Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Στο Εφετείο η υπόθεση των 6 φοιτητών για το «χτίσιμο»

Στο Εφετείο η υπόθεση των 6 φοιτητών για το «χτίσιμο»

0

Στις δικαστικές αίθουσες θα βρεθούν για μία ακόμη φορά την Τετάρτη16 Νοεμβρίου οι έξι φοιτητές που κατηγορήθηκαν για το «χτίσιμο» τουγραφείουτου τότε πρύτανη Α. Καραμπίνη, μετά τις διενέξεις που μεσολάβησανσχετικά μετην ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής σίτισης και τις αντιδράσεις τουσυλλόγου ΦοιτητώνΠολυτεχνικής και τελικά αθωώθηκαν πρωτοδίκως στις 27 Οκτωβρίου 2009,οπότε καιεκδόθηκε η απόφαση του 3μελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης.
Την Τετάρτη εκδικάζεται η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Από φοιτητικούςσυλλόγους και σωματεία υπερψηφίστηκαν ψηφίσματα στήριξης των φοιτητών,ενώ προςψήφιση θα τεθεί το κείμενο και στο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνικής τουΔΠΘ στησημερινή Γενική Συνέλευση. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι ο όρος «φοιτητές»γιατους έξι χρησιμοποιείται καταχρηστικά, αφού 5 από τους 6 έχουνολοκληρώσει τιςσπουδές τους και πλέον βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και τοεξωτερικό για τις ανάγκες της εργασίας τους. Με αίτημα την απόσυρση τωνκατηγοριών θα πραγματοποιηθεί πορεία φοιτητών και παράστασηδιαμαρτυρίας στοδικαστικό μέγαρο Κομοτηνής την ημέρα της εκδίκασης.
 
Το ιστορικό της υπόθεσης
Οι αντιδράσεις των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης,μέσω του ΕΙΝ, και τη σύναψη σύμβασης με επιχειρηματία (που τελικάοδήγησε σεδιπλή σύμβαση και με το ΕΙΝ και με το Χούτο) κορυφώθηκαν το φθινόπωροτου 2005όταν ο τότε αντιπρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης άσκησε μήνυση και αγωγήεναντίοντου φοιτητή Λευτέρη Μπέτση (2006), με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου σετοπικόκανάλι, αν και ο φοιτητής αργότερα υπογράμμισε ότι διαστρεβλώθηκαν(οπότε καιαποσύρθηκαν η μήνυση και η αγωγή). Τότε ο Σύλλογος ΦοιτητώνΠολυτεχνικής πήρεαπόφαση να απαιτήσει να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις του φοιτητή καιπροχώρησεστο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του αντιπρύτανη με χτίσιμο τηςεισόδουτου.
Λίγο αργότερα από την εισαγγελία Ξάνθης ασκήθηκε δίωξη 6 φοιτητών,από τους δεκάδες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση για τα αδικήματα 1)τηςπαράνομης βίας από κοινού κατά συρροή, 2) της διατάραξης οικιακήςειρήνηςδημόσιας υπηρεσίας από κοινού και 3) της διακεκριμένη περίπτωση φθοράςξένηςιδιοκτησίας πράγματος χρησιμεύοντος στο κοινό όφελος τελεσθείσα απόκοινού.
Οι φοιτητές απέδωσαν την πρωτοβουλία της άσκησης ποινικής δίωξηςστην επερώτηση που είχε υποβάλει τότε ο βουλευτής ΝΔ Μ. Έβερτ και στησχετικήεντολή του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την εισαγγελία Ξάνθηςσε μίαπροσπάθεια ποινικοποίησης και περιορισμού της ελεύθερης δράσης τωνφοιτητών-συνδικαλιστών.
Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό στις 27 Οκτωβρίου 2010 από τοΤριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, όπου στο πλευρό των φοιτητών στάθηκανπολλοίκαθηγητές και συμφοιτητές τους και το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε τηναθώωσήτους, μετά και από τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα της έδρας.
 
Αύριο η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό
Μετά την άσκηση έφεσης από μέρους του Εισαγγελέα Εφετών ο ΛευτέρηςΜπέτσης, ο Παναγιώτης Μουσταφέλος, ο Σταύρος Φωτεινόπουλος, ο ΒαγγέληςΤσιμίγκας, ο Χάρης Μπούσουλας και ο Φοίβος Ρωμαντζής θα βρεθούν ξανάστιςδικαστικές αίθουσες, για να υπερασπιστούν τη στάση τους, που, όπωςείχαν τονίσεικαι στην πρωτόδικη δίκη, αποτέλεσε απόρροια της συλλογικής απόφασης τηςΓΣ τουΣΦΠ.
Οι ίδιοι με βάση την ασυνήθιστη, ομολογουμένως, πρακτική αποδίδουνσε «ρεβανσισμό» και «προσπάθεια καταστολής των κοινωνικών αγώνων» την«εμμονή»για το νέο δικαστικό αγώνα, αφού τόσο η σύνθεση του δικαστηρίου ομόφωναυποστήριξε την αθώωση των φοιτητών ενώ υπέρ της αθωωτικής απόφασηςτάχθηκε καιο Εισαγγελέας της έδρας. «Δεν έπρεπε το δικαστήριο να φτάσει μέχριεδώ»,υποστηρίζουν στο «Ε» λίγο πριν τη δίκη του Εφετείου. Μάλιστα,σημειώνουν: «Ηδίκη αυτή διεξάγεται σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό τιςεπιταγές και τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΔΝΤ με την στήριξη ΝΔ, ΛΑΟΣ καιΔΗΣΥ,λεηλατεί ολοκληρωτικά το λαϊκό εισόδημα, μέσα από την προώθηση μιασειράςμέτρων με χαρακτηριστικότερα τη μείωση μισθών και την αύξηση των φόρων,και πουη ανεργία αυξάνει. Το άσυλο, ως κατάκτηση των ριζοσπαστικών κοινωνικώναγώνων,  στο βαθμόπου δεν θα τουπερασπιστεί ενεργά το φοιτητικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημακαθίσταται κενόγράμμα. Με πρόσφατα μάλιστα  ψηφισμένοέναν νέο νόμο πλαίσιο που εκτός από τον νομικό εξοβελισμό του ασύλου,θεσμοθετεί τα πειθαρχικά εναντίον των φοιτητών. Την ίδια περίοδο που ουπεύθυνος φορέας για τη δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση (ΕΙΝ)διαλύεται οαγώνας του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης για δημόσια και δωρεάν σίτιση καιγιαφοιτητικό έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων για τη φοιτητικήμέριμνα, μεγνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών,είναιόσο ποτέ άλλοτε κοινωνικά νομιμοποιημένος και ορόσημο για νέους αγώνεςκατά τηςπολιτικής της λιτότητας και της εξαθλίωσης».

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δικαστική απόφαση για τον τραυματισμό μαθήτριας σε σχολική εκδρομή στην Ορεστιάδα

Με αναστολή οι ποινές για τους 14 από τους 21 κατηγορούμενους, σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση …