Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τέλος εποχής» για το ΙΓΜΕ;

«Τέλος εποχής» για το ΙΓΜΕ;

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Μαύρατα «χαμπέρια» για το ΙΓΜΕ αφού η κυβέρνηση και η τρόικα το έχουνστοχοποιήσειεντάσσοντας το στη λίστα των υπό διάλυση ή συγχώνευση οργανισμών τουδημοσίου.Έντονη είναι η ανησυχία των υπαλλήλων του Ινστιτούτου που φημολογείταιότι θαμπουν σε εργασιακή εφεδρεία. Το συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ απορρίπτειτην πρότασητου υπουργού ΠΕΚΑ για συμβολή του στη διαμόρφωση της πρότασης τουυπουργικούσχεδίου και της εργασιακής εφεδρείας καιπροαναγγέλλει εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών του, συμμετέχοντας στηνπανελλαδική απεργία της Τετάρτης 5 Οκτώβρη που κήρυξε η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
 
Ανησυχίαστο ΙΓΜΕ Ξάνθης
Νασημειώσουμε ότι στο ΙΓΜΕ Ξάνθης εργάζονται 38 υπάλληλοι και όπως μαςπληροφόρησε ο Διευθυντής κ. Νίκος Επιτρόπου το ΙΓΜΕ Ξάνθης έχειαναλάβει τιςαναλύσεις πόσιμου νερού των δήμων του νομού. Επεσήμανε δε ότι ενώτρέχουνπρογράμματα του αντικειμένου του ΙΓΜΕ στο ΕΣΠΑ αυτό αποδεκατίζεται καιότιεπικρατεί μια ασάφεια από το υπουργείο που επιτείνει την αβεβαιότηταγια τομέλλον του Ινστιτούτου και το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων του   
 
ΣυνδικάτοΕργαζομένων ΙΓΜΕ – Λένε όχι στη συγχώνευση του ΙΓΜΕ και την εργασιακήεφεδρεία
Ανακοίνωση
«ΤοΙνστιτούτο βρίσκεται στη πιο κρίσιμη καμπή της 80χρονης ιστορίας του.Υπουργείοκαι Διοίκηση, στο πλαίσιο της πολιτικής Κυβέρνησης και Τρόικας,προωθούν έναδιαλυτικό σενάριο με σοβαρές επιπτώσεις τόσο για το ερευνητικό έργο τουΙΓΜΕ,όσο και για το προσωπικό του, χωρίς ποτέ να αναφέρουν τους λόγους.
Ηπρόταση συγχώνευσης του ΙΓΜΕ με φορείς που δεν έχουν συνάφεια με τουςερευνητικούς στόχους του και η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου ΒιώσιμηςΑνάπτυξης όχι μόνο δεν αποτελεί εναλλακτική απάντηση στην κατάργηση τουΙνστιτούτου, αλλά πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο σχέδιο δήθεν σωτηρίαςτουΙνστιτούτου. Αυτό γίνεται καθαρό αφού η πρόταση του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνειμείωσηκατά 50-60% του ήδη περιορισμένου λόγω συνταξιοδοτήσεων προσωπικού του.Εξαγγέλλεται η «προσαρμογή»(!) του, εγκεκριμένου από το ΥΠΕΚΑ,ερευνητικούπρογράμματος του ΕΣΠΑ στο μειωμένο προσωπικό που θα μείνει σύμφωνο μετηνπρόταση του Υπουργού και η ουσιαστική κατάργηση της περιφερειακής δομήςτου(ούτε βέβαια αποτελεί λύση η πρόταση του Γ. Διευθυντή για 4-5εργαζόμενους σεΘεσσαλονίκη και Χημείο Ξάνθης).
Σεότι αφορά το προσωπικό, οι εργαζόμενοι που θα απομακρυνθούν από τοΙΓΜΕ, στομεγαλύτερο ποσοστό τους οδηγούνται μέσω ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ σε απόλυση (με ήχωρίςαποζημίωση), ή σε μια κουτσουρεμένη σύνταξη (λόγω έλλειψης προϋποθέσεωνπλήρουςσυνταξιοδότησης) ή ακόμη σε μια ελαστική απασχόληση (μπλοκάκια,συμβάσειςορισμένου χρόνου). Τέλος μπορεί η εφεδρεία να αποτελέσει έναν προθάλαμοΑΟΡΙΣΤΟΥΧΡΟΝΟΥ για την άσκηση όλων των παραπάνω εκδοχών και αυτή μερουσφετολογικάκριτήρια. Αλλά και για τους «τυχερούς» που θα μείνουν στο νέο ΙΓΜΕενημερωθήκαμε ότι θα ισχύσει το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου,δηλ.κατάργηση των ΕΣΣΕ μια ρύθμιση πέρα για πέρα αντισυνταγματική και έξωαπό κάθεέννοια εργατικού δικαίου.
ΤοΣυνδικάτο, στην χωρίς επιχειρήματα πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ, αντέτεινεομόφωναένα σχέδιο ανασυγκρότησης και αναβάθμισης του ΙΓΜΕ. Προτάσσοντας τον ρόλο του Ινστιτούτου,ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, υπερασπίστηκε τηναναγκαιότηταπεριφερειακής διάρθρωσης του Ινστιτούτου και τεκμηρίωσε τον ερευνητικότου ρόλοστην προώθηση του ΕΣΠΑ σε αντιπαράθεση με το ρόλο του τροχονόμου τωνδιάφορωνπακέτων προς τον ιδιωτικό τομέα που του επιφυλάσσεται με βάση τα σχέδιατουΥπουργού.
Γιατο θέμα της εργασιακής εφεδρείας κατήγγελλε την αντισυνταγματικότητατου μέτρουκαι τους επαχθείς όρους ένταξη του προσωπικού στον προθάλαμο τωναπολύσεων όπουθα οδηγηθεί η συντριπτική πλειοψηφία.
Σε ό,τιαφορά τα εργασιακά δικαιώματα ανέδειξε το θέμα των υποχρεώσεων του ΙΓΜΕπροςτους ήδη συνταξιούχους αλλά και προς όλους τους εργαζόμενους (Εθνική,Αποζημιώσεις), ενώ απομυθοποίησε τα ποσά που αναφέρονται στις αποδοχέςτουπροσωπικού αναφέροντας συγκριτικά στοιχεία άλλων ερευνητικών φορέων καιΔΕΚΟ.Επεσήμανε την αντισυνταγματική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.
Στηνπρόταση – πρόκληση του κ. Υπουργού για συμβολή του Συνδικάτου στηδιαμόρφωσηπρότασης στο πλαίσιο του υπουργικού Σχεδίου και της εργασιακής  εφεδρείας το Συνδικάτοαπάντησε με συνολικήαπόρριψη της και προανήγγειλε εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων καισυνέχισητης δημοσιοποίησης στην ελληνική κοινωνία.
ΤοΣυνδικάτο συντονίζεται με όλα τα σωματεία των εργαζομένων στους υπόδιάλυσηφορείς και θα δυναμώσει τις κινητοποιήσεις του με πιο προωθημένεςμορφές .
Στοπλαίσιο αυτό συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία της Τέταρτης 5
Οκτώβρηπου κήρυξε η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ στο Δημόσιο τομέα και σε όλες τις ΔΕΚΟκαι τονευρύτερο δημόσιο τομέα.
Παράλληλαθα πραγματοποιήσει 24ωρη Απεργία και πορεία στο Υπουργείο και  Συνέλευση με την παρουσίακαι των συναδέλφωναπό τις περιφερειακές μονάδες όταν οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησηςσυγκεκριμενοποιηθούν σε ότι αφορά την τύχη του Ινστιτούτου και τωνεργαζομένωντου.
ΤοΣυνδικάτο ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά τη θέση του ότι δεν περισσεύειούτεένας εργαζόμενος και θα προασπίσει την εργασιακή θέση όλων, είτεεργάζονται στοκέντρο είτε στα παραρτήματα και ανεξάρτητα από ειδικότητα. Η πρότασητουΥπουργού που προωθείται με την διυπουργική απόφαση είναι καταστροφική,όχι μόνογια μας π ου χάνουμε τα νόμιμα εργασιακά μας δικαιώματα/ αλλά για τομέλλον τουΙνστιτούτου και για την ελπίδα αναπτυξιακής διεξόδου της χώρας από τηνκρίση.
Γιοαυτά και θα την αντιπαλέψουμε με κάθε μέσο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…