marianaxan@yahoo.gr
Σεαπόγνωση βρίσκονται οι 105 εργαζόμενοι της Χαρτοβιομηχανίας DIANA που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χωρίς ναπληρωθούν και ταδεδουλευμένα 2 μηνών.
Στηνπροσπάθειά τους να διεκδικήσουν τη δουλειά τους καταφεύγουν σεαλλεπάλληλεςσυσκέψεις και αναθέτουν τις ελπίδες τους για διασφάλιση των εργασιακώνδικαιωμάτων τους σε νομική υποστήριξη και διεκδίκηση. Έτσι το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εργαζομένωνπαρουσία της δικηγόρου του Εργατικού Κέντρου κας Χρυσούλα Βερβερίδουκαι τουνομικού κ. Θανάση Ξυνίδη στο Εργατικό Κέντρο.
Στηνσυνάντηση αφού έγινε μια καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στηνεταιρείαεξετάστηκαν οι τρόποι μέσω των οποίων μπορούν να διεκδικήσουν νομικά ταδικαιώματά τους και αναμένονται μέσα στις επόμενες 20 μέρες, οιπρώτεςκινήσεις των εργαζομένων. Στο μεταξύ από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κατατέθηκεπρόταση για σύστασητριμερούς ώστε να εξευρεθεί μια λύση μέσα από μια διαδικασίασυνεννόησης με τηνεταιρεία.
Τουςέκοψαν και το ρεύμα…
Στομεταξύ η εταιρεία «πνέει τα λοίσθια». Η άλλοτε κραταιά χαρτοβιομηχανίατηςΘράκης που και το 1997 – 1998 απασχολούσε 670 εργαζομένους μοιάζει με«φάντασμα» του παλιού εαυτού της. Κομμένο το φυσικό αέριο, κομμένο και το ηλεκτρικό και τοεργοστάσιονεκρό! Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ΙΚΑ έχει προχωρήσει σε συντηρητικήκατάσχεση,ενώ στην ίδια μέθοδο προσανατολίζονται να προσφύγουν και η ΔΕΠΑ και ηΔΕΗ.
Αςόψεται η κρίση…
ΟΔιευθυντής της εταιρείας στην Ξάνθη κ. Χαραλαμπόγλου εμφανώςστενοχωρημένος,έδωσε μια εικόνα της κατάστασης που θυμίζει ..δράμα: «Είναι για νακλαις…ότανβλέπεις μια τέτοια εταιρεία που στήριξε την οικονομία της περιοχής πουέδωσεδουλειά σε τόσους ανθρώπους να καταντάει έτσι…». Αναφερόμενος στουςλόγους πουτην οδήγησαν σ’ αυτή την θέση τους προσδιόρισε ως απότοκο της κρίσηςπουστέγνωσε την αγορά, που έκλεισε τη στρόφιγγα της δανειοδότησης από τιςτράπεζεςαλλά και σε μια σειρά επιλογών των κυβερνήσεων όπως το τέλος τηςεπιδότηση του12% του κόστους εργασίας που αποτελούσε «αιμοδότη» για τις επιχειρήσειςτηςΘράκης: «Δεν υπάρχουν κεφάλαια κίνησης …έχουμε ληξιπρόθεσμα πάνω από 3εκ. όμωςδεν μπορούμε να εισπράξουμε τίποτε…Χρήμα δεν κυκλοφορεί». Σε ερώτησητου «Ε»αναφορικά με τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ και γιατί η εταιρεία δεν έκανε χρήσηαυτήςτης ρύθμισης ο κ. Χαραλαμπόγλου έκανε μια πολύ σοβαρή επισήμανση πουκατάγενική ομολογία αποτελεί και πεποίθηση όλου του επιχειρηματικού κόσμου:«ΤοΤΕΜΠΜΕ δεν βοήθησε τις εταιρείες που το είχαν ανάγκη αφού μας απέκλειεανείχαμε 2 ετών ζημιογόνες χρήσεις και μεις είχαμε 4 ετών! Κόπηκαν καιράφτηκανγια τις υγιείς επιχειρήσεις κι όχι για τις προβληματικές. Ήταν μιααποτυχία…».
Τέλος,σ’ ότι αφορά τα σενάρια πώλησης της εταιρείας ο κ. Χαραλαμπόγλου είπεότι έχουνκατά καιρούς γίνει συζητήσεις και επαφές όμως δεν τελεσφόρησαν.