Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χρονιά αγωνίας το 2011

Χρονιά αγωνίας το 2011

0
new_square-empros

Φλας μπακ στα σημαντικότερα γεγονότα της Ξάνθης υπό το βάρος του ταραγμένου εθνικού σκηνικού

«Λουκέτα», απολύσεις και ανεργία, σκάνδαλα στο ΙΚΑ και οι περιπετειώδης εκλογές στο ΕΒΕ, καθώς και η έντονη εγκληματικότητα σηματοδότησαν τη χρονιά που αφήνουμε πίσω    

Επιχειρώντας την επιτομή της χρονιάς που εκπνέει το «Ε» κάνει μια συνολική ανασκόπηση, εστιάζοντας στα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή στη πόλη και στο νομό, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, της σκληρής λιτότητας και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων του 2011.  
2011, με κομμένη την ανάσα…
Μια χρονιά αγωνίας ήταν αυτή που αφήνουμε πίσω, με το «πιστόλι στον κρόταφο» για την είσπραξη κάθε μίας από τις δόσεις του δανείου της τρόικας, με τις συνεχείς απεργίες και το λαϊκό ξεσηκωμό, με τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που στέρεψαν τον οικογενειακό «κορβανά» και τη διάχυτη αίσθηση ανασφάλειας και απαισιοδοξίας, που ήταν για πρώτη φορά τόσο έντονη και τόσο διευρυμένη στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, ήταν μια χρονιά πολιτικών ανακατατάξεων, που οδήγησαν στη σύσταση μιας ιδιότυπης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», αναδεικνύοντας την αδυναμία των ελλήνων πολιτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά και του πολιτικού συστήματος να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να εγγυηθεί σταθερότητα στη χώρα. Γι’ αυτό ήταν και μια χρονιά αμφισβήτησης. Στην αυγή του 2012 οι Έλληνες δοκιμάζονται και πληρώνουν τη στρεβλότητα που επιδεικνύει το σύστημα στη διαχείριση της οικονομικής πραγματικότητας, όπως αυτή καθορίστηκε από τους χειρισμούς των πολιτικών προσώπων. Όλα αυτά έκαναν το 2011 μια χρονιά πρωτοφανούς και μαζικής αντίδρασης που εκφράστηκε μέσω συνεχών κινητοποιήσεων, αλλά και με το κίνημα των «Αγανακτισμένων» που αποτέλεσε μία προσπάθεια να ακουστεί μια εναλλακτική φωνή έκφρασης, απογυμνωμένη από συνδικαλιστικές δυνάμεις και κόμματα.  
«Καταχνιά» στην Ξάνθη του 2011
Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και στη δική μας περιοχή, όπου τόσο το εργασιακό τοπίο, όσο και η κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, δέθηκαν άρρηκτα με αυτή την κοινή «μοίρα» των Ελλήνων. Για την Ξάνθη ήταν μια χρονιά, που συνεχίστηκε η αποβιομηχάνισή της, με επιχειρήσεις να κλείνουν και με τη λίστα των ανέργων του ΟΑΕΔ να φτάνει σε ύψη ρεκόρ. Πέρα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν άντεξαν το βάρος της κρίσης και απέλυσαν προσωπικό ή έβαλαν «λουκέτο», δίνοντας μια εικόνα ερημιάς ακόμη και στο κέντρο της πόλης, βαρύ ήταν το «πλήγμα» από το κλείσιμο μεγάλων εργοστασιακών μονάδων του νομού, με πρόσφατο παράδειγμα τη χαρτοποιία DIANA, που επί 30 χρόνια έδινε δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες. Σε ασφυκτικό κλοιό κινήθηκε και η αγορά της πόλης, αφού τα μέτρα λιτότητας, το «ψαλίδισμα» των μισθών και η παντελής απουσία οποιουδήποτε αναπτυξιακού εργαλείου καθήλωσαν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συρρικνώνοντας πολλές από αυτές σε οικογενειακές.  
Φλας στα γεγονότα
Απαριθμώντας τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης και του νομού σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο αναφέρουμε το σκάνδαλο με τα πλαστά ένσημα των οικοδόμων, αλλά και των συνταξιούχων των συνεταιριστικών εργοστασίων που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν την τοπική κοινωνία, καθώς η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στη Δικαιοσύνη. Την τοπική κοινωνία απασχόλησε επίσης η πορεία της διάσωσης της ΣΕΚΑΠ, περισσότερο με την αίσθηση του τελευταίου φρουρίου της άλλοτε βιομηχανικής Ξάνθης, αλλά και η αλλαγή ανακατατάξεων στην περιοχή, μετά τον Καλλικράτη, με την αποψίλωση της Σταυρούπολης, που οριστικοποιήθηκε με την κατάργηση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων και την υπολειτουργία του υποκαταστήματος της ΑΤΕ στην περιοχή.
Ωστόσο, στοιχείο της καθημερινότητας έφτασαν να αποτελούν οι συνεχείς κινητοποιήσεις, πορείες και απεργίες, όλων των κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που άλλοτε είχαν ισχνή συμμετοχή και άλλοτε συγκέντρωναν πρωτοφανή μαζικότητα, με κορυφαία την απεργία της 19ης Οκτωβρίου.
Μεγάλο μέρος του τοπικού δημόσιου διαλόγου κατέλαβε το ενδεχόμενο δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη, αλλά και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη διάσωση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του νομού, η οποία για όλη τη χρονιά βρισκόταν αδρανοποιημένη και μόλις στο τέλος πυροδότησε έναν «αγώνα δρόμου», απ’ όπου διαφάνηκαν οι θέσεις, οι προθέσεις και τα κίνητρα όσων ενεπλάκησαν σε αυτή την διαδικασία.
«Πολύ καλό για να είναι αληθινό» αποδείχθηκε το εγχείρημα της εταιρίας Δευκαλίων για την παραγωγή πράσινης ενέργειας μέσω μίας επένδυσης- μαμούθ στην Ξάνθη, η οποία εκτίναξε τις προσδοκίες, αλλά άφησε μια πικρή γεύση μετά την επί μακρόν απουσία της.
Σημαντικά γεγονότα για την πόλη αποτελούν επίσης οι εκλογές στο ΕΒΕ και οι εξελίξεις που ακολούθησαν, η άκαρπη προσπάθεια πεζοδρόμησης μέρους της Παλιάς Πόλης, η συζήτηση για την μεταφορά του Στρατοδικείου, η παρουσία του κινήματος των Αγανακτισμένων στην πλατεία, η καταδίκη των 11 δημοτικών συμβούλων για την υπόθεση της «Ξανθίππης», αλλά και –με μία νότα ευθυμίας- το κωμικοτραγικό σκηνικό που ακολούθησε την περίφημη δενδροφύτευση του δήμου Ξάνθης.
«Φάρος» που κατάφερε να αντισταθεί στο γενικότερο κλίμα της πραγματικής και ψυχολογικής ύφεσης είναι η λειτουργία του «Μονοπατιού της Ζωής», που όχι μόνο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ντόπιων καλλιτεχνών και ενεργών πολιτών, αλλά απέδειξε ότι η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργικότητα, ούτε άλλοθι για πολιτισμική ένδεια.
Η Ξάνθη ωστόσο, έχει πολλούς λόγους για να νιώθει υπερήφανη. Καθημερινοί άνθρωποι της πόλης μας έδωσαν και το 2011 δείγματα ανθρωπιάς, αλτρουισμού και εθελοντισμού, με τη δραστηριοποίησή τους είτε μέσα από συλλόγους, είτε σιωπηλά, είτε με αυτόνομες πρωτοβουλίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις.  
Έκρηξη εγκληματικότητας
Η Ξάνθη βέβαια έχει και έναν ακόμη λόγο να ανησυχεί κοιτώντας πίσω τη χρονιά που φεύγει. Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν το υλικό των αστυνομικών δελτίων με μια σειρά από συλλήψεις για ληστείες τραπεζών, κλοπές καταστημάτων και κατοικιών, μη νόμιμη μετανάστευση και διακίνηση ναρκωτικών. Τα περιστατικά που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη φρίκη και σοκ στην τοπική κοινωνία, ήταν οι δύο αυτοκτονίες στα Φίλια με διαφορά μηνών μεταξύ τους, ο βιασμός της 14χρονης από 3 συμμαθητές της στην ορεινή περιοχή, ο φόνος του Πακιστανού στη Γενισέα, η αυτοκτονίας της 44χρονης στην πόλη, ενώ ιδιαίτερα προβλημάτισαν η περίπτωση των λιμενικών που συνελήφθησαν με μεγάλη ποσότητα κάνναβης, αλλά και οι δύο πνιγμοί που σημειώθηκαν την περίοδο του καλοκαιριού στις ακτές του νομού.  
Η συντακτική ομάδα του «Ε»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι αλλαγές στην κυκλοφορία για τη διεξαγωγή του 10ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου

Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή …