Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ανοίγει ο δρόμος» για το φυσικό αέριο

«Ανοίγει ο δρόμος» για το φυσικό αέριο

0
fisiko_aerio

Τρεις διεθνείς διαγωνισμούς για την ίδρυση των τριών νέων Εταιρειών Παροχής Φυσικού Αερίου προκήρυξε η ΔΕΠΑ

Μεταξύ αυτών και για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στις αρχές του 2013 αναμένεται η σύνδεση στην Ξάνθη

Βγήκε στον αέρα η προκήρυξη της ΔΕΠΑ για τρεις διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάδειξη στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν με ποσοστό τουλάχιστον 35% του μετοχικού κεφαλαίου και θα αναλάβουν και το μάνατζμεντ των τριών νέων Εταιρειών Παροχής Φυσικού Αερίου (ΕΠΑ) Οι τρεις διαγωνισμοί αφορούν και την Περιφέρειά μας και συγκεκριμένα τη  Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία -Θράκη

Έρχεται το φυσικό αέριο στην περιοχή μας
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη οι ΕΠΑ θα συσταθούν από τον ιδιώτη επενδυτή και τη ΔΕΠΑ από κοινού και θα λειτουργούν στα διοικητικά όρια των αντίστοιχων γεωγραφικών περιφερειών νέων στην κάθε ΕΠΑ και εκχωρηθούν από τη ΔΕΠΑ τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ήδη κατασκευασμένου δικτύου διανομής φυσικού αερίου, προγραμματισμού μελέτης σχεδιασμού , κατασκευής και εκμετάλλευσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης,  πώληση φυσικού αερίου σε όλους τους πελάτες που η κατανάλωση δεν υπερβαίνει τις 100 γιγαβατώρες. Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση των αρχικών επενδυτικών σχεδίων τα δίκτυα διανομής φυσικούς αερίου της Στερεάς Ελλάδας-Εύβοια,  Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης θα αποτελούνται από αγωγούς μήκους 500 – 700 χλμ ανά ΕΠΑ και θα διανέμουν φυσικό αέριο αναμενόμενου όγκου της τάξης των 150 – 200 εκατομμύριων Nm3 ετησίως ανά ΕΠΑ. Η προθεσμία υποβολής αυτής για την προεπιλογή λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00.
Να σημειώσουμε ότι η  διαδικασία των διαγωνισμών και η ίδρυση των τριών ΕΠΑ προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2012. Ας σημειωθεί επίσης ότι οι τρεις νέες ΕΠΑ είναι πρότζεκτ που συζητείται από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Μέχρι σήμερα, στις τρεις περιφέρειες, η ΔΕΠΑ έχει κατασκευάσει δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, συνολικού μήκους 447 χλμ., υποδομή που δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών.

Επενδύσεις της ΔΕΠΑ
Η ΔΕΠΑ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 148 εκατ. ευρώ. Τα τρία επόμενα χρόνια οι επενδύσεις στις 3 ΕΠΑ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 43 εκατ. ευρώ αποτελούν ευρωπαϊκή ενίσχυση. Ως το τέλος του 2015 το συνολικό μήκος των δικτύων εκτιμάται ότι θα φθάσει πάνω από 1.300 χλμ. δίνοντας πρόσβαση σε περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους. Στις αρχές του 2013 αναμένονται οι πρώτες συνδέσεις σε Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/Σχηματάρι, Λαμία, Χαλκίδα, Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ, Κατερίνη, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…