Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το κρύο «ξυρίζει» στην Ξάνθη

Το κρύο «ξυρίζει» στην Ξάνθη

0
pagetos-empros

Δεν μας έφτανε ο παγετός έχουμε και τους δυνατούς ανέμους που κάνουν πιο «σκληρό» το κρύο

«Ανεμοδαρμένη» πόλη. Οφείλεται στην γεωμορφολογία της που είναι ευνοϊκή για τη δημιουργία αέριων μαζών. Προσοχή στις μετακινήσεις! 

Στον… πάγο,  κατά κυριολεξία, βρίσκεται ο νομός μας εδώ και μια βδομάδα και το δριμύ ψύχος πρόκειται θα συνεχιστεί και την εβδομάδα που διανύουμε με κάποια σημάδια βελτίωσης από το Σάββατο. Το κύμα ψύχους που γίνεται πιο αισθητό και «τσουχτερό» από τους δυνατούς βόρειους ανέμους ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη και τόσες μέρες τώρα ο υδράργυρος σχεδόν έχει κολλήσει σε υπό τους μηδενός θερμοκρασίες και μόνο το μεσημέρι που έχει και ηλιοφάνεια φτάνει με θετικό πρόσημο στους 1 – 2 βαθμούς!

«Ανεμοδαρμένη» Ξάνθη
Δεν πρόκειται για κάποιο μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ (κατά το «Ανεμοδαρμένα ύψη») αλλά για μια ιδιόμορφη κλιματική πραγματικότητα που αποτελεί σήμα κατατεθέν την πόλης μας και όπως μας εξηγούν ειδικοί οφείλεται στην γεωμορφολογία της που είναι ευνοϊκή για τη δημιουργία αέριων μαζών.  Οι δυνατοί άνεμοι πάντα «έδερναν» την Ξάνθη δημιουργώντας ένα «σκληρό και τσουχτερό» κρύο που νιώθει κανείς ότι τον «τρυπάει» δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ότι η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη απ’ αυτή που δείχνει το θερμόμετρο.

Δείκτης αίσθησης…
Αυτό το φαινόμενο καταμετράται από έναν άλλο δείκτη θερμοκρασίας, το δείκτη  αίσθησης που έχει γίνει αποδεκτός από τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή μπορεί το θερμόμετρο να δείχνει -3 και η θερμοκρασία που αισθάνεται το ανθρώπινο σώμα να είναι αυτή των – 10. Σ’ αυτό συμβάλλουν οι δυνατοί άνεμοι που δημιουργούν αυτή την αίσθηση. Γι αυτό ακούμε συχνά για «μαλακό κρύο» στους -20 και για «σκληρό κρύο» στους  – 3!  Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με μελέτες η Ξάνθη παλιότερα είχε μεν δυνατούς ανέμους – λέγεται ότι το κλίμα είναι διαφορετικό μετά τον Νέστο –  αλλά το κλίμα της ήταν ξηρό και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται υγιεινό. Τα τελευταία όμως χρόνια και ιδιαίτερα μετά την δημιουργία του φράγματος στον Θησαυρό τα επίπεδα της υγρασίας έχουν αυξηθεί πολύ και αυτό επιβαρύνει το κλίμα.

Η έκρηξη στον ήλιο τον Νοέμβρη ζέστανε τη γη
Βρισκόμαστε ακριβώς στο καταχείμωνο με παρατεταμένη περίοδο παγετού και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο χειμώνας θα κορυφωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Γενικά σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία ο χειμώνας χαρακτηρίζεται πολύ βαρύς, όμως αν δεν τελειώσει δεν μπορεί να μετρηθεί στατιστικά.  Μπήκε βιαστικά από τον Οκτώβρη και το μόνο «γελαστό» του πρόσωπο έγινε αισθητό το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβριου (20 Νοεμβρίου). Οι επιστήμονες το αποδίδουν σε έκρηξη στον ήλιο που ανέβασε τα επίπεδα θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα της γης. Έτσι στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είχαμε ένα …κύμα ζέστης και πολύ καλές για την εποχή θερμοκρασίες.

«Παγίδα» ο παγετός
«Παγίδα» για τους οδηγούς και τους πεζούς αποτελεί ο «παγετός» στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Για το λόγο αυτό το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης εφιστά την προσοχή στους πολίτες και δίνει οδηγίες  γιατί υπάρχει μεγάλη ολισθηρότητα. Να σημειώσουμε ότι σ’ όλο το νομό μας υπάρχει μόνο παγετόε και όχι χιονόπτωση όμως οι θερμοκρασίες στα ορεινά φτάνουν ή ξεπερνούν την νύχτα του -10 βαθμούς.

Προσοχή στις μετακινήσεις
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε με αυτοκίνητο. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και φροντίστε να διαθέτετε  αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν μετακινείστε πεζοί, φορέστε κατάλληλα παπούτσια και φανείτε προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, των πεζοδρομίων κ.λπ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …