Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απογραφή για 3.000 προνοιακά επιδόματα στην Ξάνθη

Απογραφή για 3.000 προνοιακά επιδόματα στην Ξάνθη

0

Πανελλαδική απογραφή από 1.2 έως 16.3 για τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Παροχών

Σε πορεία μείωσης οι δικαιούχοι του νομού Ξάνθης από το 2008 κι έπειτα. Οι περισσότεροι ανήκουν στις κατηγορίες απροστάτευτων ανηλίκων και βαριών αναπηριών

Σε απογραφή καλεί τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων το Υπουργείο Υγείας, με κατεπείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να συσταθεί το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Παροχών και με απώτερο σκοπό βέβαια, να υπάρξει ένα «ξεκαθάρισμα», αφού όσοι δεν προσέλθουν δε θα τους χορηγείται επίδομα εφεξής. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου η απογραφή δεν περιλαμβάνει στάδιο εκ νέου αξιολόγησης της ιατρικής γνωμάτευσης, βάσει της οποίας δικαιούνται το επίδομα, παρά απλή χορήγηση των δικαιολογητικών για να συνεχιστεί η παροχή των επιδομάτων μέσω του ενιαίου μητρώου.
Η απογραφή που θα πραγματοποιηθεί από 1 Φεβρουαρίου έως τις 16 Μαρτίου, μέσω των ΚΕΠ, αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα.
Στο νομό της Ξάνθης, και σύμφωνα με τα στοιχεία της οικείας υπηρεσίας του δήμου Ξάνθης –ο οποίος ανέλαβε την αρμοδιότητα της Κοινωνικής Πρόνοιας με τον Καλλικράτη- οι δικαιούχοι ξεπερνούν τους 3.000 και είναι αυτοί που θα κληθούν να απογραφούν.

Σε πορεία μείωσης οι δικαιούχοι της Ξάνθης
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα και αναλυτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Ξάνθης, παρατηρείται μία πτωτική τάση του αριθμού των δικαιούχων, κυρίως μετά το 2008 και μέχρι την προηγούμενο χρονιά. Συγκεκριμένα, το 2005 ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ήταν 3.937, το 2006 ήταν 3.874, το 2007 ήταν 3.776, το 2008 έφτασε τους 3.848 και στη συνέχεια ακολούθησε μία συνεχιζόμενη πτωτική πορεία με 3.529 δικαιούχους το 2009, 3.552 δικαιούχους το 2010 και 3.147 το 2011, χρονιά κατά την οποία το συνολικό ποσό που αποδόθηκε για κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα ξεπέρασε τα 8,7 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το τελευταίο δίμηνο του 2011, για το οποίο ακόμη εκκρεμεί η πληρωμή των δικαιούχων από το ΥΠΕΣ, μέσω του δήμου.

Μείωση στα απροστάτευτα παιδιά και τις βαριές αναπηρίες
Παρατηρώντας ανά κατηγορία τα επιμέρους στοιχεία των μηνιαία δικαιούχων, φαίνεται ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των απροστάτευτων ανηλίκων, οι οποίοι από 1.226 το 2005 έφτασαν τους 782 το 2011. Επίσης, μειωμένος είναι ο αριθμός των ατόμων με βαριές αναπηρίες, οι οποίοι αν και αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, έφτασαν το 2011 τους 1.356, μετά από μία ξαφνική εκτόξευση δικαιούχων το 2008 (2.112), που σταδιακά υποχώρησε τα επόμενα χρόνια.
Ακόμη, περιορίστηκε και ο αριθμός των κωφάλαλων και των τετραπληγικών δικαιούχων που κατά μέσο όρο το 20011 ήταν 79 και 47, αντίστοιχα. Τέλος, μειωμένος είναι και ο αριθμός των δικαιούχων ομογενών παλιννοστούντων, οι οποίοι από 250 το 2005, σήμερα (κατά Μ.Ο.) είναι 134 στο νομό.
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι ο συγκριτικός πίνακας των δικαιούχων ανά κατηγορία δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας, αφού στο διάστημα των 6 χρόνων, μεσολάβησαν ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές, αλλά και διαρθρωτικές  αλλαγές, που είχαν ως αποτέλεσμα να υποτονίσει η επιείκεια των προηγούμενων χρόνων και να υπάρξει μία πιο προσεκτική αξιολόγηση τόσο από την πλευρά των υγειονομικών επιτροπών, όσο και από τις ίδιες τις υπηρεσίες Πρόνοιας, που βρισκόταν σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση και υπέβαλαν ενστάσεις.

Ραγδαία αύξηση στα βοηθήματα στέγης, κίνησης και νοητικής καθυστέρησης
Παρόλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία της οικείας υπηρεσίας σκιαγραφούν με αποκαλυπτικό τρόπο τις τάσεις που επικρατούν στο νομό της Ξάνθης και δίνει μία σαφή εικόνα για το πού εντοπίζονται οι περισσότερες ανάγκες. Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα βοηθήματα στέγης, τα οποία ήταν μόλις 40 το 2005 και ακολουθώντας μία προοδευτική ανοδική πορεία έφτασαν πέρυσι τα 124. Ακόμη, ανοδική ήταν η πορεία και στα επιδόματα κίνησης που στο ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 78 από 47. Ακόμη, αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται στα επιδόματα για νοητική καθυστέρηση, όπου ο αριθμός αυξήθηκε από 154 (2005), σε 193 (το 2008) και σε 207 (το 2011).
Επιπλέον, ανοδική τάση ακολούθησαν οι κατηγορίες αιμολ. Αναιμίας με 47 δικαιούχους σήμερα (από 35 το 2005) και σπαστικών από 3 σε 6.
Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αριθμοί έχουν υπολογιστεί κατά μέσο όρο, αφού υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις ανά δίμηνο, παρόλο που οι ιατρικές γνωματεύσεις χορηγούνται επ’ αόριστο ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που τις περισσότερες φορές ορίζεται στα 3 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στους μηνιαία δικαιούχους και όχι τις έκτακτες κοινωνικές παροχές που χορηγούνται σε ειδικές περιπτώσεις και εφάπαξ.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών – ΣΤΗΡΙΖΩ ξεκινά τη συλλογή τροφίμων για τα Χριστούγεννα

Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκ…