Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ξεσηκώθηκαν οι κτηνοτρόφοι του Σελέρου για την παραχώρηση γης

Ξεσηκώθηκαν οι κτηνοτρόφοι του Σελέρου για την παραχώρηση γης

0
skandalidis_paraxorisi_gis-empros

Υποστηρίζουν ότι η έκταση που δόθηκε αποτελεί το μοναδικό χώρο βοσκής για τα 3.000 ζώα της περιοχής

Δηλώσεις συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους από Παυλίδη και Τσιτιρίδη. Ψήφισμα θα ζητήσει από το δήμο Αβδήρων η μείζονα αντιπολίτευση

Έντονα διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι του οικισμού Σελέρου για την παραχώρηση 70-80 στρεμμάτων δημόσιας γης στην περιοχή, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος παραχώρησης δημόσιας γης σε νέου ακτήμονες και επιστήμονες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή, αφού η έκταση που παραχωρήθηκε αποτελεί το μοναδικό χώρο βοσκής για τα πάνω από 3.000 ζώα της περιοχής.

Στηρίζει ο Γ. Παυλίδης τους κτηνοτρόφους
Με σκληρή γλώσσα αναγάγει σε νέο μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος χαρακτηρίζει τη διαδικασία, αλλά και το στόχο της πρωτοβουλίας του ΥΠΑΑΤ ως «πολιτικομματική φιέστα» και αντιδρά για την «έξωση- καταστροφή» των κτηνοτρόφων του Σελέρου, οι οποίοι βάλλονται για να επωφεληθούν «2-3 επιλεγέντες».

Παρεμβάσεις υπέρ τους και από τον Γ. Τσοτιρίδη
Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε παρεμβαίνει και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος κάνει λόγο για οικονομική καταστροφή του συνόλου της κτηνοτροφικής δραστηριότητας της περιοχής, εξαιτίας της εν λόγω πρωτοβουλίας του υπουργείου.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας την κατάσταση, σημειώνει: «παρά το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι για χρόνια  πληρώνουν εκατό ευρώ ετησίως ο καθένας, τόσο στην πρώην Κοινότητα όσο και μετέπειτα στο Δήμο Σελέρου για χρήση βοσκότοπου του συγκεκριμένου χώρου, σήμερα δεν αναγνωρίζεται ο συγκεκριμένος χώρος ως βοσκότοπος από την Πολιτεία! Μάλιστα, με απόφαση της η Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Ξάνθης(αρ. πρωτ. 5363/29-10-2009) παραδέχεται ότι α) τα συγκεκριμένα 70-80 στρέμματα είναι βοσκότοπος τον οποίο επισκέπτονται περισσότερα από 2000 πρόβατα  β) επισημαίνει πως υπάρχει έντονος αναβρασμός μεταξύ των κτηνοτρόφων της περιοχής και έχει δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα στους κόλπους αυτής της παραγωγικής τάξης. Αποκορύφωμα των παραπάνω η απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρ. πρωτ. 870 της Δ/νσης Πολιτικής Γης, Τμήμα Γεωργικής & Κτηνοτροφικής  Αποκατάστασης) του Μαρτίου 2010, στην οποία φαίνεται πως σε προσφυγή του πρώην Δήμου Σελέρου και 21 κτηνοτρόφων της περιοχής, ακυρώνεται  παραχώρηση κοινόχρηστου τεμαχίου 4000 τ.μ. σε κάτοικο του Σελέρου, για ανέγερση μόνιμων σταβλικών εγκαταστάσεων για την εκτροφή 40 αγελάδων. Βέβαια, η εν λόγω έκταση είχε παραχωρηθεί, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (αρ. πρωτ. 11524/29-12-2009), για την ως άνω χρήση, καταλήγοντας ωστόσο στην παραδοχή, μετά και την απόφαση της Υπουργού, πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο τελευταίος εναπομείνας  βοσκότοπος του οικισμού Σελέρου με κίνδυνο να καθίσταται δύσκολη η επιβίωση των υφιστάμενων κοπαδιών!».
Πάνω σε αυτά ο κ. Τσιτιρίδης σχολιάζει ότι δημιουργείται ένα σαφές αντικίνητρο για την παραμονή των νέων στην ύπαιθρο και την ενασχόληση με την κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα. Ενημερώνει επίσης, την πρόθεση της δημοτικής παράταξης να ζητήσει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την έκδοση ψηφίσματος, αλλά και την ενεργοποίηση του δήμου προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων του Σελέρου. Μάλιστα, επιτίθεται καυστικά στον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη, αλλά και τους αιρετούς της περιοχής και με αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού αναρωτιέται: «τελικά μήπως σε αυτή τη χώρα που έχει περιέλθει στη σημερινή δύσκολη οικονομική θέση, κάποιοι ‘δήθεν αρμόδιοι’ είναι  ικανοί μόνο για να παίζουν ή να παρακολουθούν τάβλι;».

Επ’ ευκαιρία και το όραμα της παράταξης Τσιτιρίδη
Με την ευκαιρία της ανάδειξης του ζητήματος, ο κ. Τσιτιρίδης, προβαίνει και σε μία παρουσίαση εν γένει του οράματος της παράταξης για την οργάνωση και τόνωση των πλεονεκτημάτων του δήμου, αναφέροντας: «εμείς οραματιζόμαστε έναν Δήμο Αβδήρων με πρότυπα αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες στο Σέλερο, στη Γενισέα και σε άλλους οικισμούς με προϊόντα ονομασίας προελεύσεως, με ενασχόληση των δημοτών σε δυναμικές καλλιέργειες και τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τη δημιουργία θερμοκηπίων με χρήση της γεωθερμίας και την ενημέρωση τους με ηλεκτρονικούς πίνακες, τοποθετημένους στους περισσότερους οικισμούς, για τις τιμές αγοράς και πώλησης των προϊόντων τους ζωντανά σε όλο τον κόσμο.
Εμείς οραματιζόμαστε να σφύζουν από ζωή τα Ιαματικά Λουτρά της Γενισέας στην Ποταμιά και να υπάρχει ήπιας μορφής οικιστική ανάπτυξη (κατασκευή μπανγκαλόους) σε δημοτικές εκτάσεις στο Μυρωδάτο, καθώς και να ενισχυθεί ο αγροτικός, θρησκευτικός και εναλλακτικός τουρισμός.
Εμείς οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός χώρου – θόλου στα πρότυπα του Πλανητάριου (Ευγενίδειο Ίδρυμα) και του  Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στον οικισμό των Αβδήρων πλησίον του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου, με τη βοήθεια των επιστημόνων του Πολυτεχνείου, μέσω ένταξης του σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.  Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα τόσο στον εντόπιο πληθυσμό όσο και στους τουρίστες, για εικονική περιήγηση στα Αρχαία Άβδηρα και στην εποχή του Δημόκριτου, προκειμένου να γνωρίσουν  την Αρχαία Ελλάδα(και ειδικότερα το Δήμο μας), τους μεγάλους φιλοσόφους της, τον πολιτισμό της και να τα συγκρίνουν με το σήμερα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…