Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Το Μέγαρο Μαξίμου και η ιστορία του

Το Μέγαρο Μαξίμου και η ιστορία του

0

Διαβάζουμεκαι ακούμε καθημερινά τιςακόλουθες φράσεις: «Σύμφωνα με κύκλουςτου Μαξίμου…» ή «αρνήθηκε πρότασηαπό του Μαξίμου…», «…Σύσκεψη υπότονπρωθυπουργό στο Μαξίμου» και άλλα πολλά και δικαιολογημένα θααπορείτε γιατο ποιος, τέλος πάντων, ήταν αυτός ο Μάξιμος. Από τις πιο ευφάνταστεςαπαντήσεις που έχω ακούσει ήταν ότι επρόκειτο για ένα ΡωμαίοΑυτοκράτορα ή γιακάποιο μέλος της Βασιλικής οικογένειας (μιας κει βρίσκεται κοντά σταπρώτα ανάκτορα)ή για οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους. Το Μαξίμου είναι ηβασικότερη λέξηστο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο (αφού, από το 1982, στεγάζει τα γραφείατουεκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδος) αλλά, ακούσια ή εκούσια, το καλύπτειπέπλοιστορικής και πολιτικής ασάφειας.
ΤοΜέγαρο Μαξίμου δεν ήταν τίποτα άλλο απότην ιδιόκτητη κατοικία του ΔημητρίουΜαξίμου (1873 – 1955). Ο Μάξιμος ήταν για πολλά χρόνια διοικητής της Εθνικής Τράπεζας καιμετέπειτα πολιτικός με το Λαϊκό Κόμμα.Διετέλεσε υπουργός εξωτερικών (1933 – 1935),γερουσιαστής και εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός (1947),όταν ηγήθηκεκυβέρνηση συνεργασίας σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να συσπειρώσουν  τις πολιτικές δυνάμεις,για να αντιμετωπίσουντην «κομμουνιστική απειλή».
Στηνπραγματικότητα το σπίτι ξεκίνησε ναχτίζεται, το 1912, από τον εφοπλιστή ΑλέξανδροΜιχαληνό και τη σύζυγο του ΕιρήνηΜανούση. Το  1916πεθαίνει ο Μιχαληνός αφήνοντας το σπίτι ημιτελές, ενώ η χήρα του θα ξαναπαντρευτεί τον Δημ. Μάξιμο. Για λίγα χρόνια τοημιτελές σπίτι αλλάζειιδιοκτήτη, αφού η Μανούση το πούλησε στον εφοπλιστή Λ.Εμπειρίκο (πατέρας του ποιητή), γιατί, μάλλον, είχεπροβλήματαμε τα κληρονομικά. Η αγοροπωλησία ήταν, μάλλον, εικονική, αφού η χήραΜανούσηκαι, πλέον, Μαξίμου θα το ξαναγοράσει (μετά από πέντε χρόνια) από τονΕμπειρίκο. Από τις αρχές του ΄20 το ζεύγος Μαξίμου κατοικεί στηνπανέμορφηοικία του. Στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής είχε επιταχθεί ως κατοικία του Γερμανού Ναυάρχου του Στόλουτου Αιγαίου, ενώ μετά την απελευθέρωση χρησίμευσε ως κατοικίατουΑμερικανού πρεσβευτή. Το 1952 τοΕλληνικό Δημόσιο έρχεται σε συνεννόηση με τον Μάξιμο, προκειμένου νατηναγοράσει. Συστήνεται επιτροπή του Πολυτεχνείου για να αποτιμήσει την αξία του οικήματος (11 δισ.δρχ.) και,τελικά, ο Μάξιμος δέχεται να πληρωθεί μόνο το ήμισυτης αξίας (5,75 δισ.δρχ.) και προσέφερε στο Ελληνικό Δημόσιοκαι όλη την επίπλωση του. Η κυβέρνηση ευγνωμονούσα δήλωσε ότι θαδιατηρήσει τοόνομα του ως «οικία Μαξίμου».
Δενμπορώ να καταλάβω αυτού του είδους τους ευεργέτες που χαρίζουν το ήμισυμιας«αυθαίρετης»  έκθεσηςκαι πουλάνε, τοκληροδοτημένο και κληρονομικά διεκδικήσιμο οίκημα, στο ΕλληνικόΔημόσιο. Δενξέρω αν είναι αγνωμοσύνη, αλλά δεν είναι υπερβολή γενεές και γενεέςΕλλήνων ναμνημονεύουν τον ευεργέτη Μάξιμο; Ειδικά στη χώρα μας, που αδιαφορούμεγια τουςπραγματικούς ευεργέτες.

  • Τα πράσινα άλογα

    Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…