Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Υπερχρεωμένοι οφειλέτες, ώρα για ρύθμιση

Υπερχρεωμένοι οφειλέτες, ώρα για ρύθμιση

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Για να ενημερώσει σχετικά με τις δυνατότητες και τις λύσεις πουδίνει ο νέος νόμος 3869/2010 σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλώνυπερχρεωμένωνφυσικών προσώπων παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Δικηγορικού ΣυλλόγουΞάνθης οΓενικός Γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας και ΚοινωνικήςΑσφάλισηςκ. Δημήτρης Σπυράκος, το απόγευμα της Παρασκευής.
Μαζί του για την εφαρμογή, τα οφέλη και τους επιμέρους όρους τηςνέας ρύθμισης μίλησαν ο κ. Ιάκωβος Βενιέρης, ΔΝ Λέκτορας της ΝομικήςΣχολήςΑθήνας και η κ. Ευθυμία Κινινή, επίσης λέκτορας της ίδιας σχολής.
Κύριος σκοπός του κ. Σπυράκου ήταν να ενημερώσει τους κατά τόπουςδικηγόρους για τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 3 Αυγούστου 2010, ώστεκιαυτοί με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους πολίτες δίνοντας τους τηνευκαιρίανα κάνουν ένα ξεκαθάρισμα των χρεών τους. Ο ίδιος υπογράμμισε ότιπρόκειται γιαμια πολύ ωφέλιμη ρύθμιση προς το συμφέρον νοικοκυριών καιεπαγγελματιών, πουδεν αποτελεί μία «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», λόγω της δυσχερούς συγκυρίαςτηςοικονομικής κρίσης, αλλά ένα νέο δεδομένο με βάση το οποίο καλούνται ναδιαμορφώσουν όλοι οι επιμέρους «παίκτες» τους όρους της αγοράς.
Όπως μας ενημέρωσε η κ. Άσπα Γαργάλα, μέλος ΔΣ του δικηγορικούσυλλόγου, μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον για υπαγωγήστο νέονόμο, ωστόσο μέχρι τώρα και οι δικηγόροι ήταν διστακτικοί, καθώςπρόκειται γιαμία ρύθμιση οφειλών, πρωτότυπη για το ελληνικό δίκαιο και άρα απαίτησεκάποιοχρονικό διάστημα προσαρμογής.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί δικηγόροι, καθώς και κάποιοιενδιαφερόμενοι πολίτες.
 
«Ανάσα» σε καταναλωτές και επαγγελματίες
Ο νέος νόμος προστατεύει και δίνει διεξόδους στα υπερχρεωμένανοικοκυριά. Αποτελεί ουσιαστικά ένα τύπο ιδιωτικής αστικής πτώχευσης,ανάλογομε αυτό που ήδη προβλέπεται στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και απευθύνεταικαταρχάςπρος οποιοδήποτε πιστωτή. Κατά κύριο λόγο ρυθμίζει τα χρέη σε τράπεζες,αλλάκαι επιπλέον νοίκια,. αποζημίωση από τροχαίο κ.ά. Εξαιρούνται ρητά ταχρέη καιτέλη προς το Δημόσιο, ΟΤΑ και οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Με τηρύθμιση οοφειλέτης πληρώνει όσα του επιβάλλει το δικαστήριο και μετάαπαλλάσσεται.
Βέβαια, δεν παραβλέπεται τελείως και το συμφέρον των πιστωτών.Μάλιστα, επιβάλλεται η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας –πλην τηςπρώτηςκατοικίας ή ότι θεωρείται ως τέτοια- με παράλληλη ωστόσο υποχρέωσηκαταβολήςτου 85% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας,όπως θα την καθορίσειτο δικαστήριο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας!

Με μια πεσιμιστική διάθεση που όμως έχει ρεαλιστική βάση το αιτιατό αποτέλεσμα της οικονομ…