Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Σκόντο» στους δήμους για τα ακίνητα

«Σκόντο» στους δήμους για τα ακίνητα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν οι δήμοι καλεί το υπουργείοΕσωτερικών να βάλουν «νερό στο κρασί τους» με το στανιό, αφού μεεγκύκλιό τουτους ζητά μείωση 20% στο ύψος των μισθωμάτων. Επισημαίνει ακόμη, ότιαπαγορεύεται και η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων μέχρι ταμέσα του2013 (συγκεκριμένα, μέχρι τις 30/6/2013). Το υπουργείο επικαλείται τιςεπικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες με αυτό τον τρόπο προφανώςεπιθυμεί ναμειώσει τις λειτουργικές δαπάνες του δήμων, όσο συμπιέζεται και το«ρευστό» πουφτάνει στα ταμεία των ΟΤΑ. Μάλιστα, η εκμίσθωση ακινήτων για πολλούςδήμουςαποτελεί σοβαρό αγκάθι, αφού πολλοί οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’και Β’βαθμού, ακόμη και στην Ξάνθη, έφταναν παλαιότερα να ξοδεύουν τεράστιαποσά γιαενοικίαση πολυτελών ή απλά «τσουχτερών» κτιρίων και χώρων, προκειμένουναστεγάσουν τις υπηρεσίες τους. Σήμερα, ακόμη και οι δήμοι που προσπαθούννακάνουν οικονομία, αντιμετωπίζουν σε κάποιες περιπτώσεις πρόβλημα, λόγωτηςαύξησης των υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων τους με τον Καλλικράτη, μεαποτέλεσμα νααναγκάζονται να «επεκτείνονται» και σε άλλους χώρους.
 
Τέσσερα ακίνητα νοικιάζει ο δήμος Ξάνθης
Στο δήμο της Ξάνθης σχετικό πρόβλημα δεν προέκυψε, αν και είναιεξαιρετικά περιοριστικός ο χώρος του δημαρχιακού μεγάρου, καθώςεπετεύχθησυμφωνία και παρέμειναν οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της ΚοινωνικήςΠρόνοιας στο κτίριο του Διοικητηρίου.
Ο δήμος Ξάνθης που μετά και την τελευταία μεταστέγαση, δεν νοικιάζειπλέον κανέναν παιδικό σταθμό, επιβαρύνεται με λειτουργικές δαπάνες καιενοίκιασε 4 περιπτώσεις και συγκεκριμένα για τα 2 ΚΕΠ του δήμου, στην οδόΣμύρνης καιτην οδό Αγίου Ελευθερίου, το Πολιτιστικό Κέντρο των Κιμμερίων, πουεξυπηρετείτις ανάγκες της δημοτικής κοινότητας, αλλά στηρίζει και τις δράσεις τωνπολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και το νέο Κέντρο Φροντίδας ΦτωχώνΟικογενειών και παιδιών στο Δροσερό.
«Εκεί που υπάρχει η δυνατότητα θα πετύχουμε μειώσεις», σχολιάζει οδήμαρχος της Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, εξηγώντας ότι και πριν τησχετικήεγκύκλιο υπήρχαν κάποιες διεργασίες.
 
Τι αναφέρει ειδικότερα η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι το μίσθωμα που θα καταβάλλουν οι ΟργανισμοίΤοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τις 30/6/2013 θα παραμείνει σταθερό και ίσομε τομίσθωμα της χρήσης Ιουλίου 2010 μειωμένο κατά 20%.
Σε περίπτωση που είχε συμφωνηθεί μείωση του μισθώματος σε ποσοστόμικρότερο του 20%, τότε το καταβαλλόμενο μίσθωμα μειώνεται από τηδημοσίευσητου ανωτέρω νόμου κατά το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι τη συμπλήρωση τουποσοστού20%.
Το επιπλέον ποσό που τυχόν έχει καταβληθεί συμψηφίζεται μεοφειλόμενα μισθώματα. Τονίζεται δε στην εγκύκλιο, ότι οι εκμισθωτέςέχουν τοδικαίωμα να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια για να αμφισβητήσουν τηνκατά ταανωτέρω μείωση του μισθώματος
Η εγκύκλιος σημειώνει πως, αν και στις σχετικές διατάξεις (άρθ. 21του ν.4002/2011) δεν συμπεριλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ,θεωρείταιεύλογο, ότι ενόψει των ιδιαίτερων δημοσιονομικών συνθηκών οφείλουν, τααρμόδιαόργανα του οικείου νομικού προσώπου «να εξαντλήσουν όλες τιςδυνατότητεςαναπροσαρμογής μισθώματος που καταβάλλουν για τη στέγαση κάθε μορφήςυπηρεσιώναρμοδιότητάς τους, εφόσον αυτό δεν έχει ήδη γίνει».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…