Σύνθημά μας: Παράγουμε στη Θράκη

0

Τα πάνω κάτω έρχονται στην εργασιακή σκακιέρα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα τουυπουργείου Εργασίας, κατ’  εφαρμογήτουπεριβόητου Μνημονίου! Εκεί που το υφιστάμενο καθεστώς ήταν αποτρεπτικόγια τιςαπολύσεις με όριο 2% μετατρέπεται σε …πριμοδοτικό με όριο 5%. Οιαποζημιώσειςμειώνονται κατά 50% όπως και ο χρόνος προειδοποίησης από 2 έτη γιαεργαζόμενουςπάνω από 25 έτη εργασίας σε μόλις 4 μήνες! Η «προνομιούχα» γενιά των 700 ευρώ παραχωρεί τη θέση τηςστη  μη«προνομιούχα» γενιά το 540 ευρώ αφούμειώνεται κατά 80% ο βασικός μισθός για τους νεοεισερχόμενους στηναγοράεργασίας ηλικίας μέχρι 21 ετών. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η ανεργίαπανελλαδικά είναι στο 11,6% και στους νέους αγγίζει το 30% σύμφωνα μεπρόσφαταδημοσιοποιημένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η μόνη«αναλαμπή»στη καταιγίδα των νέων εργασιακών ρυθμίσεων είναι η δυνατότητα γιαεργαζόμενουςμεγάλης ηλικίας, οι οποίοι όταν απολύονται να έχουν το δικαίωμα τηςαυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το50% τουκόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστόθαφθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.Αυτά είναιμερικά από τα «δώρα» της κυβέρνησης και του μνημονίου στους εργοδότεςπουαποσκοπούν με την μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα καιτη συμπίεσητων μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, στην βελτίωση τηςανταγωνιστικότηταςτων επιχειρήσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.
 
«Τσουνάμι» σταεργασιακά
Αποσβολωμένοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα προσπαθούννα συνειδητοποιήσουν τι τους περιμένει «απ’ τον ουρανό που έπεσε στακεφάλιατους», ενώ η ΓΣΕΕ επέστρεψε ως απαράδεκτο το διάταγμα στον αποστολέατης καισηκώνει τα μανίκια για νέες απεργίες και συλλαλητήρια.
Ωσάν «έτοιμος από καιρό…», ο πρόεδρος του Εργατικού ΚέντρουΞάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τιςεπιπτώσεις απ’αυτό το «τσουνάμι» στο νομό μας στον οποίο όσες επιχειρήσεις έμεινανείχανπροχωρήσει σε απολύσεις και πέραν του επιτρεπόμενου ορίου,χρησιμοποιώνταςδιάφορα «τερτίπια» (εθελουσία, εκ περιτροπής εργασία κ.λ.π.) καιεπιπρόσθετα σ’ένα νομό όπου η ανεργία σύμφωνα με το ΕΚΞ είναι πάνω από 25%!
«Δεν τρέφαμε αυταπάτες. Ξέραμε ότι μετά τα μέτρα στονδημόσιο τομέα έρχεται η σειρά μας! Να’ τώρα μπροστά μας! Μας επιβάλλουνναζούμε σ’ ένα εργασιακό μεσαίωνα. Πρόκειται για μια επίθεση κατά τωνεργαζομένωνκατά των δικαιωμάτων τους που με τόσο αγώνα κατέκτησαν. Δεν θα κάτσουμεμεσταυρωμένα τα χέρια…Πάλι θα κατεβούμε στους δρόμους με απεργίες καισυλλαλητήρια…», τονίζει ο κ. Μπεμπεκίδης.
 
Λέξη «κλειδί» ηανταγωνιστικότητα
Στην αντίπερα όχθη και απ’ την πλευρά των επιχειρηματιών πουπλέον τους «λύνονται» τα χέρια σε απολύσεις και αποζημιώσεις αλλά καιαπ’ τογεγονός ότι θα έχουν μικρότερο κόστος εργασίας, ο πρόεδρος τουσυνδέσμουΒιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Βασίλης Σκαρλάτος καταθέτει τη δική τουάποψη: «Όσα βιώνουμε δεν ήταν κεραυνός εναιθρία.¨Όλα αυτά τα χρόνια ζούσαμε μια επίπλαστη ευωχία. Η σημερινή κατάστασηείναιένα νομοτελειακό αποτέλεσμα αυτής της χρόνιας μυωπικής αντιμετώπισηςτωνπροβλημάτων της οικονομίας μας. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνίαμεελεύθερες αγορές και σκληρές συνθήκες. Υπήρχαν λύσεις αλλά δενπρονοήσαμε ότανέπρεπε…Τώρα δεν υπάρχουν επιλογές.
Είναι σίγουρα λυπηρόσκληρό και «πρόστυχο» θα πρόσθετα ένας νέος να αμείβεται με 500ευρώ…αλλά είναιαπαραίτητο και αναγκαίο να συνδεθούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα.Πρέπει ναυπάρξει εξορθολογισμός σ’ αυτή τη σχέση . Κι όλα αυτά για την αύξησητης ανταγωνιστικότηταςστην οποία υπάρχει μεγάλο έλλειμμα. Η χώρα μας δεν παράγει… και το πρώτο μας μέλημά μας και για μας εδώστην Θράκη αυτόπου πρέπει να είναι η προμετωπίδα όλων μας των ενεργειών τόσο τωνπαραγωγικώνφορέων των πολιτικών φορέων των εργαζομένων όλης της τοπικής κοινωνίαςείναι :«Παράγουμε στην Θράκη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων η κυβέρνηση και προκειμένου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή κ…