Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Καλλικράτης 2 και κοινωνική αλληλεγγύη δήμων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Καλλικράτης 2 και κοινωνική αλληλεγγύη δήμων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

0
kede_synedrio-empros

Παρών ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης με Γεννηματά και Κουκουλόπουλο

Τέθηκαν τα προβλήματα των δήμων και αναδείχθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κομβικός μοχλός ανασυγκρότησης, υποστήριξης των πολιτών και ανάκαμψης της εμπιστοσύνης τους

Το πρώτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, με την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, της αναπληρωτή υπουργού Φώφης Γεννηματά, του υφυπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου και πλήθους αυτοδιοικητικών όλης της χώρας. Κρίσιμα θέματα που τέθηκαν ήταν τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα των δήμων, η συνεργασία με το υπουργείο για τον «Καλλικράτη ΙΙ», δηλαδή το νομοσχέδιο- «σκούπα» που θα τεθεί προς ψήφιση προσεχώς σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τον πρώτο χρόνος εφαρμογής του Καλλικράτη, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανασυγκρότηση της χώρας, την κατά τόπους ανάπτυξη, τη στήριξη των πολιτών μέσω δομών και δράσεων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, καθώς και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο εν γένει πολιτικό σύστημα.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι στο σύνολό τους αναφέρθηκαν στην παρούσα οικονομική συγκυρία, τα αίτια, τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις για το μέλλον, ενώ κανείς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό ρόλο των δήμων.

Κ. Ασκούνης: «η κυβέρνηση έχει ανάγκη να εμπιστευτεί τους δήμους»
Για την «αδήριτη ανάγκη η κυβέρνηση να εμπιστευτεί τους δήμους μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος χαρακτήρισε την αυτοδιοίκηση «φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου». Αναφέρθηκε στις οικονομικές εκκρεμότητες του ΥΠΕΣ κατά των δήμων σε συνδυασμό με τις περικοπές των πόρων και τα άλλα προβλήματα που, παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί υπόψη του υπουργείου, εμμένουν. Συγκεκριμένα βαρύτητα έδωσε, στην αδειοδότηση για τις λαϊκές αγορές, το συγκεντρωτισμό με την κατάργηση δημόσιων οργανισμών και φορέων, τη μη συμμετοχή των δήμων στο διορισμό διοικήσεων σε σημαντικές κρατικές δομές, καθώς και το «μπλοκάρισμα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο τόνισε ότι πρέπει να περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Τέλος, αναφερόμενος σε μια σειρά από κοινωνικές πρωτοβουλίες δήμων της χώρας (κοινωνικά παντοπωλεία, υποστηρικτικές δομές κλπ), σημείωσε: «πρότασή μας είναι η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και αλληλεγγύης, το οποίο να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αυτό να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ένα ταμείο το οποίο θα τροφοδοτείται από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και άλλους πόρους».

Γ. Πετρίδης: «δομημένο κράτος, ενεργή κοινωνία»
Τους σύνεδρους καλωσόρισε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει κοινή πρόθεση και προσπάθεια για ένα δομημένο κράτος, αλλά καιμία ενεργή και δρώσα κοινωνία.

Κ. Σημιτζής: «οι δήμοι από πεδίο πειραματισμών μετατράπηκαν σε εφαλτήριο της οικονομία»
Στο στοίχημα της δημιουργίας περιφερειακής συνείδησης έδωσε βαρύτητα ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σημιτζ΄ης, ο οποίοςσημείωσε ότι αυτό μπορεί να κερδηθεί στην ΑΜΘ, παράλληλα με άλλα στοιχήματα σ’ όλη τη χώρα ικανά να φέρουν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Οι δήμοι αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια. Ανταποκριθήκαμε με ζήλο στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για μείωση των σπαταλών. Εφαρμόσαμε τις εντολές και βελτιώσαμε τη λειτουργία μας. Από πεδίο πειραματισμών μετατρεπόμαστε σε εφαλτήριο της οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Σημιτζής, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία του Κέντρου  των κυβερνήσεων και της κρατικής διοικητικής μηχανής.

Α. Γιαννακίδης: «Εθνική αφύπνιση χωρίς μικροκομματική λογική»
Τους σύνεδρους στην ΑΜΘ καλωσόρισε και ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, που μίλησε για ιστορικές, φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, ενώ στη συνέχεια τόνισε την ευθύνη των αυτοδιοικητικών να συνειδητοποιήσουν το ρόλο και την ευθύνη τους, χωρίς να αναπαράγουν τον εμπαθή κομματικό πολιτικό λόγο, την εσωστρέφεια και την μεμψιμοιρία. Ακόμη, αναφέρθηκε στη δική μας Περιφέρεια λέγοντας ότι: «κατέχει διαχρονικά περίοπτη θέση στο βάθρο της κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας, της φτώχιας και της περιθωριοποίησης» και κάλεσε το σύνολο των συνέδρων σε εθνική αφύπνιση.

Μ. Καρχιμάκης: «Αυτοδιοίκηση: στοίχημα και εγερτήριο αισιοδοξίας»
Για το ρόλο που καλείται να παίξει η αυτοδιοίκηση στο νέο περιβάλλον μίλησε ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος τόνισε την κεντρική αποστολή της που θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση του δικτύου προστασίας αυτών που πλήττονται από την κρίση. «Θεωρώ, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί μέσα από ένα εγερτήριο οργανωμένης πολιτικής και κοινωνικής δράσης, να δημιουργήσει εστίες αισιοδοξίας απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, δίνοντας τέλος στην αβεβαιότητα που ταλανίζει την κοινωνία και την πατρίδα. Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα αυτή την κρίσιμη στιγμή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χ. Ζώης: «Θα επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση κράτους- πολίτη»
Για ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης κράτους- πολίτη και της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών, δημόσια διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στο Γ.Παπανδρέου με «πυρήνα» την εφαρμογή του Καλλικράτη, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ προς την Τ.Α., κυρίως όσον αφορά την θεσμοθετημένη απόδοση των οικονομικών στους δήμους στην ώρα τους και την προώθηση δημοκεντρικών προγραμμάτων, «δηλαδή ειδικών τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με δράσεις προσανατολισμένες στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την κρίση».

Ν. Σοφιανός: «Αποτελούν ‘φύλλο συκής’ οι κοινωνικές πρωτοβουλίες των δήμων»
«Η ΚΕΔΕ και οι δήμοι στο όνομα της κοινωνικής αλληλεγγύης διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην αντιμετώπιση άμεσα των ακραίων εκφράσεων που δημιουργεί η κυρίαρχη πολιτική. Οι πρωτοβουλίες για άστεγους και πεινασμένους γίνονται το «φύλλο συκής» μιας κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής, μιας βαρβαρότητας που δεν εξωραΐζεται με φιλανθρωπίες», σημείωσε εισαγωγικά ο Ν. Σοφιανός, μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, και συμπλήρωσε ότι: «σε συνθήκες κρίσης, όχι μόνο απαιτείται – επιβάλλεται κάθε πολιτική δύναμη να μιλήσει για τη στρατηγική της στόχευση για την άμεση πολιτική πρόταση διεξόδου – εξουσίας που έχει», παραθέτοντας τις βασικές προτάσεις του ΚΚΕ για κοινωνική λαϊκή συμμαχία, ανατροπή και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Φ.Κουβέλης: «η αυτοδιοίκηση είναι μέρος της λύσης»
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που παραβρέθηκε στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα των μέτρων του Μνημονίου δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, αλλά και στα προβλήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία, όπως είπε, αντιμετωπίστηκε με δογματισμούς, προχειρότητες και πολιτική ατολμία. «Το όραμα μας,  για ισχυρούς δήμους και αιρετή περιφέρεια, κινδυνεύει να φθαρεί από δογματισμούς, προχειρότητες, γραφειοκρατικές και κρατικίστικες αγκυλώσεις. Τα όποια θετικά βήματα κινδυνεύουν να μείνουν μετέωρα. Χρειαζόμαστε, χρειάζεστε, διαρκή αναθεώρηση ακόμα και στην εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής. Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει πως η αυτοδιοίκηση είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και έτσι πρέπει να πορευτεί», πρόσθεσε.

Δ. Δρίτσας: «οι δήμοι κρίνονται στη δράση, αλλά και στις συγκρούσεις»
Ο Δ. Δρίτσας, γραμματέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Σε όλο το προηγούμενο και σε όλο το επόμενο διάστημα ο ρόλος της κάθε Δημοτικής Αρχής δε θα κρίνεται απλά στην ιεράρχηση και τη σωστή επιλογή των λύσεων για τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, αλλά κύρια στις συγκρούσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει με την ασκούμενη πολιτική, με την κεντρική εξουσία, με τα μεγάλα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και με τα μικρά ιδιωτικά συμφέροντα και τις συνήθειες που παράγει ένα σάπιο, αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό πολιτικό σύστημα» και ανέφερε τους βασικούς άξονες δράσης για τους δήμους, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κοινωνική πολιτική, οι δράσεις μείωσης κόστους ζωής, η αναπτυξιακή πολιτική, η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και η συμμετοχή των πολιτών.

Τ. Γιαννίτσης: «Ύψιστη προτεραιότητα για την Τ.Α. οικοινωνικέςδράσεις»
Ο υπουργός Εσωτερικών από την αρχή της ομιλίας του σημείωσε τη βαρύτητα που δίνεται τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον πρωθυπουργό στην ανάγκη να ανάγει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις κοινωνικές δράσεις σε ύψιστη προτεραιότητα. Κάλεσε σε συστράτευση όλους τους αυτοδιοικητικούς, τονίζοντας εμφατικά ότι: «από σήμερα και για κάποιες εβδομάδες θα κριθούν οι κόποι γενεών και όποια πρόοδος έχουμε κάνει ως κοινωνία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες», ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση να χρειαστούν πρόσθετες προσπάθειες γιατί: «οι καταστάσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες». Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ εξήγησε ότι το υπουργείο επιδιώκει την ενίσχυση της διαδημοτικής, διαβαθμιδικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας, την βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης  των Δήμων και των Περιφερειών, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και αντιμετωπίζοντας παράλληλα θέματα του προσωπικού και των οικονομικών των ΟΤΑ, και τον εξορθολογισμό στο μέτρο του δυνατού των δαπανών.
Σχετικά με την αποστολή των δήμων στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ανέφερε τις ειδικότερες πρωτοβουλίες με κοινωνικοοικονομική δυναμική που συμπεριλαμβάνουν μια σειρά δράσεις, όπως :
Α) διασφάλιση της συνέχισης του προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι»
B) επανεκκίνηση του θεσμού της αυτεπιστασίας. 
Γ) λειτουργία του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας
Δ) επίλυση θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων
Ε) αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στην ουσιαστική ισότητα των Φύλων. 
Στ) θεσμική κατοχύρωση των Κοινωνικών Παντοπωλείων.

Τα ζητήματα των δήμων στο «μικροσκόπιο»
Στο συνέδριο επίσης τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ- ΟΤΑ Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος, ο πρόεδρος ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής, ο πρόεδρος της Επιτροπής οικονομικών ΚΕΔΕ, δήμαρχος Πλαστήρα  Δ. Τσιάντης, πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών
Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΚΕΔΕ, δ.σ. Αθηναίων Φώτης Προβατάς, ο δήμαρχος Λάρισας, επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στο δ.σ. της Κώστας Τζανακούλης και άλλοι που αναφέρθηκαν σε μια σειρά από επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…