Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Τέρμα το ‘σκόντο’ στις λαϊκές αγορές

Τέρμα το ‘σκόντο’ στις λαϊκές αγορές

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Το νέο νόμο, βάσει του οποίου τοποθετούνται ταμειακέςμηχανές στους πάγκους των λαϊκών αγορών από 1η Οκτωβρίου με παράλληληεπιβολήΦΠΑ 11%, χαρακτηρίζουν μέτρο ‘φορομπηχτικό’ οι παραγωγοί πωλητές λαϊκώναγορώντης Ξάνθης, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία της Πέμπτης στουπουργείοΟικονομικών στην Αθήνα, ζητώντας τρίμηνη αναστολή του μέτρου και άμεσηέναρξηδιαλόγου προκειμένου να βρεθεί λύση.
 
Το μέτρο αλλάζει τη φιλοσοφία των λαϊκών αγορών
Ο πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος σωματείου παραγωγών εμπόρων τουξανθιώτικου παζαριού, κ. Χρήστος Χατζόπουλος, μας ενημέρωσε για τηνκινητοποίηση των μελών του (ο ίδιος δεν μετέβη στην Αθήνα λόγωπροσωπικώνυποχρεώσεων), οι οποίοι αντίκεινται στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών,αφού,όπως εξηγεί ο ίδιος, οι παραγωγοί έμποροι είναι αυτοί που θαεπιβαρυνθούνουσιαστικά από την επιβολή του ΦΠΑ, γιατί ναι μεν ο λογιστικόςπροσδιορισμός ισχύει,αλλά κανείς δε θα τολμήσει να αυξήσει τις τιμές στις λαϊκές αγορές.«Πρόκειταιστην πραγματικότητα για φορολόγηση επί του τζίρου», σημειώνει ο κ.Χατζόπουλος,διευκρινίζοντας ότι: «η δύναμή μας είναι η προσφορά φρέσκων και φθηνώνπροϊόντων, διαφορετικά ο κόσμος θα φύγει από τις λαϊκές». Με αυτά ταλόγια ο κ.Χατζόπουλος προοιωνίζει το τέλος των λαϊκών αγορών με αυτή τους τημορφή, αφούη φιλοσοφία τους αλλάζει και ξεφεύγουν από την ανατολίτικη νοοτροπίαλειτουργίας του παζαριού μπαίνοντας στο ρυθμό των δυτικών λαϊκώναγορών, όπουδεν υπάρχει ‘σκόντο’ και επιβράβευση στην καλή πελατεία. «Δε μπορώπλέον ναδώσω στη νοικοκυρά μαζί με τις φρέσκες ντομάτες και κανα δυο χτυπημένεςσε άλλησακουλίτσα για να κάνει τη σάλτσα της γιατί θα φάω ‘καμπάνα’ και πώς ναπουλήσωτα ζαρζαβάτια που παραωρίμασαν με την κανονική τιμή;», αναρωτιέται οπρόεδροςτου σωματείου.
Μάλιστα, προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει την έξοδο σεπολλούς παραγωγούς πωλητές που έβγαιναν στο παζάρι για συμπληρωματικόεισόδημαπουλώντας μικρές ποσότητες. «Τώρα, το έχουν δηλώσει ότι δε θα μπουν στηδιαδικασία λογιστών, χαρτιών κλπ», σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος,συμπληρώνονταςότι «το μέτρο αυτό είναι ένα ακόμη χτύπημα στο δικό μας κλάδο που έχειδει 40%μείωση του τζίρου από πέρυσι το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις αισιόδοξεςεκτιμήσεις.Είναι πια φανερό ότι ο κόσμος ζορίζεται και περιορίζει ακόμη και ταείδη πρώτηςανάγκης. Οι ξανθιώτες συνεχίζουν να έρχονται στους πάγκους μας, αλλάαγοράζουνμε μέτρο και πολλή φειδώ».
 
Μεγάλη ανταπόκριση στο νεοϊδρυθέν σωματείο- 75 εγγεγραμμέναμέλη
Το σωματείο των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών στην Ξάνθησυστάθηκε πρόσφατα και αριθμεί 75 εγγεγραμμένα μέλη. Όπως μαςενημερώνει ο κ.Χατζόπουλος, που αναδείχθηκε πρόεδρος στις πρόσφατες εκλογές, συνολικάοιπαραγωγοί είναι 105, αλλά αυτοί που δεν συμμετέχουν είναι όσοιπροετοιμάζονταινα αποχωρήσουν από το παζάρι μόλις εφαρμοστεί το μέτρο, όπωςπροειπώθηκε.«Έχουμε την υποστήριξη όλων σχεδόν των παραγωγών πωλητών, και αυτόείναιαξιοσημείωτο, με εξαίρεση 2-3 μόνο που συνειδητά δεν θέλησαν ναεγγραφούν. Ταμέλη μας θέλησαν ένα υγιές συνδικαλιστικό όργανο στο παζάρι και με αυτήτηφιλοσοφία δημιουργήσαμε το σωματείο», επισημαίνει ο πρόεδρος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …