Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ριζική αλλαγή του καθεστώτος έκδοσης αδειών δόμησης

Ριζική αλλαγή του καθεστώτος έκδοσης αδειών δόμησης

0

Ψηφίστηκεστη Βουλή την περασμένη Τετάρτητο νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης που προβλέπειηλεκτρονική κατάθεση φακέλου και λήψη άδειας μέσα σε 5 ημέρες. Τονομοσχέδιοέχει στόχο την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στοντρόπολειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών.
 
Ταβασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:
-Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίαστη δημόσια διοίκηση με κεντρική ρύθμιση την κατάργηση της πολεοδομίας,όπωςτην γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Την αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών δόμησης(εγκριτική) ασκούν οι υπηρεσίες δόμησης –που αντικαθιστούν τα σημερινάπολεοδομικά γραφεία– των δήμων. Την αρμοδιότητα ελέγχου της ορθήςεκτέλεσης τωναδειών (ελεγκτική) ασκούν οι Ελεγκτές Δόμησης, που εποπτεύονται από τοΥΠΕΚΑκαι την αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι ελεγκτές είναι μηχανικοί, μεκαθήκονταασυμβίβαστα του δημοσίου υπαλλήλου, λειτουργούν ανεξάρτητα και δεντελούν σεσχέση ιεραρχικού ελέγχου ή εποπτείας με τις υπηρεσίες δόμησης. Τηναρμοδιότητακρατικής και συνεχούς εποπτείας της άσκησης του έργου των υπηρεσιώνδόμησης καιτων ελεγκτών δόμησης, ασκεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης καιΕνέργειαςκαθώς και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, πουυποκαθιστούντα υφιστάμενα όργανα γνωμοδότησης, όπως το Κεντρικό ΣυμβούλιοΧωροταξίας,Οικισμού και Περιβάλλοντος που καταργείται.
-Διαφάνεια: Η υποβολή όλων τωναπαιτούμενων δικαιολογητικών στοιχείων και μελετών, προβλέπεται ναείναιηλεκτρονική.
-Απλοποίηση και επιτάχυνση: Η έγκρισηδόμησης θα χορηγείται σε πέντε ημέρες, ενώ για την έγκριση δόμησηςελέγχονταιτα βασικά στοιχεία που αποτελούν τον δείκτη περιβαλλοντικής επιβάρυνσηςτηςκατασκευής στο φυσικό ή οικιστικό περιβάλλον. Η άδεια δόμησηςχορηγείται σε δύοημέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων μελετών και λοιπών εγκρίσεωνκαι τηνανάληψη της ευθύνης από τους μελετητές μηχανικούς.
-Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Στην πλήρηεφαρμογή του πλαισίου η διαδικασία κατάθεσης των απαιτούμενων για τηχορήγησηάδειας δόμησης θα γίνεται ηλεκτρονικά. Τα προβλεπόμενα μητρώα μελετητώνκαιεπιβλεπόντων μηχανικών με τα επαγγελματικά τους προσόντα και δικαιώματαθακατοχυρώσουν τους πολίτες από φαινόμενα παράνομης άσκησης επαγγέλματος.
-Έλεγχος της εφαρμογής των αδειών δόμησης:Προβλέπεται νέα διαδικασία ελέγχου της ορθής εκτέλεσης των οικοδομικώνεργασιώνπου εγκρίνονται μέσω των αδειών, στο πλαίσιο της κατασταλτικής δράσηςτουκράτους.
-Τέλος, καταργούνται τα υπάρχονταγνωμοδοτικά όργανα και θεσμοθετούνται νέα σε αντικατάσταση τωνυφιστάμενων,όπως τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής κ.λπ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…