Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στα χέρια του πρωθυπουργού η ΕΟΖ στην Θράκη

Στα χέρια του πρωθυπουργού η ΕΟΖ στην Θράκη

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεταιη έκθεση για την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στη Θράκηόπωςεπίσης έχει τεθεί και σε γνώση και της γερμανικής αποστολής υπό τοναντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, που είχε συνάντηση την Παρασκευή το πρωίμε τοπρωθυπουργό. Να σημειώσουμε ότι η έκθεση αυτή εκπονήθηκε από τοδικηγορικόγραφείο Danckelmann und Kerst, από τον ειδικό στο φορολογικό Δίκαιο δρ ΧανςΜπέεγκ για λογαριασμό του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης και σύμφωναμεπληροφορίες μας αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού καιτουγερμανού αντικαγκελάριου. 
Η Ε.Ε. ανάβει το «πράσινο φως»για την δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη καθώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσειςτηςΚοινοτικής Νομοθεσίας και εναπόκειται στον πρωθυπουργό και την ελληνικήκυβέρνηση να προσυπογράψει την ΕΟΖ για τη Θράκη.
 
Η πρόεδρος του Φόρουμ μιλά στο«Ε»
Το «Ε» επικοινώνησε με τηνπρόεδρο του Φόρουμ κα Κατερίνα Καραγιάννη (Εβρίτισσα στην καταγωγή που διαμένει στην Φραγκφούρτη), ηοποίαεπιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την ολοκλήρωση της έκθεσης και τηνενημέρωσητου πρωθυπουργού,  δήλωσεδε αισιόδοξηότι τελικά θα ευοδωθεί η προσπάθεια του Φόρουμ, επισημαίνοντας ότι  θ’ αλλάξει την εικόνα τηςΘράκης: «Η Θράκηέχει όλες τις προϋποθέσεις να παράγει πλούτο για όλη την Ελλάδα. Έχειγεωστρατηγική θέση, έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που τη συνδέειμε τηνΑσία έχει οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές. Η δημιουργία μιας ΕιδικήςΦορολογικής Ζώνης στη Θράκη εφόσον προβλέπεται και από την ΚοινοτικήΝομοθεσίαθα εκτινάξει το επενδυτικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πουθέλουν ναεπενδύσουν και επιφυλάσσονται λόγω της υψηλής φορολογίας. Θα αποτελέσειένατεράστιο κίνητρο γι’ αυτές και θα καταστήσει τη Θράκη αναπτυξιακό πόλογια όλητην Ελλάδα.   
Η κα Καραγιάννη απέστειλε καιεπιστολή στο πρωθυπουργό στην οποία αναφέρει: «Σας ζητάμε να δράσετεγρήγορα,πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις, και να τεθείτε επικεφαλής ενός ενιαίουπιααιτήματος, με κρατική υπόσταση, που θα επιδιώκει την επιβολή στη Θράκηζώνης μεειδικό φορολογικό καθεστώς». Την επιστολή συνυπογράφουν οι πρόεδροι τωνεμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων Έβρου Λεωνίδας Κίτσιος, Ροδόπης ΝίκοςΑγγελίδης, Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος καθώς και τέσσεριςσημαίνοντεςβιομήχανοι της περιοχής (Βασίλης Κάτσος της φαρμακοβιομηχανίας Pharmaten,Αθ. Παπαζηλάκηςτης γαλακτοβιομηχανίας Εβροφάρμα, Γιάννης Ζούρας της βιομηχανίαςτροφίμωνΖούρας Φαρμ και Δημήτρης Αμπατζής της αλευροβιομηχανίας Μύλοι Θράκης).
 
Τι αναφέρει η έκθεση
Σύμφωνα με την έκθεση: «ισχύουνδιαφορετικές δασμολογικές, φορολογικές και λοιπές ειδικές νομοθετικέςρυθμίσεις, κανονισμοί και διοικητικά προνόμια επί διαμετακομιζομένωναγαθών πουδεν παράγονται στη χώρα”. Τα προνόμια αυτά μπορεί πιθανώς να είναι:
•ευνοϊκότερη φορολογικήμεταχείριση για ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις εντός της ΕΟΖ
•επωφελέστερους όρους αγοράςακινήτων ή φοροαπαλλαγή επί των γηπέδων ή των κτιρίων όπου θααναπτυχθεί μιανέα επιχείρηση
•απαλλαγή από εταιρικό φόροεισοδήματος ή φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις πουδραστηριοποιούνται στηνΕΟΖ.
 
14 ΕΟΖ στην Πολωνία
Όπως παρατηρεί ο δρ Χανς Μπέεγκστην τεχνική έκθεση, “το άρθρο 27 στη συνθήκη της ΕυρωπαϊκήςΟικονομικήςΚοινότητας, του 1957, ‘επιτρέπει αποκλίσεις από τους όρους ρύθμισηςλειτουργίαςτης εσωτερικής αγοράς, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι προσωρινήςφύσεως καιπροκαλούν την ελάχιστη δυνατή διατάραξη στη λειτουργία της’.Κυβερνητικοίαξιωματούχοι επικαλούνται και το άρθρο 107 της συνθήκης του Μάαστριχτ,πουπροβλέπει ότι όταν συντρέχουν έκτακτες οικονομικές προϋποθέσεις,μπορούν ναληφθούν μέτρα τέτοιου χαρακτήρα, ώστε να πριμοδοτηθεί μια εθνική ήπεριφερειακήοικονομία. Από το 1998 έως το 2002 η Πολωνία διαπραγματεύτηκε τουςόρουςένταξής της στην ΕΕ (το 2004) και τελικά απέσπασε άδεια για τη σύσταση14ειδικών οικονομικών ζωνών. Για κάποιες εξασφαλίστηκε ισχύς λειτουργίαςέως τοτέλος του 2012 και για άλλες έως το 2017. Κατά συνέπεια υπάρχει τοΠολωνικόπροηγούμενο και επιπρόσθετα η Θράκη πληροί όλες τις επιμέρουςπροϋποθέσεις καιτα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (μειονότητα ) που καθιστούν εφικτή τηδημιουργίαΕΟΖ σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. 
 
Το ιστορικό με τις ΕΟΖ
Το ζήτημα δημιουργίας ειδικώνζωνών είχε τεθεί αρχικώς από τον υφυπουργό Οικονομίας της ΓερμανίαςΣτέφανΚαπφέρερ, όταν στα τέλη Αυγούστου επισκέφθηκε τη χώρα μας. Τότε είχεδηλώσειότι “οι ειδικές οικονομικές ζώνες, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογήειδικώννομικών ή διοικητικών πλαισίων, μπορεί να είναι ένα εργαλείο για τηνπροσέλκυσηεπενδύσεων” (“Βήμα”, 28/8/2011). Ο κ. Καπφέρερ είχε επισημάνει ότι η“Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα” (το λεγόμενο“σχέδιοΜάρσαλ”, στη γερμανική εκδοχή του, που προωθεί ο γερμανός υπουργόςΟικονομίαςΦ. Ρέσλερ), “προτείνει να εξεταστεί η εφαρμογή τέτοιων ζωνών στηνΕλλάδα”. Τοθέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών είχε θέσει η εφημερίδα «Μακεδονία»στον πρωθυπουργό,κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, οπότε ο κ. Γ.Παπανδρέου είχεδηλώσει “θετικός” για ανάλογες πρωτοβουλίες “που ανοίγουν προοπτικέςσοβαρώνεπενδύσεων”.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λουκασένκο: Νίκη με 86,8% και διεθνείς καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές

Η νίκη του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας προκαλεί σφοδρές αν…