Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κραυγή αγωνίας για τους εργαζόμενους στη DIANA

Κραυγή αγωνίας για τους εργαζόμενους στη DIANA

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Μαύρα τα μαντάτα» για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του νομούμας,  τηνΧαρτοβιομηχανία DIANA.«Μαύρα τα μαντάτα» καιγια τους 105 από τους 111 συνολικά εργαζόμενους της εταιρείας που βγαίνουν με απόφαση τηςδιεύθυνσης σεδιαθεσιμότητα, νιώθοντας ορατή την απειλή του εφιάλτη της ανεργίας.
 
Ομαδική διαθεσιμότητα
Την αγωνία τους και την ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον,μας μεταφέρουν οι εργαζόμενοι της DIANA,οι οποίοι άκουσαν χθες από τη Διεύθυνση ότι τίθενται σεδιαθεσιμότητα σχεδόν όλοι και ότι το εργοστάσιο θα λειτουργεί μεπροσωπικόασφαλείας 4 – 5 ατόμων. Γεγονός είναι, όπως μας δήλωσαν, ότι ήτανπροϊδεασμένοιαπό το καλοκαίρι ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματακαθώς καιτότε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για 1,5 μήνα 35 εργαζόμενοι. Από τότεόμως,  όπωςφαίνεται, τα πράγματα χειροτέρεψαν γιατίτώρα φεύγουν ομαδικά και αυτοί που είχαν φύγει το καλοκαίρι και οιυπόλοιποι.Σημειώνουμε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να θέτουν τοπροσωπικότους σε 3 μήνες διαθεσιμότητα. Έτσι τώρα για 1,5 αυτοί που τέθηκαν τοκαλοκαίρικαι για 3 μήνες οι υπόλοιποι θα πληρώνονται με το 50% από την εταιρείακαιεπιπλέον ένα 10% από τον ΟΑΕΔ και δεν θα είναι ούτε εργαζόμενοι, ούτεάνεργοιαλλά απλά εν αναμονή εργαζόμενοι… 
 
«Μαύρα σύννεφα» πάνω από την DIANA
Στην δίνη της κρίσης στροβιλίζεται η DIANA και αυτό γίνεται φανερό καιαπό τοαιτιολογικό για τη διαθεσιμότητα που ανακοίνωσε η διεύθυνση στουςεργαζόμενους.¨Έκανε λόγο για χρέη της εταιρείας και για αδυναμία να ανταπεξέλθει.Τους άφησεόμως μια χαραμάδα ελπίδας ότι από τη διεύθυνση εκπονείται έναεναλλακτικόσχέδιο και ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη. Προς το παρόν όμως απότις 26Οκτωβρίου η ΔΕΠΑ τους έκοψε το φυσικό αέριο και το παραγωγικό τμήμα δενλειτουργεί. Με την διαθεσιμότητα σχεδόν του συνόλου του προσωπικούουσιαστικά ηεταιρεία κήρυξε στάση λειτουργίας τουλάχιστον για όσο καιρό διαρκεί ηδιαθεσιμότητα ενώ οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν για δύο μήνες…Για τοθέμαενημερώθηκε το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης από το υπό σύσταση σωματείο.
 
Σβήνουν τα φουγάρα του νομού μας
Μετά και την δυσμενή αυτή εξέλιξη για μια από τις πιο δυναμικέςεταιρείες που έδιναν δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους στο νομό μας,  «σκουραίνει» ακόμηπερισσότερο η εργασιακήεικόνα. Τα 5 τελευταία χρόνια συντελείται μια άνευ προηγουμένουαποβιομηχάνισηπου έχει σαν αποτέλεσμα η ανεργία να αγγίζει το 30%.
Ενώ άλλοτε ο νομός μας θεωρούνταν από τους πιο βιομηχανικούς τηςχώρας, φτάσαμε να «σβήνουν» το ένα μετά το άλλο τα φουγάρα του…Και αυτόπουείναι ακόμη πιο απογοητευτικό είναι ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση ότιακόμηχειρότερα έπονται…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …