Το Κολυμβητήριο της Ξάνθης.

0

Σε μία πόληόπου τα κονδύλια της τοπικής αυτοδιοίκησης ρέουν άφθονα και οι κάτοικοίτηςζουν σε συνθήκες δημοτικής πολυτέλειας, μία παράδοση πολλών χρόνων, ηπαράδοσητης κολύμβησης, είναι στα πρόθυρα να καταρρεύσει, επειδή ο ΟργανισμόςΆθλησηςτου Δήμου Ξάνθης, που διαχειρίζεται το Κολυμβητήριο, έχειαποφασίσει τοντερματισμό της λειτουργίας του, στερώντας από δεκάδες συμπολίτες μας τοδικαίωμα στην κολύμβηση.
ΤοΚολυμβητήριο της Ξάνθης έγινε κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής(1941-1944) με την γνωστή μέθοδο της καταναγκαστικής εργασίας. ΠολλοίΞανθιώτεςδούλεψαν «ντουρντουβάκια»κάτω από αντίξοεςσυνθήκες για να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο μετά την απελευθέρωσηενσωματώθηκε στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης. Μερικές δεκαετίεςαργότερα,πάλι σε περίοδο ανελευθερίας, κατά τη διάρκεια της χούντας και του «αποφασίζομενκαι διατάσσομεν», το Κολυμβητήριο ανακατασκευάσθηκεσε ολυμπιακέςδιαστάσεις και αργότερα έγινε σκεπαστό. Στη συνέχεια είχε εξοπλισθεί με[πρωτόγονους] ηλιακούς συλλέκτες θέρμανσης του νερού, οι οποίοιξηλώθηκαν πριναπό λίγα χρόνια. Έτσι, τόσο η άθληση της κολύμβησης, όσο και ο τόποςαναψυχήςγύρω από το Κολυμβητήριο, εδώ και περίπου επτά δεκαετίας αποτελούνμέρος τηςπαράδοσης και του πολιτιστικής ταυτότητας των Ξανθιωτών. Πρέπει δε νααναφερθείότι οι νεαροί Ξανθιώτες ανέκαθεν αγαπούσαν το υγρό στοιχείο, ακόμη κιόταν δενυπήρχε διαθέσιμος χώρος κολύμβησης, πήγαιναν στον Κόσυνθο για μπάνιο.Ανμάλιστα ήταν μαθητές γυμνασίου, κινδύνευαν με την ποινή της αποβολής.
Αυτό λίγο-πολύείναι το ιστορικό της αγάπηςτων Ξανθιωτών για το υγρό στοιχείο. Παρακάτω παρατίθεται το ιστορικόαπαξίωσηςκαι απόπειρας τερματισμού της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου από τοναρμόδιοφορέα διαχείρισής του. Οι κινήσεις γίνονται κατά βήματα, αργά καισταθερά.
α. Την αθλητικήπερίοδο 2007-2008 κατά τηδιάρκεια των καρναβαλικών εορτών, το Κολυμβητήριο διέκοψε για έναδεκαπενθήμεροτην λειτουργία του, λόγω «βλάβης», ενώ έντονη ήταν η φήμη μεταξύ τωναθλουμένωνότι η «βλάβη» οφείλονταν στην πτώση της τάσης του ηλεκτρικού, επειδή τοπαζάριστο περίγυρο χώρο χρησιμοποιεί ενέργεια με αποτέλεσμα να πέφτει η τάσητουρεύματος στο Κολυμβητήριο (ΔημήτρηςΚαλτεκης «“Αγκάθι” η λειτουργία του κολυμβητηρίου Ξάνθης», ΕΜΠΡΟΣ,Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010, σ. 18.).
β. Την αθλητικήπερίοδο 2009-2010 δενλειτούργησε τμήμα για Α.Μ.Ε.Α., παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίεςτουαντίστοιχου συλλόγου. Έτσι πολλοί συμπολίτες μας με ιδιαίτερεςευαισθησίεςστερήθηκαν την βιοτική ανάγκη της άθλησης, ενώ ο Δήμος Ξάνθηςεπιδεικτικά καιχωρίς καμιά ευαισθησία εξακολουθεί να κωφεύει στις εκκλήσεις τους.
γ. Την ίδιαπερίοδο γίνεται ελλιπήςσυντήρηση των εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα, αν χαλάσει μία βρύση ή ένακαζανάκι, δεν επισκευάζεται μέχρι να εγκριθεί το ανάλογο κονδύλιο!
δ. Στις αρχέςΙουνίου έγινε μεγάλος πανικόςμεταξύ των αθλουμένων στο Κολυμβητήριο, όταν ακούσθηκε ότι θατερματισθεί ηλειτουργία του στο τέλος Ιουνίου και είναι άγνωστο αν θα επαναληφθεί,λόγω τηςοικονομικής κρίσης!
ε. Στις 3Ιουνίου 2010 συντάχθηκε υπόμνηματο οποίο υπέγραψαν σε πρώτη φάση 83 αθλούμενοι των ωρών κοινού και τηνεπομένηκατατέθηκε προς τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχαήλ Στυλιανίδη και προς τοΔημοτικόΣυμβούλιου (αρ.πρ. 23155/4-6-2010). Σημειωτέον ότι ησυλλογή υπογραφώνσυνεχίσθηκε και μετά την κατάθεση του υπομνήματος, το οποίο σταδιακάυπογράφηκεαπό περισσότερους από 300 αθλούμενους των ωρών κοινού.
στ. Την ίδιαεποχή με πρωτοβουλία αθλουμένωνδημιουργήθηκε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με θέμα «Όχι στοκλείσιμο τουΚολυμβητηρίου της Ξάνθης», την οποία μέχρι τις 19 Ιουνίου2010 είχανυπογράψει 2.770 Ξανθιώτες από όλη την Ελλάδα
(http://www.xanthinews.gr/2010/06/group-face.htmlκαιhttp://www.facebook.com/?page=1&sk=messages#!/group.php?gid=133203830023773&ref=ts).
ζ. Σεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οΔήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχαήλ Στυλιανίδης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τοΚολυμβητήριο έχει αυξημένα έξοδα καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώέχεισυσσωρευθεί πολύς κόσμος. Τόνισε όμως ότι δεν τίθεται θέμα [οριστικής]παύσηςτης λειτουργίας του  (ΕΜΠΡΟΣ,Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010, σ. 13).Κατά μία φοβερή σύμπτωση, κατά το ίδιο δημοσίευμα όπου συζητείται τομέλλονενός θεσμού δεκαετιών της Ξάνθης, ο κ. Δήμαρχος τάσσεται υπέρ ιδιωτικήςεπιχειρήσεως της πόλεως, η οποία ανήκει σε Μέλος του ΔημοτικούΣυμβουλίου: «Στηρίζωτο Κυβερνείο κι ας κατηγορηθώ» είπε χαρακτηριστικά (ΕΜΠΡΟΣ,Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010, σ. 13)!
η. Ο σάλος γιατο Κολυμβητήριο συνεχίσθηκε.Στις 10 Ιουνίου 2010 δημοσιεύονται δηλώσεις παραγόντων της κολυμβητικήςάθλησης. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης Δήμου Ξάνθης κ.Νικόλαος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα (ΔημήτρηςΚαλτεκης «“Αγκάθι” η λειτουργία του κολυμβητηρίουΞάνθης», ΕΜΠΡΟΣ, Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010, σ. 18.):
1.«Η γενικότερη οικονομική κρίση επέφερεένα ¨χτύπημα¨ και στο κολυμβητήριο της πόλης μας και αναγκαζόμαστε νακάνουμεκαι από εκεί περικοπές μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα».
2.«Το πρόβλημα με τονκόσμο έχει να κάνει ότι τουςμήνες Μάιο καιΙούνιο ο αριθμός των αθλουμένων ανεβαίνει κατακόρυφα και τοκολυμβητήριο δενμπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους».
3.«…εκτιμώ ότι αν δενέρθουν τα χρήματα δεναποκλείεται ναστερηθούμε το κολυμβητήριο…».
Δηλαδή,σε απλά ελληνικά, περιορίζεται η λειτουργία τουΚολυμβητηρίου, με πρόφαση την “κρίση”, είναι άγνωστοτο μέλλον του, ενώη προσέλευση αθλουμένων (άρα και εσόδων) δεν είναι επιθυμητή.
θ.Στην απαράδεκτη αυτή στάση των αθλητικών παραγόντων του Δήμου Ξάνθηςαπάντησε ηιστοσελίδα της μείζονος αντιπολίτευσης «Πολίτες για Αλλαγή»τονίζοντας ότιτα κολυμβητήρια των γειτονικών πόλεων λειτουργούν χωρίς προβλήματα παράτογεγονός ότι φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό αθλητών (http://www.polites-allagi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=87:2010-06-10-15-48-07&catid=36:reportage&Itemid=24  21/08/2010, 09.37).
ι. Είναιγεγονός ότι στην πόλη μας ξοδεύονται τεράστια ποσά για έργα βιτρίναςκαιθεάματος, όπως η πρόσφατη ανάπλαση του κέντρου και οι διάφορες γιορτές.Γι’αυτό η παύση λειτουργίας ζωτικών αναγκών των πολιτών, όπως είναι ηάθληση,προξενεί εύλογα ερωτήματα. Δηλαδή, αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματαμίαςζωτικής ανάγκης, όπως είναι το Κολυμβητήριο, ο Δήμος Ξάνθης δεν μπορεί να εξοικονομήσεικονδύλια απόάλλες λιγότερο ζωτικές ανάγκες; Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν δύοανεξάρτητεςπρωτοβουλίες πολιτών της πόλης μας, που περιγράφονται παρακάτω.
ια. Στις 28Ιουνίου 2010 κατατέθηκε υπόμνημα που υπογράφουν διακεκριμένοισυμπολίτες, όπωςιατροί ορθοπεδικοί, φυσιοθεραπευτές, αλλά και εξέχοντες φορείς καισύλλογοι τηςπόλης και της περιφέρειάς μας (αρ.πρ.28012/28-6-2010.). Το υπόμνημα αυτόδημοσιεύθηκε και στοντοπικό τύπο (ΔημήτρηςΚαλτεκης «Δενκλείνουν έτσι τα κολυμβητήρια», ΕΜΠΡΟΣ, Πέμπτη 29Ιουνίου 2010, σ. 16.). Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ.Μιχαήλ Στυλιανίδης,προς τον οποίον απευθύνθηκε το υπόμνημα, απαξίωσε να απαντήσει ο ίδιοςκαιαπάντησε ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Παπασταματίου, στις 1 Ιουλίου 2010,δίνοντας μία αοριστολογική τοποθέτηση, ενώ επισταμένως απέφυγε να λάβειρητήκαι δεσμευτική θέση για την απρόσκοπτη συνέχιση τηςλειτουργίας τουΚολυμβητηρίου (αρ.πρ.28012/01.07.2010).
ιβ. Παράλληλακαι μη γνωρίζοντας τηνπαραπάνω κίνηση, στις 18 Ιουνίου 2010, ανεξάρτητος πολίτης κατέθεσεαίτησηζητώντας οικονομικά στοιχεία, τόσο των εορτών της πόλης (δικαιοδοσίαΔ.Ε.Α.Ξ.),όσο και των αθλητικών (δικαιοδοσία Ο.Α.Δ.Ξ.). Στο σημείο αυτό συνέβησανδύοδιαφορετικές κινήσεις:
ιβ.αα. Η μενΔημοτική Επιχείρηση ΑνάπτυξηςΞάνθης ευγενέστατα και άμεσα παρείχαν τον ισολογισμό της επιχείρησηςκαι τηνέκθεση πεπραγμένων, από όπου προκύπτουν κέρδη προς διάθεση 307.826,68Ευρώ.Τα κέρδη αυτά προέρχονται τόσο από τα κέρδη του 2009, όσο και απόσυσσώρευσηαδιανέμητων κερδών των προηγουμένων χρήσεων (Ισολογισμός31ηςΔεκεμβρίου 2009 Εταιρική Χρήση 18η).
Στο σημείο αυτότίθεται το ερώτημα, αν άραγε, αντίκειται στο νόμο, μία δημοτικήεπιχείρηση ναπροβαίνει σε οικονομικές παροχές προς μία άλλη δημοτική επιχείρηση;Δηλαδή δενμπορεί η κερδοφόρος Δ.Ε.Α.Ξ. να στηρίζει από τα κέρδη της τονΟ.Α.Δ.Ξ.;;;
ιβ.ββ. Ο δεΟργανισμός Άθλησης Δήμου Ξάνθηςπροτίμησε να υπεκφύγει χρησιμοποιώντας όρους νομικίστικους (αρ.πρ.245/24-06-2010). Μετά από έντονοδιάβημα (αρ.πρ.267/30-06-2010) απάντησεχρησιμοποιώντας πάλι νομικίστικεςυπεκφυγές, αλλά παρείχε τα όποια οικονομικά στοιχεία της λειτουργίαςτουΟργανισμού (αρ.πρ.267/05-07-2010). Το έγγραφο αυτόαποκαλύπτει μεταξύ άλλων πολύτιμα στοιχεία,τα οποία παρατίθενται αυτολεξεί:
1.«Το Κολυμβητήριο αποτελεί μία από τις 12 αθλητικέςεγκαταστάσεις του [δηλαδήτου Ο.Α.Δ.Ξ.] και δεν αποτελεί απόμόνο του Νομικό Πρόσωπο, ώστε να παρουσιάζει έσοδα και έξοδα…. Ως εκτούτουτα όποια στοιχεία μπορούμε να σας δώσουμε θα αναφέρονται στο ΝομικόΠρόσωποσυνολικά και όχι μεμονωμένα για το Κολυμβητήριο». 
2.Ως «“Έκτακτα έσοδα που δεν μπορούν να ενταχθούν στις ανωτέρωτάξεις”βεβαιώθηκε το ποσό των 59.144 Ευρώ και αφορούν μόνο συνδρομές μελώντου,δεδομένου ότι δεν καταβάλουν συνδρομές οι ομάδες ή οι αθλητές, ούτευπήρχεκάποια δωρεά ή επιχορήγηση το έτος 2009».
Σεαπλά ελληνικά, ο φορέας διαχείρισης του Κολυμβητηρίου και κατ’ επέκτασηη προϊσταμένητου αρχή, δηλαδή ο Δήμος Ξάνθης, δεν γνωρίζει πόσο στοιχίζει ηλειτουργία και ησυντήρησή του! Άρα, πως κρίνουν ότι είναι ασύμφορη ηλειτουργία του;;; Καιγιατί αποφασίζουν και διατάσσουν το μερικό ή ολικό κλείσιμό του;;;  
Αυτή σε λίγεςγραμμές είναι η παθολογία τουφαινομένου «Κολυμβητήριο Ξάνθης». Η παθολογία αυτήδεν είναιπεριορισμένο φαινόμενο, αλλά αποτελεί μικρογραφία της παθολογίας τουδημοτικούβίου της πόλης μας, στην οποία εμπλέκονται όλες οι παρατάξεις και όχιμόνο ηδημαρχεύουσα παράταξη. Η μεν δημαρχεύουσα παράταξη και ειδικάο κ. Δήμαρχοςέχουν την ηθική και φυσική ευθύνη, οι δε υπόλοιποι φέρουν την ηθικήευθύνη.
Αλλά για ναεπανέλθουμε στο ζητούμενο, πουείναι η συνέχιση της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, αν ο Δήμος Ξάνθηςείχε τηνστοιχειώδη ευαισθησία, θα είχε ανοίξει διαδικτυακό φόρουμ όπου θαδεχότανπροτάσεις βελτίωσης της κατάστασης. Σε μία ακόμη καλύτερη περίπτωση, θαείχεδιοργανώσει ημερίδα με θέμα «Πως να σώσουμε τοΚολυμβητήριό μας;»,όπως κάποτε (στις 18 Νοεμβρίου 2001) είχε διοργανώσει ημερίδα με θέμα «ΘρακικέςΛαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι – Αποκριές στην Ξάνθη –Αποκριές μεύφος και ταυτότητα» (Τελεία&Παύλα,τεύχος 22, Νοέμβριος 2001).
Σίγουρα σε μίαημερίδα για το Κολυμβητήριο,θα υπήρχαν πολλοί σοβαροί άνθρωποι της πόλης μας να καταθέσουν τιςαξιόλογεςπροτάσεις τους. Προτάσεις που αφορούν την ηλιακή θερμική ενέργεια, τηνφωτοβολταϊκή  παραγωγήενέργειας γιαπώληση, την χρήση φυσικού αερίου αντί του πολυδάπανου πετρελαίου, τηνδιεύρυνσητων ωρών λειτουργίας του Κολυμβητηρίου και ιδιαίτερα καθιέρωση πρωινώνωρώνκοινού και αθλητών, την επέκταση της συνδρομής στις ομάδες – γεγονόςπου οιίδιες δέχονται (ΔημήτρηςΚαλτεκης«“Αγκάθι” η λειτουργία του κολυμβητηρίου Ξάνθης», ΕΜΠΡΟΣ,Πέμπτη 10Ιουνίου 2010, σ. 18.).
Φαίνεται όμωςότι οι δημοτικές κιαντιπολιτευόμενες αρχές και ούτε ευαισθησία έχουν ούτε σκοπό νασυνεχίσουν τηναπρόσκοπτη λειτουργία του Κολυμβητηρίου έχουν. Απλώς «αποφασίζουνκαιδιατάσσουν» ερήμην των φορολογουμένων πολιτών!Διότι δυστυχώς η πόλη μαςπάσχει εκ θεμελίων, καθ’ όσον οι τοπικοί άρχοντες περιορίζουν τιςευαισθησίεςτους σε έργα για το θεαθήναι και όχι σε κινήσεις ανάπτυξης καιμακροχρόνιαςπροοπτικής, όπως οι παραπάνω.
Με αυτήν τηνστείρα νοοτροπία, ξοδεύτηκαντεράστια ποσά για την τσιμεντοποίηση στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα,επιβλήθηκε «δακτύλιος» για τα οχήματα, λείπουν έργαπνοής όπως το φυσικόαέριο ή η ανακύκλωση. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αντί να φέρει τοόνομα τουπνευματικού ιδρυτή της Στέφανου Ιωαννίδη φέρει το όνομα ενός δημάρχου.Διαγράφονται μονοκονδυλιά οι Ήρωες της πατρίδας μας από κεντρικό δρόμοτηςπόλης και δίνεται η ονομασία του παραπάνω δημάρχου, ενώ στήνονταιανδριάντεςγια πρόσφατους δημάρχους. Θα ξημερωνόμασταν αν απαριθμούσαμε όλα ταπαράλογακαι ματαιόδοξα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ίσως οι επικείμενες εκλογέςπρέπει ναμας προβληματίσουν λίγο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ιδιαίτεραμάλιστα ανξυπνήσουμε ένα πρωί και το Κολυμβητήριο της Ξάνθης έχει παραχωρηθεί σεκάποιονιδιώτη «σωτήρα».
 
Ξάνθη, 31 Αυγούστου2010.
Νικόλαος Θ.Κωνσταντινίδης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παζάρεμα για την προεκλογική προβολή των συνδυασμών

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Για να συμφωνήσουν τους χώρους προβολής τους…