Ζουν ένα δράμα…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
  
 
Διαψεύστηκαν οι ελπίδες των καταστηματαρχών της πόλης μαςπου περίμεναν να αναπληρώσουν τους χαμένους τζίρους τους από τιςκαλοκαιρινέςεκπτώσεις. Έριξαν μέχρι και 70% τις τιμές τους στα καλοκαιρινά είδηόμως μόνοστις αρχές κινήθηκε λίγο η αγορά και έκτοτε επικρατεί στασιμότητα.
 
Με τρύπιο πορτοφόλιοι καταναλωτές…
Κι όλα αυτά γιατί το πορτοφόλι του καταναλωτή μετά τηνπαχυλή αφαίμαξη που υπέστη λόγω των μέτρων, της αύξησης του ΦΠΑ σε είδηπρώτηςανάγκης και της αύξησης του πληθωρισμού έχει πολύ περιορισμένεςδυνατότητες καιεξαντλείται μόνο σε είδη άμεσης ανάγκης. Στο μεταξύ επαγγελματίες καιέμποροιατενίζουν με απαισιοδοξία το μέλλον καθώς εκτιμούν ότι το Φθινόπωρο θα«στενέψουν» ακόμη περισσότερο τα πράγματα αν επαληθευτούν οι φήμες ότιθααυξηθεί κι άλλο ο ΦΠΑ φτάνοντας έως και στο 25% και θα ανέβει και τοπετρέλαιο.
 
«Έμφραγμα» στο ΤΕΜΠΜΕ
Την ίδια στιγμή οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει νατακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τις οφειλές τους στοΔημόσιοκαι να ξεπληρώσουν τους προμηθευτές του μέσω των δύο προγραμμάτωνΤΕΜΠΜΕ που«τρέχουν αυτή την περίοδο σβήνουν γιατί οι τράπεζες δανείζουν με τοσταγονόμετρο θέτοντας όρους και προϋποθέσεις που βγάζουν απ’ έξω τηνπλειονότητα των επαγγελματιών που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
 
«Και τα χειρότεραέπονται…»
…εκτιμά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλουαποδίδοντας όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση στην έλλειψη ρευστότητα αλλάκαι στηνκακή ψυχολογία που επικρατεί και επηρεάζει την αγορά: «Οι εκπτώσειςήταν πολύκαλές. Δούλεψε λίγο η αγορά στην αρχή αλλά μετά έπεσε. Οικαταστηματάρχες είναιπλήρως απογοητευμένοι και φοβούνται τα χειρότερα που τους περιμένουν τοΦθινόπωρο. Εκτιμώ ότι θα μπουν πολλά λουκέτα ιδιαίτερα αν έχουμεαυξήσεις στοΦΠΑ. Όσο για το ΤΕΜΠΜΕ και τώρα και με τα παλιά έγινε μια τρύπα στονερό! Οιτράπεζες σκέφτονται τις επισφάλειες και θέτουν τέτοιους όρους πουμένουν απ’έξω επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
 
«Είναι ανάγκη οΞανθιώτης ν’ αγαπήσει την αγορά μας…»  
…επισημαίνει ο κ. Γιάννης Αλεξιάδης, πρόεδρος του ΕμπορικούΣυλλόγου Ξάνθης που πρεσβεύει ότι οι φετινές εκπτώσεις τόσο από πλευράςτιμώνκαι ποιότητας ήταν οι καλύτερες στην Ξάνθη ωστόσο η συρρίκνωση τηςαγοραστικήςδυνατότητας του καταναλωτικού κοινού ευθύνεται που δεν είχε τοαναμενόμενοθετικό αποτέλεσμα στα ταμεία των καταστημάτων: «Υπάρχει μεγάλη έλλειψηρευστότητας στους καταναλωτές. Μειώθηκαν οι μισθοί αυξήθηκαν οι τιμέςσε είδηπρώτης ανάγκης, συρρικνώθηκε το εισόδημα. Είχαμε πολύ μικρότερη κίνησηαπόπέρσι την ίδια στιγμή που είχαμε τις καλύτερες εκπτώσεις. Η αγορά μαςπαρέχειτα πάντα, είναι ποιοτική και καλή από άποψη τιμών. Πρέπει οι Ξανθιώτεςνα τηναγαπήσουν και να την προτιμούν…».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλες οι επιχειρηματικές δράσεις μπορούν να υπαχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο έχει δημοσιευθεί, επιφέρει σημαντ…