ίδια λογική που υποχρεώνονται οι επισκέπτες των Ιαματικών Λουτρών της Γενισέας στην Ποταμιά  να προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων, προκειμένου να εξεταστούν από τους ιατρούς για να πάρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας για να κάνουν μπάνιο στα λουτρά, καθώς δεν προσλήφθηκε ιατρός,  παρόλο που προβλέπεται , ήδη από τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας των ιαματικών λουτρών. Εμείς σαν δημοτική παράταξη θέσαμε ερώτημα εκτός ημερησίας διάταξης για το συγκεκριμένο θέμα στις 5 Δεκεμβρίου 2011 , αλλά δεν εισακουστήκαμε. Γιατί δεν αφορά μόνο τους λουόμενους που δεν νιώθουν ασφάλεια από την έλλειψη ιατρού, αλλά η όλη κατάσταση είναι εις βάρος όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του πρώην Δήμου Αβδήρων, καθώς αρκετοί από αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας και χρήζουν καθημερινής ιατρικής περίθαλψης (προγραμματισμένες εξετάσεις, συνταγογραφήσεις ή επείγοντα περιστατικά).
Μάλλον θα πρέπει να ευχόμαστε στο εξής οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής να μην πάθουμε κάτι ξαφνικά τις νυχτερινές ώρες. Το αγαθό της υγείας, το πολυτιμότερο όλων τη σημερινή εποχή, είναι κεκτημένο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη της ελληνικής επικράτειας είτε ζει στην πρωτεύουσα, είτε στην πόλη της Ξάνθης, είτε στον οικισμό των Αβδήρων. Για το λόγο αυτό δημιουργεί ανυπέρβλητη ανάγκη και υποχρέωση των αρμοδίων να το προστατεύσουν. Φτάνει πια η υποβάθμιση και η δημιουργία ανασφάλειας στους κατοίκους των Αβδήρων, του Μυρωδάτου, της Βελόνης, της Γκιώνας ,της Πεζούλας , της Μάνδρας, της Ν. Κεσσάνης,  του Πόρτο Λάγος και όσων οικισμών οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων. Ας μη δημιουργηθεί «υγεία δύο ταχυτήτων» μέσα στον ίδιο Νομό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…