Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φαλακρό: Εφαλτήριο ανάπτυξης χειμερινού τουρισμού στην ΑΜΘ

Φαλακρό: Εφαλτήριο ανάπτυξης χειμερινού τουρισμού στην ΑΜΘ

0
falokro_01-empros

25.000 επισκέπτες φέτος στο Φαλακρό. Δέσμευση Γιαννακίδη για αναβάθμιση των υποδομών

Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού της ΑΜΘ στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού παρουσία του περιφερειάρχη και δημοσιογράφων της περιφέρειας

Στα 2.232 μέτρα στη «Χιονότρυπα» του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρό ΑΕ – ΟΤΑ, με θέα το απόλυτο λευκό του χιονιού ύψους 1,5 μέτρων που κάλυπτε όλες τις πίστες των 20 χιλιόμετρων (που είναι εν λειτουργία), συνεδρίασε η Επιτροπή Τουρισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ, υπό την προεδρία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κωστή Παπακοσμά και παρουσία του περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, των περιφερειακών συμβούλων και μελών της Επιτροπής αλλά και εκπροσώπων του περιφερειακών ΜΜΕ,  οι οποίοι και μετείχαν στην δημοσιογραφική αποστολή «Επίσκεψη στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού Δράμας», μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Τουρισμού, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Νευροκοπίου προκειμένου οι δημοσιογράφοι να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και να προβάλλουν την επαναλειτουργία του φέτος, μετά από διακοπή 2 χρόνων.

Το χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού Δράμας…ένα «δυνατό χαρτί» της ΑΜΘ Η συγκεκριμένη επιλογή του χώρου για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού έφερε συμβολικό και σημειολογικό περιεχόμενο που έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει βούληση όλων των αιρετών της περιφέρειας για τη στήριξη και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Κέντρου μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ και πόρων της Περιφέρειας,  αναγνωρίζοντας ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού είναι υπόθεση της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης χειμερινού τουρισμού για όλη την περιφέρεια, ένας πλουτοπαραγωγικός πόρος που μπορεί να δώσει υπεραξία στην τοπική κοινωνία και να καταστεί αναγνωρίσιμος ως τουριστικός προορισμός για όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Παπακοσμάς μιλώντας για την επαναλειτουργία του Κέντρου μετά από μια διακοπή της λειτουργίας του επί δύο χρόνια σημείωσε ότι ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Τόνισε δε ότι η περιφέρεια έχει εντάξει το Χιονοδρομικό στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και ένα  μέρος των χρημάτων που έχουν διατεθεί για την λειτουργία του προέρχονται από τους ΚΑΠ της Περιφέρειας:  « Το πρώτο μέρος του στοιχήματος για την περιφέρεια ΑΜΘ έχει κερδηθεί γιατί το Χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού είναι σε λειτουργία. Πιστεύω ότι η σημερινή συμβολική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμούς – Τουρισμού σηματοδοτεί τη βούληση, τη θέληση του συνόλου των αιρετών της περιφέρειας ότι αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιφέρειάς μας που είναι το  χιονοδρομικό της Δράμας μπορεί να’ αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης πλουτοπαραγωγικό πόρο και δεν είναι μόνο το Χιονοδρομικό αλλά όλες οι παράλληλες δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν όχι μόνο στους χειμερινούς μήνες αλλά όλο το χρόνο σ’ όλη την οροσειρά της Ροδόπης,  δράσεις με κορυφαίες αυτές της χειμερινής περιόδου».

Σύμβολο περιφερειακής ανάπτυξης το Φαλακρό
Δέσμευση Γιαννακίδης : Θα φτιάξουμε όλες τις υποδομές στο Χιονοδρομικό του Φαλακρού»
Ο περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης δεσμεύτηκε ότι του χρόνου το Χιονοδρομικό θα έχει μια διαφορετική,  πιο αναβαθμισμένη όψη,  σημειώνοντας ότι θα γίνουν όλες οι υποδομές που απαιτούνται για να γίνει αναγνωρίσιμο και ανταγωνιστικό σε επίπεδο χώρας: «Όταν η χώρα βιώνει ένα λόγο διαιρετικό και αναζητεί ένα κοινό αναπτυξιακό βηματισμό για να υπερκεράσει τη δημοσιονομική της έκφραση που βιώνει, αυτή η επιτροπή σ’ όλες τις εκφάνσεις στέλνει ένα μήνυμα και μια σημειολογία ότι μπορεί να βρεθεί ο δίαυλος  επικοινωνίας και συνεργασίας. Είναι φάρος για όλους μας. Για μας δεν υπάρχουν γεωγραφικές ενότητες  αλλά ένα ομαδοποιημένο αναπτυξιακό προϊόν που θα πρέπει να διαχέεται ισόρροπα σ’ όλη την περιφέρεια Είναι πολύ δύσκολο να εμπεδώσουμε την περιφερειακή συνείδηση γιατί επί χρόνια οι κοινωνίες είχαν κοινωνικοποιηθεί μέσα από περιφερειακές ανισότητες από μια μιζέρια, εσωστρέφεια και μεμψιμοιρία. Φέτος ήταν έναυσμα για την επανεκκίνηση. Του χρόνου δεν θα έχει καμιά σχέση… Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε όλες τις απαραίτητες υποδομές. Να φτιάξουμε το Φαλακρό αναγνωρίσιμο και ανταγωνιστικό σε επίπεδο χώρας. Είναι δέσμευση δική μου και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Προσδίδει υπεραξία και κοινωνικοοικοκονομικό  πλεόνασμα στην περιφέρειά μας»

Τρία είναι τα προβλήματα του Φαλακρού
Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος περιφερικός σύμβουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού ΑΕ – ΟΤΑ τρία έιναι τα προβλήματα του Χιονοδρομικού Κέντρου που χρήζουμε άμεσης παρέμβασης. Το πρώτο αφορά την υδροδότησή του προκειμένου να τοποθετηθούν 6 – 10 μήνες τεχνητού χιονιού, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στο Κέντρο να λειτουργεί και στη βάση του (1.730 μέτρα) όταν δεν έχει φυσική χιονόπτωση και έδωσε την είδηση ότι του χρόνου θα υπάρχει αυτός ο εξοπλισμός. Επίσης άλλο ένα πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα στα 2 τελευταία χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο δρόμος κλείνει συχνά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή λόγω της απουσίας δέντρων που μεταφέρουν το χιόνι στο δρόμο. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με στέγαστρο: «Ήδη επεξεργαζόμαστε προτάσεις ή για ένα κλειστό στέγαστρα στα 2 τελευταία χιλιόμετρα καθώς παρατηρείται το φαινόμενο να έχει λιακάδα αλλά παράλληλα να έχει ισχυρούς ανέμους που σπρώχνουν το χιόνι στο δρόμο  και κλείνει ο δρόμος. Το τρίτο πρόβλημα αφορά την έλλειψη ξενώνων: « Ο τρίτος σχεδιασμός μας από αφορά τις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Να σημειώσουμε ότι έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό. Οι ιδιώτες που δραστηριοποιήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια συσσωρευτικά χρεωστάνε στην εταιρεία 250.000 ευρώ και θα τα διεκδικήσουμε νομικά. Ως διοίκηση κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Οποιοσδήποτε επαγγελματίας επενδυτής που θέλει να δραστηριοποιηθεί θα είναι κάτω από συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας και όχι αυτό το μπάχαλο που επικρατούσε.
Θέλουμε ιδιώτες επενδυτές να συμβάλλουν στην  ανάπτυξη του χιονοδρομικού.  Ο στόχος είναι αν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που σχεδιάζουμε αυτό θα είναι αυτομάτως και ένα κίνητρο στους επενδυτές σ’ όλη την περιοχή της Δράμας να επενδύσουν στο τουριστικό αυτό προϊόν. Θέλουμε να έχουν δράσεις για όλο το χρόνο.  Τώρα επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για φιλοξενία 1.000 προσκόπων το καλοκαίρι».

25.000 επισκέπτες απ’ την αρχή της σαιζόν…
Τέλος ο αντιδήμαρχος Νευροκοπίου κ. Δημήτρης Ζίγκος σημείωσε ότι το Χιονοδρομικό του Φαλακρού μπορεί να δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες: «Έχουμε 22 χιλιόμετρα πίστες μπορούμε να έχουμε και 50 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής από τις 22 Δεκεμβρίου το έχουν επισκεφτεί 25.000 επισκέπτες. Δεν έχουμε κλίνες που θα μπορούσε να σηκώσει το Χιονοδρομικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα σαλέ που το έχει ο Ορειβατικός σύλλογος Δράμας. Μπορεί όμως κάποιος να μείνει στο Βώλακα, στην Προσοτσάνη, στη Δράμα».
Να σημειώσουμε ότι στο Χιοδρομικό λειτουργούν δύο γραμμές λιφτ που ανεβάζουν τους σκιέρ και τους επισκέπτες στις πίστες και υπάρχουν δύο διώροφες καφετέριες η μια στη βάση και η άλλη (Χιονότρυπα) στα  2.232 μέτρα.

Γεύμα στους δημοσιογράφους και κοπή βασιλόπιττας στον Βώλακα
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού οι δημοσιογράφοι και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κατευθύνθηκαν στο χωριό Βώλακα που απέχει 19 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό. Πρόκειται για σένα γραφικό χωριό στους πρόποδες του βουνού. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία αλλά έχει και πολλούς ξενώνες και ταβέρνες. Τα σπίτια είναι περιποιημένα σε παραδοσιακό στιλ και το χωριό μπορεί να λειτουργήσει σαν καταφύγιο των επισκεπτών και ένας τουριστικός προορισμός. Στην ταβέρνα «Μονοπάτι Ε6» παρατέθηκε γεύμα στους δημοσιογράφους και από τον κ. Παπαδόπουλο κόπηκε η βασιλόπιτα του Κέντρου, παρουσία του βουλευτή Δράμας κ. Χρήσου Αηδόνη. Τα τρία φλουριά της βασιλόπιτας που αντιστοιχούσαν για διήμερο στο Χιονοδρομικό έτυχαν: η
Μαρία Δαληκριάδου από την XanthiNews, η Χαριτίνη Λέτσα από την Θράκη Press και ο Παναγιώτης Τσοχλιάς από το Ραδιόφωνο του Sferikos.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Eurostat: Μειώθηκε το ποσοστό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 158,2% του ΑΕΠ

Παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη Η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους συνεχίστηκε κα…