Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το Γυμνάσιο Σμίνθης τίμησε τον Οδυσσέα Ελύτη

Το Γυμνάσιο Σμίνθης τίμησε τον Οδυσσέα Ελύτη

0
gimnasio_sminthi_elytis

Οι μαθητές ζωγράφισαν, απήγγειλαν και τραγούδησαν για τα 100 χρόνια του ξεχωριστού Έλληνα ποιητή

Συγκινητική εκδήλωση με τη «σφραγίδα» του Θανάση Μουσόπουλου που μίλησε για τη ζωή και το έργο του. Καταχειροκροτήθηκε η χορωδία των καθηγητριών του σχολείου

«Τα θεμέλιά μου στα βουνά/ και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους/ και πάνω τους η μνήμη καίει/ άκαυτη βάτος…»
Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη τίμησε το Γυμνάσιο Σμίνθης σε εκδήλωση του που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μετά από αναβολή, η οποία προκλήθηκε από τη χιονόπτωση την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε και προγραμματιζόταν η συγκεκριμένη γιορτή.
Ήταν πράγματι μια γιορτή, άλλοτε με συγκίνηση και άλλοτε με ενθουσιασμό, μαθητές και καθηγητές, πραγματοποίησαν ένα «ταξίδι» στην καλλιτεχνική διαδρομή του μεγάλου έλληνα ποιητή, με «αφηγητή» το φιλόλογο- συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο, ο οποίος πλαισίωσε την εκδήλωση με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για το έργο του ποιητή, ενώ έδινε και το «στίγμα» των ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη, προκαλώντας τους μαθητές του σχολείου να σκεφτούν και να αισθανθούν.
Η εκδήλωση, που επιμελήθηκε η φιλόλογος του σχολείου Δήμητρα Κατάκη, ξεκίνησε με εισήγηση από τον Θανάση Μουσόπουλο στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του σχολείου, στον οποίο είχαν τοποθετηθεί οι ζωγραφιές των μαθητών, που εμπνεύστηκαν με την καθοδήγησή των εκπαιδευτικών τους από τα ποιήματα του Ελύτη, ενώ στη διάθεση τους βρισκόταν και οι εκδόσεις των ποιημάτων του από την προσωπική συλλογή του Θανάση Μουσόπουλου.
Οι μαθητές του σχολείου, Σιάνκο Εμινέ, Καπζά Εμινέ, Μπασιά Τζανσέλ, Καρπάτς Αϊτούλ, Μολλά- Ογλού Μπεράι, Αμπατζή Φαδιλέ, Ζουμπούλ Χακάν, Αχμετσίκ Αϊσέ, Ζουμπούλ Ασκλή και Μπουγιουκλού Εμινέ απήγγειλαν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη με χρονολογική σειρά, ενώ πριν από το καθένα σχολίασε ο εισηγητής και στη συνέχεια μελοποιημένα ποιήματά του τραγούδησε η χορωδία των καθηγητριών του σχολείου, με συνοδεία κιθάρας και η συνολική προσπάθεια καταχειροκροτήθηκε από όλους τους μαθητές και παρευρισκόμενους.
Στη χορωδία συμμετείχαν οι καθηγήτριες Ελισάβετ Βαγιανού, Μαρίνα Θεοδωρίδου, Νίκη Καλαϊτζόγλου, Μαρίνα Καραμάνου, Δήμητρα Κατάκη, Ελένη Κοτσαμπασοπούλου, Χρυσούλα Νένου, Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, Παναγιώτα Παπαζαφειρίου και Ζαφειρώ Πετικοπούλου. Τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο Χαράλαμπος Τύλιος.
Ο διευθυντής του γυμνασίου κ. Δεληγιώργης εκ μέρους του σχολείου δώρισε μία ζωγραφιά μαθητή της Β’ Γυμνασίου στο Θανάση Μουσόπουλο, που απεικόνιζε το διάσημο «χελιδόνι» του ποιητή.
Μέσα από την εκδήλωση, πρόθεση των διοργανωτών και όλων όσων συνέδραμαν στην προετοιμασία και υλοποίηση ήταν οι μαθητές να έρθουν πιο κοντά στα νοήματα και τα συναισθήματα του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, μέσα από μία διαδικασία ευχάριστη που συμπεριέλαβε καθηγητές και μαθητές. Η συγκίνηση εναλλάχθηκε με χαμόγελα και οι αθώες παιδικές φωνές με χειροκροτήματα.
«…Λάμπουνε γύρω τα βουνά/ τα χέρια μου βγάνουν φωτιά./ Κι η Πούλια πο ‘χει εφτά παιδιά/ φεύγει και μ’ αποχαιρετά».


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Ηλίας Φουντούλης και ο Άγγελος Σπηλιόπουλος έρχονται στην Ξάνθη με την παράσταση «Τόσο Όσο»

Την Πέμπτη 18 Απριλίου στο Nostos Live Όταν ο Άγγελος και ο Ηλίας γνωρίστηκαν, ήταν Τρίτη …