Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Χιονοθύελλα» στη φετινή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

«Χιονοθύελλα» στη φετινή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

0
xionodromiko falakrou

Πυρ ομαδόν από τους παραγωγικούς φορείς της Δράμας κατά της Διοίκησης της Περιφέρειας. Α. Καλλίας: «το στοίχημα που κερδίσαμε πέρυσι με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, φέτος έχει ματαιωθεί»

 Εγκρίθηκε η Β’ φάση της χρηματοδότησης ώστε να συνεχίσει η λειτουργίας του, αλλά οι ελλείψεις στην οργάνωση στέρησαν τη δυνατότητα αποτελεσματικής προβολής

Διαμαρτύρονται έντονα στους χειρισμούς της Διοίκησης της Περιφέρειας οι παραγωγικοί φορείς της Δράμας, αναφορικά με την πλημμελή οργάνωση και χρηματοδότηση στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, τονίζοντας ότι αφενός οι χειρισμοί στέρησαν τη δυνατότητα αποδοτικής προβολής για το σημαντικότερο πόλο έλξης της περιοχής και αφετέρου με τη διαμάχη Μέτιου-Πατακάκη δεν τιμωρείται μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, αλλά όλος ο νομός.

Ουσιαστικά, το ΧΚΦ ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του στις 17 Δεκεμβρίου με 63.000 ευρώ περίπου που προέκυψαν ως έξοδα από τα εισιτήρια του λιφτ την περσινή χρονιά. Το ποσό αυτό διασφαλίζει τη λειτουργία του Κέντρου έως και σήμερα, οπότε αναζητήθηκαν περισσότερα χρήματα. Η Περιφέρεια, αρχικά διστακτική, υπό την πίεση των φορέων για την ανάγκη λειτουργίας του ΧΚΦ ενέκρινε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο άλλες 70.000 ευρώ περίπου ως κονδύλι για τη Β’ φάση λειτουργίας.

Αντιδράσεις από Εμπορικό Σύλλογο και ΟΕΒΕ Δράμας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας με επιστολή του διαμαρτυρήθηκε στον περιφερειάρχη, τόσο γιατί δεν υποστήριξε ως προτεραιότητα την κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, όσο και σχετικά με το ΧΚΦ, αναφέροντας ότι: «θεωρούμε απαράδεκτο έως προσβλητικό να θεωρείτε πως μπορεί φέτος να συντηρηθεί και να λειτουργήσει με 63.000,00 ευρώ που λέτε ότι εξασφαλίσατε. Ιδίως όταν αυτά τα χρήματα, όπως μας πληροφόρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, προέρχονται από τα εισιτήρια που εισπράχθηκαν πέρσι και όχι από χρήματα που δώσατε εσείς φέτος. Διαβάσαμε στο διαδίκτυο τη σύμβαση για τη φετινή λειτουργία του ΧΚΦ που αφορά μόλις δέκα (!) μέρες λειτουργίας, γιατί για μόνο τόσο φτάνουν τα χρήματα που υπάρχουν» και προσθέτοντας: «είναι κρίμα, η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι από τον κ. Πατακάκη να αποκτήσει το βουνό μας τη χαμένη του αίγλη και να προσελκύσει ξανά επισκέπτες και χιονοδρόμους, να μη συνεχιστεί».

Από την πλευρά της και η ΟΕΒΕ Δράμας κατέθεσε δημόσια τη δυσαρέσκειά της, σε επιστολή που επισημαίνει: «το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, που είναι το μοναδικό σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και δίνει δουλειά σε πολίτες και επαγγελματίες σε όλη τη Δράμα, λειτούργησε πέρσι με μεγάλη επιτυχία, έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και των αρμόδιων υπηρεσιών, με χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο από την εποχή του Περιφερειάρχη Γιαννακίδη. Φέτος, που ήρθε η στιγμή να χρηματοδοτήσετε εσείς τη λειτουργία του, αρνηθήκατε να δώσετε χρήματα, προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες πως δήθεν φταίει η κυβέρνηση που δεν έδωσε χρήματα και πως εσείς είχατε όλη τη καλή διάθεση αλλά δεν προλαβαίνατε.

Είναι ντροπή να λέτε πως δώσατε 63.410 ευρώ για φέτος, που στην πραγματικότητα είναι να χρήματα από τα εισιτήρια που εισπράχθηκαν πέρσι και επαρκούν για να δουλέψει το Χιονοδρομικό Κέντρο μόνο μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Είναι ντροπή να απαξιώνετε το μοναδικό χειμερινό τουριστικό προορισμό της Περιφέρειας, που τυχαίνει να βρίσκεται στη Δράμα, η ανάπτυξη της οποίας φαίνεται πως δεν σας ενδιαφέρει, μόνο και μόνο γιατί δεν βρίσκεται στον δικό σας τόπο».

«Νιφάδα-νιφάδα» έρχονται  τα χρήματα για το χιονοδρομικό του Φαλακρού

Ιδιαίτερα αιχμηρός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας, ο οποίος υπογράμμισε, συνομιλώντας με το «Ε» ότι, «ο περιφερειάρχης δεν συνομιλεί με τους φορείς της περιοχής και ουσιαστικά τιμωρεί και τη Δράμα μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Πατακάκη». Ο ίδιος σχολίασε ότι την περσινή χρονιά η τουριστική κίνηση στην ορεινή περιοχή της Δράμας ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένη, χάρη στην αποτελεσματική επικοινωνιακή προώθηση του ΧΚΦ, κάτι που φέτος έχει ματαιωθεί, αφού οι επισκέπτες δεν γνωρίζουν καν αν και έως πότε θα λειτουργεί το Κέντρο. «Όπως εκτιμήθηκε το ΧΚΦ χρειάζεται 200.000 ευρώ για να λειτουργεί. Από τα εισιτήρια εισπράξαμε πέρυσι τις 60.000 ευρώ, άρα η Περιφέρεια πρέπει να εξασφαλίσει το υπόλοιπο για να μπορεί να λειτουργεί ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής», σημειώνει ο ίδιος.

«Την περίοδο των γιορτών το ΧΚΦ είχε επισκέψιμότητα, αν και είχε λίγο χιόνι, και εκτιμώ ότι η μείωση στην τουριστική κίνηση ήταν περίπου 5-10%. Ωστόσο το στοίχημα που κερδίσαμε πέρυσι με την αύξηση της τουριστικής κίνησης καθόλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, φέτος έχει ματαιωθεί και υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό», επισημαίνει ο κ. Καλλίας. Στον αντίποδα βέβαια σε επίπεδο αποτελεσμάτων είναι η Ονειρούπολη που έκλεισε την πιο επιτυχημένη της χρονιά με ρεκόρ επισκεψιμότητας και κάλυψη 90-95% όλο το 15νθήμερο για τα ξενοδοχεία της πόλης.

Πάντως, αναφορικά με το ΧΚΦ και την προοπτική αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, όπως είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν, τα πράγματα είναι αβέβαια και γίνονται ακόμη πιο απαισιόδοξα με την τροπή που έχουν πάρει. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας απέρριψε κονδύλι 24.000 ευρώ για τη συντήρηση του λιφτ, οπότε οι υποδομές δεν εκσυγχρονίζονται, ενώ και η πρόταση 1,5 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου που είχε κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο για χρηματοδότηση δεν είχε τύχη. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τη χρηματοδότηση, αλλά και να αποφασίσει μέχρι ποιού σημείου θα επιχειρήσει την ανάπτυξη του εν λόγω τουριστικού προορισμού και βέβαια να αναλάβει και την ευθύνη γι’ αυτό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …