Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άρχισε η επιχείρηση «καθαρή πόλη»

Άρχισε η επιχείρηση «καθαρή πόλη»

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Άρχισε από την Τετάρτη το βράδυ ηαποκομιδή των σκουπιδιών από την υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Ξάνθης,  αμέσως μετά τη λήξη τηςκατάληψης του ΧΥΤΑκαι  του δημοτικούγκαράζ από τουςσυλλόγους δημοτικών υπαλλήλων και του ΣΔΑΝ που συμμετείχαν στηνπανελλήνιααπεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας τους. Τρεις μέρες η πόλη μας «πνίγηκε» κυριολεκτικά στασκουπίδια, οιαδέσποτοι σκύλοι και οι γάτες έκαναν πάρτι…οι γειτονιές έμοιαζαν μεανεξέλικτους ΧΑΔΑ ενώ βρήκαν την ευκαιρία για μπόλικο …ψαχτήρι και οι άνθρωποι που ψάχνουν στασκουπίδια… «Τοτριήμερο των σκουπιδιών» όμως ήταν αρκετό για να κρίνει και τηνευαισθητοποίησητων Ξανθιωτών στο  θέματης διαχείρισηςτων σκουπιδιών και ο μέσος  βαθμόςπουπαίρνουν είναι υπό του μηδενός…
 
«Στον βρόντο» η έκκλησηΤαρενίδη
Την απογοήτευσή του εξέφρασε στο«Ε» ο αντιδήμαρχος  Καθαριότηταςκ.Παναγιώτης Ταρενίδης , από τη συνολική συμπεριφορά των Ξανθιωτών ωςπρος τηνανταπόκρισή τους στην δραματική έκκληση που απεύθυνε το πρωί τηςΔευτέρας.Ζήτησε να μην βγάζουν τα σκουπίδια 3 μέρες στους κάδους και αν  βγάζουν να χρησιμοποιούνμεγάλες σακούλεςαπορριμμάτων. Δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο …και η κατάσταση πουεπικράτησε ήταν αυτή που όλοι βιώσαμε, με σακούλες μικρές ξεσκισμένες, με βουνό τα σκουπίδια τριγύρω, με δυσοσμία και γενικά μιακατάστασηπόλης τριτοκοσμική που όμως υπενθύμιζε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι οιπολίτεςεξακολουθούν να είναι της νοοτροπίας «έξω τα σκουπίδια από το σπίτι μουκαι αςείναι στην πόρτα του γείτονα», όπως επίσης και ότι έχουν πολλά βήματανα γίνουνγια να εμπεδωθεί, να εδραιωθεί, να παγιωθεί η ιδέα ότι όλοι πρέπει νασυμβάλλουμε σε μια σωστή διαχείριση των σκουπιδιών ξεκινώντας από τηνανακύκλωση και καταλήγοντας σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισηςαπορριμμάτωνβασισμένο σε σύγχρονες προδιαγραφές και όχι σε πρακτικές του ΧΥΤΑ πουείναιπαρωχημένες. Σ’ όλο αυτό όπως και ιδιαίτερα στο θέμα της ανακύκλωσηςέχειμεγάλες ευθύνες ο δήμος που δεν έχει δραστηριοποιηθεί σ’ αυτό τον τομέα.
 
220 τόνοι σκουπίδια από χθεςμέχρι σήμερα το μεσημέρι…
Όπως μας πληροφόρησε ο κ.Ταρενίδης από το βράδυ της Τετάρτης επί ποδός είναι όλο το προσωπικότηςυπηρεσίας Καθαριότητας (70 μόνιμοι και 16 εποχικοί) ενώ βγήκαν 15 απορριμματοφόρα του δήμουπροκειμένου να καθαρίσου την πόλη. Στις 12 το μεσημέρι με βάση έρευνατου «Ε»είχαν ήδη καθαριστεί οι κεντρικές οδοί της πόλης και μερικές γειτονιέςόμωςυπήρχαν πολλοί ξέχειλοι κάδοι σε πολλά σημεία της πόλης: «Μαζέψαμεμέχρι το μεσημέριτης Πέμπτης 220 τόνους σκουπίδια και τα μεταφέραμε στον ΧΥΤΑ. Μέχριαύριο θαέχει καθαρίσει η πόλη», δηλώνει ο κ. Ταρενίδης.
Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμον’  αναφερθούμε στοθέμα του ΧΥΤΑ και τηςχωρητικότητας του. Όπως επισημάνθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο (απότον κ.Θανάση Ξυνίδη) ο ΧΥΤΑ της Ξάνθης έφτασε στα όριά του και αν δεν γίνουνκάποιεςπαρεμβάσεις δεν θα χωρά άλλα σκουπίδια και μοιραία θα κλείσει Επίσηςτέθηκεθέμα προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας της φωτιάς τουκαλοκαιριού όπουκάηκαν οι λεκάνες κάλυψης και επιπλέον ειπώθηκε ότι είναι παράνομος καιυπάρχεικίνδυνος επιβολής προστίμων.       

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …