Σχόλια 31/01/2012

0

Κάποτε οι 300 πέθαναν για την Ελλάδα, τώρα η Ελλάδα πεθαίνει για τους 300

 

 

Αν έχεις τέτοιους γείτονες…

 

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ σε συνέντευξή του στην γερμανική έκδοση των Financial Times έκανε υποδείξεις στην Ελλάδα να καταργήσει τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας ενώ ταυτόχρονα προέβαλε ως παράδειγμα περιορισμού του χρέους τη χώρα του.

Ο κ.Πλεβνέλιεφ υποστήριξε ότι η Βουλγαρία προχώρησε σε γρήγορες και ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος από το 100% του ΑΕΠ την προηγούμενη δεκαετία να φθάσει σήμερα στο 16%.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την “κουλτούρα σταθερότητας” της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και να δηλώσει πίστη ότι “η Γερμανία θα μας οδηγήσει σε μια πολύ πιο ισχυρή Ευρώπη”.

Η Βουλγαρία, μία χώρα που μπήκε στην Ε.Ε. μετά από προσπάθειες και στήριξη από την Ελλάδα, στρέφεται άλλη μια φορά, με το που της δίνεται η ευκαιρία εναντίον μας. Άραγε για ποιο λόγο η χώρα μας στήριζε την είσοδό της στην Ε.Ε.; Για να απογυμνωθεί η βόρεια Ελλάδα από βιοτεχνίες και εργοστάσια; Για να κλείσουν χιλιάδες καταστήματα στην παραμεθόριο και να διακινούνται ελεύθερα οι Βούλγαροι μαφιόζοι και ζητιάνοι στη χώρα μας;

Γιατί σύμμαχός μας δεν ήταν ποτέ, με τη Γερμανία ήταν πάντα και εναντίον της Ελλάδας…

K.K.

 

 

Στον πάγο ο «γάμος» EurobankAlpha bank

 

Οι ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο και στο πολιτικό σκηνικό παγώνουν και την επικείμενη συγχώνευση των δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών, Eurobank – Alpha bank, μέχρι την ολοκλήρωση του PSI.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι δύο τράπεζες σύμφωνα με τις οποίες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παρέχουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη της συγχώνευσης και επιφυλάσσονται να επανέλθουν με νεώτερη ανακοίνωση όταν υπάρχουν οριστικά δεδομένα.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν τρικυμία στο ΧΑ με την αγορά να αλλάζει πρόσημο τρεις φορές προδίδοντας την έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση του deal το οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση αν και νομικά έχει ολοκληρωθεί μετά και από την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Κάτι κέρδισε και η Ξάνθη

 

Ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, με πολλές παρουσίες υπουργών και εκπροσώπων όλων των κομμάτων εκτός από τους δεκάδες αυτοδιοικητικούς άρχοντες απ’ όλη τη χώρα.

Ήταν παράλληλα και μια ευκαιρία για να προβληθεί η Θράκη αλλά και να κυκλοφορήσει και λίγο ζεστό χρήμα στις παγωμένες οικονομικά ημέρες που διάγουμε.

Κι από αυτό επωφελήθηκε και η Ξάνθη καθώς τα ξενοδοχεία της Κομοτηνής δεν ήταν αρκετά να φιλοξενήσουν όλους τους συνέδρους. Έτσι αρκετοί διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Ξάνθης και περιηγήθηκαν με την ευκαιρία στην παλιά πόλη, στις ταβέρνες και τα κουτούκια της.

Μάλιστα κάποιος δήμαρχος του νομού «τραπέζωσε» συναδέλφους του σε γνωστή ταβέρνα της πόλης, προβάλλοντας την ξανθιώτικη φιλοξενία και τις νοστιμιές του τόπου μας.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι, που επισκέπτονταν πρώτη φορά την Ξάνθη, ενθουσιάστηκαν από τις ομορφιές της και δεσμεύτηκαν να μας ξαναεπισκεφθούν σύντομα με τις οικογένειές τους.

Έστω και από καραμπόλα, κάτι κέρδισε και η Ξάνθη από το συνέδριο της ΚΕΔΕ…

 

 

Η ελληνική ανικανότητα και η γερμανική αμετροέπεια

 

Η ανικανότητα που έχουν επιδείξει οι ελληνικές κυβερνήσεις τα δύο τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στην κόψη του ξυραφιού τις σχέσεις μας με τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως με την Γερμανία.

Μπορεί οι περισσότεροι σήμερα να συμφωνούν, εντός και εκτός χώρας, ότι το μνημόνιο ήταν λάθος όμως επίσης είναι κοινή αποδοχή ότι δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο επιλεκτικά.

Ποτέ δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις, δεν έκλεισαν άχρηστοι φορείς, δεν πιάστηκαν φοροφυγάδες. Το μόνο που έγινε ήταν να κόβονται μισθοί και συντάξεις και να αυξάνουν οι φόροι κατ’ επιλογή των κυβερνώντων. Δεν ήταν οι περικοπές αυτές αυστηρές επιταγές της τρόικας όπως μας τις παρουσίαζαν θέλοντας να κρύψουν την ανικανότητά τους ή μάλλον την έλλειψη θέλησης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Κι έχουμε έτσι φτάσει στο σημείο να εξαντλήσουμε την υπομονή των ευρωπαίων εταίρων μας, που μας ζητούν κάθε φορά και περισσότερα «ισοδύναμα» όπως λέγονται μέτρα και συνεχίζεται η ισοπέδωση των πιο αδύναμων.

Επιπλέον έχουμε εξωθήσει τους Γερμανούς, που βλέπουν ότι υποχρεώνονται διαρκώς να βάζουν το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων τους, σ’ αυτή την άνευ προηγουμένου, απαράδεκτη απαίτηση να παραχωρήσουμε την κυριαρχία μας σε ξένο επίτροπο.

Θυμίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο άλλες εποχές και εγείροντας αντιγερμανικά ανακλαστικά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ενώ μπαίνει σε δοκιμασία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εξήντα χρόνων.

 

 

Προφητικά λόγια

 

Για το μεγάλο μας σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο έχουν γραφεί πολλά κι έχουν γίνει πολλά αφιερώματα και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ από την ημέρα του θανάτου του. Αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων και κυρίως των νεότερων, το έργο του είναι σχεδόν άγνωστο.

Από τα πολλά λοιπόν που έχουν ειπωθεί και γραφτεί αυτές τις ημέρες έχουν ξεχωρίσει  τα προφητικά λόγια του (δια στόματος Θανάση Βέγγου) «Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός…» που είχε δημοσιεύσει και η Εφημερίδα μας την επομένη του θανάτου του.

Η συγκεκριμένη σκηνή από την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» με το μονόλογο του Θανάση Βέγγου έχει συγκινήσει κι έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στα νέα παιδιά και μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης  προωθείται από τον ένα στον άλλον.

Είναι λόγια πικρά, που προβλημάτισαν και ταρακούνησαν πολλούς.

Ίσως επειδή συνειδητοποιούν ότι και οι ίδιοι συμβάλουν σ’ αυτόν τον θάνατο του λαού μας που προφήτευσε ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, με τη χρήση των greeklish αλλά και με την απομάκρυνσή τους από το έργο όλων των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων, ποιητών, σκηνοθετών και συνθετών.

Μακάρι ο προβληματισμός αυτός να γίνει σκέψη και αλλαγή στάσης…

 

 

Αντεπίθεση Χρυσοχοΐδη

 

Στα εσωκομματικά «μύρια όσα» άκουσε επειδή παραδέχτηκε ότι δε διάβασε το Μνημόνιο, απάντησε με αιχμές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάνοντας λόγο για «υποκριτές» και για «εύκολο ανάθεμα» που βρήκε τρόπο και αναδείχθηκε μετά την επίμαχη δήλωσή του. Ονομαστικά δε, αναφέρεται στον Σπύρο Βούγια, που ήταν μαζί στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη και του θυμίζει «τους εξοντωτικούς εργασιακούς ρυθμούς, (…), τις συνεχείς συσκέψεις μέχρι αργά τη νύχτα στο υπουργείο. Κι αν έχει ξεχάσει όλα αυτά, δεν μπορεί να μη θυμάται την εφιαλτική 5η Μαΐου, ακριβώς μια μέρα πριν από την ψήφιση του μνημονίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος…».

Ωστόσο, μάλλον και ο ίδιος δε μπορεί παρά να συνειδητοποίησε ότι η προσπάθεια να απαλλαγεί ή να μετριάσει τις ευθύνες του τώρα (συμπτωματικά) του έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Άλλωστε, η υπογραφή και άρα η ευθύνη έχει ακριβώς το ίδιο βάρος όσο αμελείς ή επιπόλαιοι παρουσιάζονται κάποιοι.

Ε.Δ.

 

 

Το βιολί βιολάκι

 

Μπορεί για την πλειονότητα των πολιτών να φαίνεται ανήκουστο και τραγικό, ωστόσο φαίνεται ότι στα κλειστά γραφεία των κομμάτων το προεκλογικό πάρτι έχει ξεκινήσει, από εκεί ακριβώς που σταμάτησε τον Οκτώβρη του 2009. Αλισβερίσια επαγγελματιών πολιτικών, συνδικαλιστών και παρατρεχάμενων, κάπως έτσι.

Κι όχι ότι το κρύβουν. Οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ δε μπορούν και να θέλουν, δεν κρατιούνται. Στη Νέα Δημοκρατία, ξεκίνησαν όπου σταθούν και όπου βρεθούν να κάνουν εξαγγελίες και να ανακοινώνουν προεκλογικές δεσμεύσεις με τον αέρα του νικητή. Στην Αριστερά πάλι, παρασύρθηκαν από τη δημοσκοπική ενίσχυση και θεωρούν ότι η κοινωνία αναγνωρίζει την κόπους τους.

Κανείς δε νοιάζεται για την εξευτελισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, την απόγνωση και την αίσθηση ότι πλέον κανείς δεν τους εκφράζει γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί στα «μάτια» τους. Άρα το ερώτημα από τώρα μπορεί να τεθεί με απόλυτη βεβαιότητα για την… αβεβαιότητα της απάντησης: «τι θα αλλάξουν τελικά προς το καλύτερο οι επικείμενες εκλογές;»

Ε.Δ.

 

 

«Καβγαδάκι»

 

Δεν κατάλαβα αν ο Σωκράτης Ξυνίδης εκφράζει εκνευρισμό ή…παράπονο στην πρόσφατη ανάρτησή του στο προσωπικό τους ιστολόγιο, όπου γράφει: «Καλά ρε παιδιά γιατί με ρωτάτε τι έγινε τελικά με το τελωνείο του Πόρτο-Λάγος; Δεν το έλυσαν το θέμα ο Γιαννακίδης με τον Τσολακίδη που κατέβηκαν στην Αθήνα στον Παντελή Οικονόμου;». Τον πείραξε που ενώ ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το διευθέτησε το θέμα με τον υφυπουργό πήγαν να το διαβεβαιώσουν στην Αθήνα και οι δύο «σύντροφοί του». Τι έγινε δεν τον ρώτησαν; Ή δεν τον πίστεψαν;

Πάντως, το Σωκράτη Ξυνίδη δε φαίνεται τελικά και πολύ να τον νοιάζει η βεβιασμένη «εικόνα ενότητας και ομοψυχίας στο ΠΑΣΟΚ», που τους «πιπιλίζουν» τα αυτιά να κρατήσουν, ενώ η εσωκομματική αναταραχή «δε μαζεύεται» με τίποτα

Ε.Δ.

 

 

«Έκρηξη» εγκληματικότητας

 

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αλλά και μέχρι τη χθεσινή ημέρα παρουσιάστηκε στην περιοχή μία «έκρηξη εγκληματικότητας» με τέσσερις συλλήψεις για ναρκωτικά τις τελευταίες μέρες και βέβαια την πρόσφατη έκρηξη στο ΑΤΜ της Σμίνθης, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές, αλλά και περαιτέρω προβλήματα στους κατοίκους του οικισμού, αφενός διότι «έσπασε» το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους, όπως λένε οι ίδιοι, αλλά και διότι μένουν, πρόσκαιρα ή μόνιμα χωρίς ΑΤΜ.

Ιδιαίτερα σημαντική αναδεικνύεται η επιτυχία της αστυνομίας στην περίπτωση του 37χρονου και διατηρούσε στο σπίτι του, ούτε λίγο ούτε πολύ, «κάβα» με κάθε είδους ναρκωτικά.

Ε.Δ.

 

 

Το στοίχημα της αυτοδιοίκησης

 

Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Κ. Ασκούνη, προέδρου της ΚΕΔΕ στο πρόσφατο συνέδριο για τις κοινωνικές δράσεις των δήμων, ελέω κρίσης. Το περιεχόμενό της παρατίθεται παρακάτω, ωστόσο πρώτα δύο σχόλια: α) φυσικά όλοι δεν έχουν ανταποκριθεί το ίδιο, ούτε με τον ίδιο ζήλο, ούτε με την ίδια αποτελεσματικότητα και β) αυτό λοιπόν είναι το στοίχημα και η ευκαιρία των δήμων που ελέχθη πολλάκις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ας αποδίξει η ίδια η Αυτοδιοίκηση τον κομβικό ρόλο και τη σχέση της με τον πολίτη.

Ο κ. Ασκούνης είπε: «παράλληλα οι Δήμοι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν αναπτύξει επιπλέον δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπου κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν ότι ορίζουν ένα εθνικό πλαίσιο αποκεντρωμένης λειτουργίας κοινωνικών υπηρεσιών, όπως:

• Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση απόρων, φτωχών και αστέγων με την παροχή συσσιτίων, τροφίμων, ρούχων, φαρμάκων, είτε κατά περίπτωση χρηματικών βοηθημάτων, κ.ά.

• Δημοτικά Ιατρεία – Εθελοντική Αιμοδοσία.

• Προγράμματα για την αγωγή της υγείας και την προαγωγή της υγείας.

• Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

• Δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (γυναίκες – θύματα βίας – κακοποίηση παιδιών, κ.ά.)».

Ε.Δ.

 

 

Απίστευτο κι όμως αληθινό..

Στη χώρα μας που είναι γεμάτη ελαιόδεντρα…εισάγουμε λάδι από τη Γερμανία που δεν έχει ούτε ένα…ελαιόδεντρο! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία η Ελλάδα μέσα στο 2010 ξόδεψε 1,5 εκατ. ευρώ για να εισαγάγει γερμανικό ελαιόλαδο. Αν και εξάγουμε χιλιάδες τόνου ελαιόλαδου στο εξωτερικό, είναι γεγονός ότι αδυνατούμε να καλύψουμε την εσωτερική ζήτηση στο σύνολό της, καλύπτοντας την κατανάλωση ελαιόλαδου μέσω εισαγωγών. Καλά να εισάγουμε αυτοκίνητα αφού δεν έχουμε αυτοκινητοβιομηχανία αλλά λάδι!!

Και μετά θέλουμε να σηκώσουμε κεφάλι…

Μ.Ξ.

 

 

Περί «κουρέματος» και «κομμωτών»

Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» στο Επιμελητήριο. Τους ήρθε ειδοποίηση από την ΤτΕ ότι οι καταθέσεις τους «κουρεύονται» σε ποσοστό 61% και από 152.000 έχουν τώρα 59.000. Να σημειώσουμε ότι τα λεφτά αυτά είναι από εισφορές των μελών και χρησιμοποιούνται για τα έξοδα μισθοδοσία των υπαλλήλων. Δηλαδή το κράτος βάζει χέρι στις καταθέσεις των Ν.Π.Δ.Δ. την ίδια στιγμή που το Επιμελητήριο ως φορέας δεν έχει κρατική επιχορήγηση. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν έγινε «κούρεμα» και σε καταθέσεις άλλων Ν.Π.Δ.Δ.

«Κούρεμα» στους μισθούς , «κούρεμα» στις καταθέσεις …γενικά είναι η εποχή του κουρέματος και μάλιστα με την …ψιλή!

Όμως κάποτε πρέπει και οι …κομμωτές (πολιτικοί και όσοι μας έφτασαν εδώ) να κουρέψουν και αυτοί τα κεφάλια τους ή να τα …κόψουν καλύτερα!!!

Μ.Ξ.

Σε δυο κομμάτια η ΑΤΕ;

Ένα νέο σχέδιο για την ΑΤΕ επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου πρόκειται να …σπάσει στα δύο η Αγροτική Τράπεζα. Το σενάριο προβλέπει διαχωρισμό του δανειακού χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ σε δυο και κομμάτια, ένα «υγιές» κι ένα «τοξικό». Για το μεν υγιές θα αναζητηθεί νέα «στέγη», με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ως πιθανότερη αυτή της Εθνικής η οποία, ως ημικρατική αλλά όχι δημόσια τράπεζα. Όσον αφορά το λεγόμενο «τοξικό» κομμάτι θα  ακολουθηθεί η λύση της εκκαθάρισης ενώ πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει η διαγραφή δανείων κάτι που σαφώς ενδιαφέρει , μεταξύ άλλων, παραγωγούς και συνεταιρισμούς που έχουν οφειλές προς την τράπεζα.

Το σενάριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα –δεδομένου και του τελεσιγράφου της τρόικας για «συγκεκριμένο σχέδιο που να αφορά την ΑΤΕ» μέχρι το τέλος Μαρτίου- και όλα (ανάμεσά τους και η Αγροτική όπως τη γνωρίζουμε σήμερα…) αναμένεται να έχουν τελειώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Θα προλάβει να πουλήσει τη ΣΕΚΑΠ και τις άλλες θυγατρικές της; Ιδού το ερώτημα.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…